نامه تهدیدآمیز مک‌کال به بلینکن؛ پیش از اینکه احضار شوید، اسناد خروج از افغانستان را ارائه کنید

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا از وزارت خارجه خواسته است پیش‌نویس گزارش اقدام‌های پس از خروج آمریکا از افغانستان را ارائه دهد

در ادامه کشمکش‌ میان نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره آمریکا و وزارت خارجه این کشور بر سر بررسی خروج آشفته آمریکا از افغانستان، مایکل مک‌کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، روز چهارشنبه هفتم تیرماه (۲۸ ژوئن)، در نامه‌ای به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، هشدار داد اگر تا ۱۴ ژوییه اسناد کامل خروج از افغانستان را ارائه نکند، او را به مجلس احضار خواهد کرد.

مایکل مک‌کال در این نامه که لحنی تند و تهدیدآمیز دارد، از بلینکن خواسته است پیش‌نویس گزارش بعد از اقدام آمریکا در افغانستان را به مجلس ارائه کند. او  تاکید کرد: «گزارش پس از اقدام سفیر دن اسمیت [سرپرست وزارت خارجه آمریکا قبل از آنتونی بلینکن] و کلیه اسناد و ارتباطات مربوط به آن را بدون ویرایش و به طور کامل ارائه کنید.»

در نامه، در مورد اهمیت این سند گفته شده است: «‌همان‌طور که قبلا اشاره کردم، پرونده‌های گزارش پس از اقدام [خروج] برای تحقیقات کمیته در مورد خروج افغانستان حیاتی است. به طور خاص، این اسناد نمایندگان را برای توجه قوانین بالقوه و تصمیم‌های بودجه‌ای برای جلوگیری از فجایع مشابه در آینده آگاه می‌کند.» همچنین ذکر شده که اهمیت این اسناد از آنجا است که «در مورد رویدادهای خروج و اقدام‌های وزارت خارجه که منجر به آن [خروج آشفته] شد، بینشی قابل‌توجه ارائه می‌کند».

مک‌کال پیش از این با فشار شدید بر وزارت خارجه موفق شده بود به اسناد محرمانه «کانال مخالفان» یعنی مجموعه ایمیل‌‌هایی که بین وزارت خارجه آمریکا و سفارت آمریکا در کابل در مورد احتمال فروپاشی دولت پس از خروج آمریکا، رد‌وبدل شده بود، دست پیدا کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این عضو جمهوری‌خواه مجلس به عنوان رئیس کمیته روابط خارجی از ماه ژانویه ۲۰۲۳ فشارها بر وزارت خارجه را برای ارائه اسنادی که چرایی و چگونگی خروج آشفته آمریکا از افغانستان را نشان می‌دهند، تشدید کرد. او چندین بار برای وزارت خارجه مهلت تعیین کرد تا اگر مدارک لازم را به مجلس ارائه نداد، وزیر خارجه را احضار کند.

در پی این تهدید، وزارت خارجه بخشی زیادی از اسناد درخواستی را ارائه کرد، اما هنوز حاضر نشده است یک بخش مهم از موارد درخواست‌شده را تحویل دهد. مایکل مک‌کال در نامه اخیر خود تذکر داده است که تهیه این اسناد زمان زیادی نیاز ندارد و اتلاف وقت فقط به خاطر سر باز زدن وزارت خارجه از دادن مدارک است. او تاکید کرد: «همان‌طور که کارکنان کمیته به وزارت اعلام کردند، این درخواست یک اولویت اصلی برای کمیته است و باید به این ترتیب رفتار شود. اگر وزارتخانه پرونده را تا ۱۴ ژوییه ۲۰۲۳ ارائه نکند، من آماده‌ام تا برای احضاریه اقدام کنم.»

البته پیش از این نیز مجلس نمایندگان آمریکا خواستار این اسناد شده و وزیر خارجه را در صورت ارائه نکردن آن‌ها، به احضار تهدید کرده بود؛ اما به نظر می‌رسد این وزارتخانه با ارائه اسناد ناکافی و لاپوشانی‌شده، فقط تهدید احضار را برطرف کرده اما اسناد لازم را ارائه نکرده است.

مک‌کال در این نامه گفته که در سوم مارس نیز همین اسناد را از وزارت خارجه مطالبه کرده و چون تا بیستم مارس پاسخ دریافت نکرده، در بیستم مارس اعلام کرده است که وزیر خارجه را احضار خواهد کرد و پس از آن بود که وزارت خارجه در ۲۲ مارس بخشی از مدارک در مورد این گزارش (گزارش پس از اقدام خروج) را ارائه کرد. اما اکنون، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان مدعی است که این اسناد آنچه مجلس درخواست کرده بود، نیستند و نیاز است تا پیش‌نویس این گزارش با کلیه اسناد و مدارک لازم که چگونگی اقدام وزارت خارجه آمریکا در زمینه خروج فاجعه بار از افغانستان را نشان می‌دهد، به مجلس ارائه شود.

جمهوری‌خواهان کنگره آمریکا در دو سال گذشته دولت بایدن را به دلیل خروج آشفته از افغانستان که سبب فروپاشی دولت جمهوریت در این کشور و به قدرت رسیدن طالبان شد، شدیدا نکوهش می‌کنند. البته منشا این نکوهش نه نابود شدن یک ساختار دولت دموکراتیک در افغانستان، بلکه جا ماندن سرمایه نظامی آمریکا به ارزش میلیاردها دلار در افغانستان و نیز فراهم ساختن زمینه رشد دوباره تروریسم در این کشور است که می‌تواند در آینده خطرات جدی برای ایالات متحده باشد.

بخش دیگر از این نارضایتی نیز به دلیل خروج پرهرج‌ومرج آمریکا است که سبب شد هزاران نفر به قصد فرار از افغانستان به فرودگاه کابل هجوم ببرند که زمینه‌ساز یک حمله انتحاری پرتلفات از سوی داعش شد. در این حمله، ۱۳ سرباز آمریکایی و بیش از ۱۰۰ غیرنظامی افغان کشته شدند. نمایندگان آمریکا کشته شدن سربازان آمریکایی در این روند را بخشی از ناکامی وزارت خارجه در برنامه‌ریزی خروج از افغانستان عنوان می‌کند.

بیشتر از جهان