ادعای طالبان: مانع ساخت وساز ایران در افغانستان شدیم

از روز سه‌شنبه هفته جاری میان نیروهای طالبان با مرزبانان ایرانی به دلیل تلاش مهندسان ایرانی برای ساخت یک جاده در نقطه صفر مرزی تنش ایجاد شده است

در هفته‌های اخیر شمار نیروهای طالبان در مرز با جمهوری اسلامی افزایش یافته است-- Wakil KOHSAR / AFP

شماری از نیروهای طالبان در گذرگاه اسلام‌قلعه استان هرات ادعا کردند که به جمهوری اسلامی ایران اجازه ساخت تاسیسات به اندازه ۲.۵ سانتی‌متر در خاک افغانستان را نداده‌اند.

طالبان ویدیویی را که نشان می‌دهد با مهندسان ایرانی در این‌باره گفت‌وگو می‌کنند منتشر کرده‌اند.

طالبان با انتشار این ویدیو ادعا کردند که به هیچ کشوری اجازه نمی‌دهند در حریم زمینی افغانستان جاده و تاسیسات بسازد.

از روز سه‌شنبه هفته جاری میان نیروهای طالبان با مرزبانان ایرانی به‌دلیل تلاش مهندسان ایرانی برای ساخت یک جاده در نقطه صفر مرزی تنش ایجاد شده است. مرزبانان ایرانی به طالبان گفته‌اند به هر قیمتی این جاده را می‌سازند، چون باعث آسان شدن ترانزیت کالا می‌شود، اما طالبان هشدار داد مانع این اقدام می‌شوند.

سپس پایگاه ۲۰۷ ارتش طالبان، واقع در غرب افغانستان، خودروهای نظامی، تانک‌ها و نفربرهای خود را به مرز اسلام‌قلعه فرستاد تا به برگزاری یک مانور قدرت دست بزنند.

مولوی غلام حیدر شهامت، یکی از فرماندهان سابق اما شناخته شده نظامی طالبان در استان هرات، در حساب توییترش نوشت در گذرگاه اسلام‌قلعه هیچ درگیری خاصی رخ نداده است. او در بخشی از توییت مورد نظر نوشت: «امارت اسلامی افغانستان از هر نوع تنش با همسایگان خود همواره اجتناب کرده است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

طی دو ماه اخیر بارها تنش لفظی میان طالبان و جمهوری اسلامی ایران رخ داده است و حتی روز شنبه هفته جاری طالبان از طریق استان نیمروز وارد خاک ایران شدند و به پاسگاه این کشور حمله کردند.

این تنش‌ها پس از هشدار ابراهیم رئیسی، رئیس دولتِ جمهوری اسلامی ایران، به طالبان درباره حقابه هیرمند افزایش یافت.

در واکنش به درگیری مرزی بین طالبان و نیروهای مرزی جمهوری اسلامی، حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی، در مصاحبه‌ا‌ی که از طریق کانال تلگرام خبرگزاری فارس منتشر شد، گفت: «شرایط افغانستان برای ما قابل‌درک است و مقام‌های هیئت حاکمه افغانستان به‌صراحت گفته‌اند که این درگیری‌ها هیچ برنامه هدفمندی را دنبال نمی‌کند.»

او گفت حل‌و‌فصل موضوع حقابه هیرمند ازطریق حقوقی و سیاسی در دستور‌کار است.

او همچنین افزود کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل، مذاکراتی را با طالبان انجام داده و به نتایج «خوبی» رسیده است.

از زمان روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان در اوت ۲۰۲۱، نظام جمهوری اسلامی ایران روابط نزدیک با این گروه برقرار کرد و تهران در این مدت تلاش کرده از تنش و درگیری با طالبان بپرهیزد.