شورای علمای شیعه افغانستان ترکیب شورای علمای چند استان افغانستان را که اخیرا رهبر گروه طالبان اعلام کرده است غیرعادلانه و دور از انصاف خوانده و گفته است که در این تصمیم باید تجدیدنظر شود.
هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان، بهتازگی اعضای شوراهای علمای استانهای بامیان، دایکندی، سرپل، میدانوردک، غور، و نورستان را اعلام کرد.
عالمان دینی شیعه، دستکم در استانهای بامیان و دایکندی، تایید کردهاند که در شورای علمای آن استانها هیچکس از روحانیان شیعه حضور ندارد.
استانهای بامیان، دایکندی، غور، سرپل، و میدان وردک بیشتر شیعهنشیناند یا شمار شیعیان در آنها چشمگیر است. در حکومت طالبان، شورای علما کارکرد مشورتی و نظارتی دارد و بخشی از ساختار رژیم طالبان است.
با این حال، سید حسین عالمی بلخی، از معاونان شورای علمای شیعه افغانستان، این تصمیم طالبان را غیرمنصفانه خوانده و تاکید کرده است که چنین اقدامهایی «فاصلهها» را بیشتر میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در صفحه فیسبوکش نوشته است: « شوراهای علمای استانها [اخیرا اعلامشده] از جانب شیخ هبتالله آخوندزاده غیرعادلانه و دور از انصاف است. این گونه اقدامها فاصلهها را بیشتر میکند و باید تجدیدنظر شود.»
در اعلامیهای که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، منتشر کرد گفته شده است که مقامهای استانی مکلفاند به مشورتهای شوراهای علما عمل کنند.
در فهرستی که سخنگوی طالبان از اعضای شورای علمای استانهای افغانستان منتشر کرده است، در ترکیب شورای علمای استان غور، که یکی از استانهای شیعهنشین افغانستان است، هیچ عالم دینی شیعه دیده نمیشود.
ترکیب رهبری شورای علمای استان غور چنین اعلام شده است: «مولوی احمد، رئیس شورای علمای غور، مولوی محمد ایوب، معاون، و مولوی حفیظ الله، عضو و مسئول اداری و مالی شورای علمای این ولایت [استان] تعیین شدند.»
همچنین، در آن استان «شیخ فضل الرب، مولوی مولا داد، مفتی خیر محمد، مولوی محمد نعیم، مولوی عبدالحلیم، مولوی محمد سرور، مولوی محمد اسحاق، مولوی محمد رحیم، شیخ ریاضالدین، مولوی جلالالدین، مولوی محمد رسول، و مولوی محمد حسن» اعضای این شورا تعیین شدهاند.
با این حال، شماری از منابع در استانهای بامیان و دایکندی میگویند که حدود چهار ماه پیش، فرمهایی میان ۲۵ عالم دینی شیعه و سنی در این استانها توزیع شده بود برای اینکه انتخاباتی بین علمای دینی در آن استانها صورت گیرد و نتیجه انتخابات به رهبری طالبان فرستاده شود. اما فهرستی که رهبری طالبان اعلام کرده است با آنچه قبلا توافق شده بود کاملا فرق دارد.
با این حال، شورای علمای شیعه افغانستان میگوید که شیعیان در ۲۲ استان افغانستان حضور دارند و در استانهایی چون کابل، بلخ، هرات، بامیان، دایکندی، قندهار، ارزگان، غور، و غزنی تعداد شیعیان چشمگیر است.
در دو سال حکومت طالبان بر افغانستان، مذهب شیعه رسمیت خود را از دست داده است، قانون احوال شخصیه اهل تشیع در دادگاه مورد استناد قرار نمیگیرد، و فقه جعفری نیز از دانشگاههای افغانستان حذف شده است.
طالبان همچنین محدودیتهایی بر مراسم مذهبی شیعیان، از جمله مراسم محرم و عاشورا و جشن عید غدیر خم، وضع کردهاند.