براساس گزارش انجمن دادستانهای آمریکا، در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان، ۲۹ دادستان دولت پیشین کشته یا شکنجه شدهاند. روز چهارشنبه ۲۹ شهریور، سازمان بینالمللی عدالت انتقالی و صلح بهنقل از انجمن دادستانهای آمریکا گزارش داد که طالبان دادستانهای دولت پیشین افغانستان را بهصورت هدفمند بازداشت و شکنجه کرده و در مواردی به قتل رساندهاند.
این سازمان افزود که «به همکاری کامل در مستندسازی این جنایت» ادامه میدهد و از تلاشهای جاری برای کشاندن عاملان [قتل و شکنجه دادستانهای دولت پیشین] به عدالت در دادگاه بینالمللی کیفری حمایت میکند.
سازمان بینالمللی عدالت انتقالی و صلح، که سازمانی مستقر در آمریکا است، در دو سال سلطه طالبان بر افغانستان پیگیرانه برای حفاظت از دادستانها و قاضیهای دولت پیشین افغانستان دادخواهی کرده است.
در اطلاعیه این سازمان آمده است: «طالبان با اتهام صدها قتل و ترور هدفمند دادستانها و اعضای نظام قضایی دولت پیشین افغانستان روبهرو هستند.» در اطلاعیه آمده است که این قتلها «به دست طالبان یا جنایتکارانی که به دست طالبان از زندانها آزاد شدهاند» صورت گرفته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سازمان بینالمللی عدالت انتقالی و صلح از انجمن دادستانهای آمریکا و دیگر سازمانهای مدافع حقوق کارکنان نظام قضایی خواست که برای مستندسازی جنایتهای طالبان علیه دادستانهای دولت پیشین اقدام کند و به تلاش برای حمایت از این دادستانها، که اکنون در کشورهای همسایه افغانستان در بلاتکلیفی زندگی میکنند، بیفزاید.
طالبان، در پی سلطه بر افغانستان، دادستانها و قاضیهای دولت پیشین افغانستان را از کار اخراج و همه مسندهای دادگستری و نظام قضایی را به اعضای خود واگذار کردند. همزمان با فروپاشی دولت پیشین افغانستان و ورود طالبان به شهرها، هزاران زندانی، از جمله اعضای گروههای ترویستی و افراد متهم به تبهکاری، از زندانها آزاد شدند.
در همان زمان، شماری از دادستانهای دولت پیشین افغانستان گفتند که تبهکاران و اعضای طالبان که از زندانها آزاد شدهاند دنبال کسانی میگردند که در روند محاکمه، حکم حبس آنان را صادر کردهاند. بسیاری از دادستانها و قاضیهای دولت پیشین به ایران و پاکستان پناه بردند، اما شماری دیگر، به دلایل مختلف از جمله نداشتن گذرنامه، در داخل افغانستان ماندند.
سازمان بینالمللی عدالت انتقالی و صلح از دولت آمریکا خواست که کارکنان دادگستری، از جمله قاضیها و دادستانها و وکلای مدافع افغانستان را که بهدلیل کار در دولت پیشین تحت تعقیب طالباناند، مشمول ویزای ویژه مهاجرت کند و به آنان در آمریکا اسکان دهد.
این سازمان از دادستانها و سازمانهای حامی دادستانها در سراسر آمریکا خواست که به کمک دادستانهای دولت پیشین افغانستان بشتابند و جان آنان را نجات دهند.
در اطلاعیه این سازمان آمده است: «بیش از ۳۰۰ افغان، شامل قاضیها، دادستانها، وکلای مدافع، مدافعان حقوق بشر، و روزنامهنگاران، با این سازمان تماس گرفته و درخواست کمک فوری کردهاند.»
این سازمان در دو سال گذشته کمپینی را به نام «دادستانها برای دادستانها» راهاندازی کرده است که هدف آن جلب حمایت و توجه دادستانها در آمریکا به حمایت از دادستانهای دولت پیشین افغانستان است.
این سازمان در اوایل مرداد امسال در اعلامیهای گفته بود که برای نجات دادستانهای دولت پیشین افغانستان باید امکان انتقال دستکم ۱۵۰۰ نفر، که شامل اعضای خانوادههای دادستانها نیز میشود، از افغانستان به کشور سوم فراهم گردد.
در آن زمان، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در پیامی که در شبکه ایکس منتشر کرد، ضمن رد تهدید و قتل دادستانهای دولت پیشین افغانستان، اقدام سازمان بینالمللی عدالت انتقالی و صلح را «خارج کردن کادرها از افغانستان و هموار کردن زمینه برای قاچاق انسان» توصیف کرد.