توزیع زمین‌های اطراف کانال قوش‌تپه «فقط به دستور رهبر طالبان» انجام می‌شود

وزارت کشاورزی و آبیاری رژیم طالبان در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که توزیع زمین‌های اطراف کانال قوش‌تپه فقط در اختیار رهبر طالبان است

طالبان احداث مرحله اول کانال قوش‌تپه را به پایان رساندند و مرحله دوم را آغاز کردند- رسانه‌های اجتماعی

هم‌زمان با بازگشت سیل‌آسای مهاجران افغان از پاکستان و افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره تخصیص زمین‌های اطراف کانال قوش‌تپه به قبایل پشتون، وزارت کشاورزی و آبیاری رژیم طالبان در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که توزیع این زمین‌ها فقط به دستور رهبر طالبان صورت می‌گیرد.

در این اطلاعیه آمده است: «بر اساس فرمان امیرالمومنین [رهبر طالبان] هیچ شخص و نهادی بدون حکم [ملا هبت‌الله آخوندزاده] حق استفاده، توزیع و خریدوفروش زمین‌های اطراف کانال قوش‌تپه را ندارد.»

رهبر طالبان اردیبهشت ۱۴۰۲ در فرمانی که نسخه‌ای از آن به دست ایندیپندنت فارسی رسید، دستور داد تا پایان کار پروژه احداث کانال قوش‌تپه، هرگونه خریدوفروش یا بهره‌برداری از زمین‌های اطراف این کانال ممنوع است. او در این فرمان مشخص کرد که استفاده از این زمین‌ها تنها به فرمان شخص او صورت می‌گیرد و هیچ نهاد دیگری حق توزیع زمین در این منطقه را ندارد.

این دستور رهبر طالبان برای جلوگیری از فروش زمین‌های اطراف کانال قوش‌تپه در اردیبهشت ۱۴۰۲ صادر شد - ایندیپندنت فارسی
 

کانال قوش‌تپه به طول ۲۸۵ کیلومتر که از رود آمو در شهرستان کلدار استان بلخ آغاز می‌شود و به شهرستان اندخوی استان فاریاب می‌رسد، یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های اقتصادی طالبان در حال حاضر است که انتظار می‌رود در صورت تکمیل، دست‌کم ۵۵۰ هزار هکتاراز زمین‌های اطراف این کانال را آبیاری و برای کشاورزی مساعد کند.

تبدیل این منطقه خشک و گرم به یک منطقه کشاورزی گسترده و پر آب، طبعا این زمین‌ها را بسیار ارزشمند و حاصلخیز می‌کند و تردیدی نیست که طالبان درصدد بهره‌برداری اقتصادی کلان از آن‌ها برخواهند آمد.

دستور رهبر طالبان مبنی بر منع هرگونه تحرکات در زمینه توزیع یا استفاده از این زمین‌ها بدون اجازه او، نشان‌دهنده این است که او در این امر حتی به وزیران رژیم طالبان هم اعتماد ندارد. به‌و‌یژه وزیر زراعت این گروه که ازبک‌تبار است، در زمینه استفاده و توزیع زمین‌های اطراف کانال قوش تپه که در یک منطقه غیرپشتون‌ و بیشتر ازبک‌نشین و ترکمن‌نشین واقع شده است، به هیچ وجه مورداعتماد رهبر طالبان نیست.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جبهه مقاومت ملی زمستان گذشته در اوایل احداث کانال قوش تپه در بیانیه‌ای گفت که طالبان توزیع زمین میان خانواده‌های پشتون‌تبار را که از مناطق مرزی افغانستان با پاکستان و نیز وزیرستان به افغانستان آمده‌اند، آغاز کرده است. این جبهه اینگونه برآورد کرد که طالبان با این کار درصدد تغییر بافت جمعیتی و محو هویت منطقه‌ای شمال افغانستان‌اند.

پس از آن بود که طالبان در بهار ۱۴۰۲ اعلام کردند روند انتقال مهاجران از جنوب شرق به سمت شمال و شمال غرب را آغاز می‌کنند؛ اقدامی که انتقاد شدید مردم شمال افغانستان را در پی داشت. فعالان اجتماعی و سیاسی و گروه‌های مخالف طالبان این اقدام را تلاش برای انتقال قبایل پشتون به مناطق حاصل‌خیز شمال افغانستان خواندند و گفتند که طالبان با این کار درصدد برهم زدن بافت جمعیتی بومی شمال این کشورند.

شمال افغانستان از گذشته‌های بسیار دور زیستگاه اقوام تاجیک و ترک‌تبار بوده است و پشتون‌تبارهای ساکن این مناطق از حدود ۱۰۱ سال پیش، پس از تصمیم دولت شاه امان‌الله که به «نظام‌نامه ناقلین به سمت قطغن» معروف است، به مناطق حاصلخیز در شمال افغانستان کوچ کردند.

سید انور سادات، معاون شورای امنیت ملی در دولت پیشین افغانستان، فروردین ۱۴۰۲ در بحبوحه خبر انتقال مهاجران از جنوب شرقی به شمال افغانستان، در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی تصریح کرد که طالبان تصمیم دارند در مسیر ۲۸۵ کیلومتری کانال قوش‌تپه و دیگر مناطق شمال افغانستان حدود سه میلیون پشتون پاکستانی را اسکان دهند.

سادات به عملی شدن نظامنامه ناقلین به سمت قطغن اشاره کرد و گفت: «برنامه طالبان برای شمال افغانستان از بین بردن بافت جمعیتی دیرینه این منطقه جغرافیایی است و این مسئله به‌تدریج در حال عملی شدن است.»

در نظام‌نامه ناقلین به سمت قطغن از ساکنان جنوب و شرق افغانستان [پشتون‌ها] دعوت شده است که برای زندگی به قطغن (نام قدیمی شمال افغانستان) بشتابند. به افرادی که به این دعوت پاسخ مثبت دادند، زمین‌های حاصلخیز در مناطق کلیدی همراه با معافیت‌های مالیاتی اهدا شد.

اکنون به نظر می‌رسد که رهبر طالبان نیز درصدد احیای این تصمیم است و به همین دلیل همه اجزا و ارکان «دولت»‌اش را از دخالت و تصمیم‌گیری برای زمین‌های اطراف کانال قوش‌تپه منع کرده است.

بیشتر از جهان