رویترز گزارش داد که با فرا رسیدن زمان اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، هزاران مهاجر به سوی مرزهای دو کشور رهسپار شدهاند. بسیاری از مهاجرانی که مدرک اقامت در پاکستان را ندارند، از ترس بازداشت و آزار و اذیت به دست پلیس، تلاش میکنند از پاکستان خارج شوند. یکی از این افراد رحیم ۳۴ ساله است که صبح روز سهشنبه از شهر کراچی سوار اتوبوس شده و به سمت مرز افغانستان حرکت کرده است. رحیم به خبرگزاری رویترز گفت: «با وجود اینکه من در پاکستان متولد شدم و همسرم اهل پاکستان است و فرزندانی از این همسر دارم، اما خودم مدرکی ندارم. به همین دلیل، قبل از اینکه پلیس به سراغ من بیاید، خودم برای خروج اقدام کردهام.» آمار افرادی که قبل از پایان مهلت اخراج از پاکستان خارج شدهاند، افزایش چشمگیری را نشان میدهد. عزیزالله، راننده اتوبوس که در منطقه سهراب گوت کراچی- یکی از بزرگترین شهرکهای مهاجران افغان- فعالیت میکند، گفت که در گذشته، هفتهای یک اتوبوس از این منطقه به سوی مرز میرفت، اما حالا هفتهای چهار الی پنج اتوبوس حرکت میکند.
طالبان نیز گفتند که روند خروج افغانها از پاکستان افزایش یافته است. به گفته عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجران و عودتکنندگان طالبان، آمار عودتکنندگان سه برابر حد معمول بوده است. او گفت در فاصله اواخر ماه سپتامبر تا ۲۲ اکتبر، حدود ۶۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان بازگشتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رویترز با هفت خانواده افغان در منطقه سهراب گوت کراچی مصاحبه کرده است و همه آنان گفتهاند که پس از تعیین مهلت زمانی برای خروج، پلیس این کشور شروع به آزار و اذیت مهاجران افغان کرده است. حتی کسانی که مدارک اقامتی دارند نیز از آسیب و آزار و اذیت پلیس در امان نماندهاند. برخی از مهاجران که دارای مدارک اقامتیاند، از ترس اینکه پلیس اعضای خانواده آنها را که بدون مدرکاند اخراج خواهد کرد، اجبارا از پاکستان خارج شدهاند. هاجره، زن افغان که خود و دو پسرش مدرک اقامتی دارند، اما دو پسر دیگرش بدون مدرکاند، از پاکستان خارج شد. او گفت که منتظر نماند که پلیس سر برسد و دو پسر بدون مدرک او را اخراج کند. بنابراین، همراه آنها از پاکستان خارج شد.
مجیده ۳۱ ساله که در کراچی زندگی میکند نیز گفت با اینکه همسر و فرزندانش مدارک اقامتی دارند، اما به دست پلیس مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند و قبل از آزادی، دو شب در پاسگاه پلیس زندانی بودند.
وزارت کشور پاکستان در این رابطه اظهار نظری نکرده است، اما ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان، ضمن اشاره به اینکه اخراج مهاجران افغان با موازین و اصول بینالمللی مطابقت دارد، گفت: «کارنامه ما در ۴۰ سال گذشته در میزبانی از میلیونها برادر و خواهر افغان، خود گویای این موضوع است.»
همچنین عزیز احمد، رئیس پلیس شرق کراچی، به رویترز گفت هرچند ممکن است که یک یا دو مورد آزار و اذیت به دست پلیس صورت گرفته باشد، اما این عمل سازماندهیشده نیست و متخلفان تحت پیگرد قرار گرفتهاند.
به گفته دولت پاکستان، این کشور بیش از چهار میلیون مهاجر افغان را در خود جا داده است که از این میان، یک میلیون و هفتصد هزار نفر فاقد مدرکاند، همچنین دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در این کشور مدرک رسمی اقامت دارند که از این میان یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن، کارت ثبتنام پیاُآر (POR) دارند که بهعنوان مدرک اقامت محسوب میشود. دولت پاکستان گفت حتی افرادی که تاریخ کارتهای پیاُآر (POR) آنها به سر رسیده است نیز شامل کسانی که باید اخراج شوند، نمیشوند.
دولت پاکستان گفت که روند اخراج مهاجران از روز سهشنبه آغاز میشود. اما به صورت رسمی از روز پنجشنبه، مهاجران از خاک پاکستان اخراج خواهند شد. سرفراز بوگتی، وزیر کشور دولت موقت پاکستان، روز سهشنبه در یک بیانیه خبری اعلام کرد که عملیات اخراج افغانها طولانیمدت و تدریجی خواهد بود و آنان تنها مهاجران غیرقانونی را از این کشور اخراج خواهند کرد. به گفته وزیر کشور پاکستان، مراکز بررسی پرونده مهاجران ایجاد شده است و افغانها حداقل دو تا سه روز در این مراکز باقی مانده و پس از آن اخراج میشوند. وزیر کشور پاکستان گفت که طی این دو سه روز برای مهاجران امکانات غذایی و بهداشتی تهیه خواهد شد.
با این حال، روند اخراج جمعی مهاجران افغان، باعث نگرانی سازمانهای حمایت از مهاجران و نهادهای سازمان ملل شده است. بهدلیل فقر و تنگدستی در افغانستان، آنها پیشبینی میکنند که وضعیت مهاجران در داخل افغانستان بسیار بد خواهد بود. وزارت مهاجران و عودتکنندگان طالبان میگوید که آنها اقدامهای لازم را برای پذیرایی از مهاجران انجام خواهند داد. این وزارتخانه گفت که نخست مهاجران را ثبت نام کرده و پس از آن، آنها را در کمپهای موقت اسکان خواهد داد. طالبان میگویند که در تلاشاند تا برای مهاجران زمینه اشتغال را مهیا کنند. اما با توجه به ناتوانی طالبان در ایجاد اشتغال، مشخص نیست که آینده این مهاجران اخراجشده چگونه خواهد بود.