ماموریت پیچیده انتخاب سرمربی استقلال با خداحافظی سا پینتو

با محدودیت‌های عقد قرارداد با مربیان خارجی احتمالا سرمربی بعدی استقلال ایرانی باشد

توقع زیادی است که دولت در ساختار جمهوری اسلامی جز به بهره‌برداری سیاسی از فوتبال به مسائل فنی و حرفه‌ای فکر کند-خبرآنلاین

آخرین امیدهای طرفداران سا پینتو برای ادامه همکاری‌اش با باشگاه استقلال بعد از انتشار نامه خداحافظی این مربی پرتغالی به پایان رسید. سایت قبرسی «کرکیدا» نوشت که سا پینتو با آپوئل نیکوزیای این کشور برای فصل آینده به توافق رسیده و او در یک پیام اینستاگرامی با هواداران استقلال خداحافظی کرد.
باشگاه استقلال در دهه اخیر با تغییر پی‌در‌پی مربیان هرگز نتوانست روند باثبات و چند ساله موفقی را سپری کند و این در باشگاه استقلال به یک بحران تبدیل شده است که هر فصل باید برای نیمکت مربیگری تصمیم جدیدی بگیرد.

مربیان استقلال در پروژه‌های کوتاه‌مدت گاهی عملکرد خوبی دارند اما مدیریت باشگاه همیشه با مربیان خود یک داستان مخرب برای تیم می‌سازد و یا توان حفظ مربی را ندارد. استقلال در همین سال‌های اخیر، به جز سا پینتو، دو مربی تاثیرگذار و موفق را از دست داد، اول آندره‌آ استراماچونی و سپس فرهاد مجیدی، اولی با اثرگذاری فنی چشمگیر در کوتاه‌مدت و دومی با جام قهرمانی و چندین رکورد. استقلال اما به دست مدیران تحمیلی خود گرفتار است.
در بخشی از متن نامه خداحافظی مربی پرتغالی استقلال درباره دلایل جدایی‌اش آمده: «من با چالش‌هایی روبه‌رو شده‌ام که دیگر نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. بی‌احترامی برخی از حریفان، دشواری‌های هشت ماهه بدون پاداش (پرداخت حقوق) و تصمیمات مشکوک داوران، مسئولان مربوط و کمیته انضباطی.»
حجت کریمی، سرپرست باشگاه استقلال مدعی است برای تمدید قرارداد، مبلغ ۷۲۰ میلیون یورو به سا پینتو پیشنهاد داده. این معادل رقمی است که در قرارداد او برای سال دوم نوشته شده بود. با این حال سا پینتو در نامه‌اش نوشته که پیشنهادی دریافت نکرده است: «برخلاف آنچه نشان داده می‌شود، من پیشنهاد قابل توجهی از باشگاه استقلال دریافت نکرده یا آن را رد نکرده‌ام. پیوند اعتماد من و هیئت مدیره کاهش یافته است. در نتیجه، تصمیم گرفتم به دنبال راهی متفاوت باشم.»
کریمی حالا با ماموریت سخت انتخاب سرمربی جدید روبه‌رو شده است. بعد از قهرمانی دوگانه پرسپولیس، هواداران استقلال انتظار یک مربی موفق را دارند که بتواند رقیب قدیمی را به چالش بکشد، ولی با تصمیم جدید دولت که عقد قرارداد دلاری با بازیکنان و مربیان خارجی را ممنوع کرده، جلب رضایت مربیان موفق بین‌المللی برای حضور در تهران تقریبا غیرممکن است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)


کریمی اشاره کرده که باشگاه تفاوتی بین مربیان داخلی و خارجی قائل نیست: «مسئله ما داخلی یا خارجی بودن نیست بلکه کیفیت و برنامه کاری او برای هدایت استقلال تاثیرگذار است.»
اشاره کریمی به گزینه‌های خارجی بیشتر به یک مانور رسانه‌ای شباهت دارد و با در نظر گرفتن قانون عجیب دولت، باشگاه چاره‌ای جز انتخاب یک سرمربی ایرانی ندارد. در میان مربیان داخلی جواد نکونام بهترین رزومه را دارد. او به واسطه حضور طولانی در تیم ملی و لالیگا سابقه بین‌المللی زیادی دارد و در فولاد به جز فصل آخر کارنامه موفقی داشت. بعد از توافق مهدی رحمتی با باشگاه نساجی و حضور رضا عنایتی در راس تیم امید ایران، مربیان استقلالی انگشت‌شماری در بازار نقل و انتقالات مربیان ایران وجود دارند. این یک سنت برای باشگاه‌های پرطرفدار ایرانی است که مربیان‌ داخلی باید سابقه بازی در آن تیم داشته باشند. یکی از آنها علیرضا منصوریان است که احتمال جدایی‌اش از فولاد در روزهای گذشته بالا رفته است. نام ساکت الهامی را هم باید به این فهرست اضافه کرد که سابقه حضور در کادر فنی استقلال را دارد و در سال‌های گذشته از مربیان نسبتا موفق لیگ برتر بوده و در سال‌های گذشته نیز به عنوان نامزد سرمربیگری استقلال مطرح شده بود.
سا پینتو هرچند فقط سوپرجام را برد و دستش به لیگ برتر و جام حذفی نرسید، ولی تیمی تهاجمی ساخته بود که بهترین خط حمله لیگ را به دست آورد و هواداران تا روز آخر از او حمایت کردند. هرکدام از این مربیان که جانشین مربی پرتغالی شوند، کار سختی برای راضی کردن هواداران خواهند داشت و فقط قهرمانی می‌تواند آبی بر آتش خشم آنها باشد.
انتخاب مربی ایرانی برای استقلال ناشی از سیاست تحمیلی دولت است. اما چه کسی نمی‌داند که کیفیت فنی بسیاری مربیان خارجی می‌تواند به فوتبال در ایران کمک کند و چه بسا مهم‌تر اینکه مربیان خارجی بهتر و حرفه‌ای‌تر می‌توانند مدیران باشگاه را مجبور به فراهم کردن بیشتر امکانات کنند. توقع زیادی است که دولت در ساختار جمهوری اسلامی جز به بهره‌برداری سیاسی از فوتبال به مسائل فنی و حرفه‌ای فکر کند، اگرچه دولت دست از باشگاه‌داری برنمی‌دارد و می‌خواهد بر فضای فوتبال مسلط باشد و تصمیماتش را مثل منع قرارداد دلاری تحمیل کند.

بیشتر از فوتبال