سانسور و اختناق طالبان؛ برندگان جایزه خبرنگار سال افغانستان اعلام شدند

مرجان وفا می‌گوید دستیابی‌اش به این جایگاه انگیزه‌ او را برای پیشبرد فعالیت رسانه‌‌ای افزایش داده است

مرکز خبرنگاران افغانستان برندگان دهمین دور جایزه سالانه «خبرنگار سال افغانستان» را  اعلام کرد- مرکز خبرنگاران افغانستان

مرکز خبرنگاران افغانستان چهارشنبه، ۲۴ اسفند (۱۵ مارس)، برندگان دهمین دور جایزه سالانه «خبرنگار سال افغانستان» را  اعلام کرد.

در بیانیه این مرکز آمده است: «محمد یوسف حنیف خبرنگار طلوع‌نیوز، محمد عارف یعقوبی، گزارشگر افغانستان‌اینترنشنال، و مرجان وفا محمدی، خبرنگار رادیو کلید، با کسب بیشترین امتیاز، به طور مشترک جایزه خبرنگار سال افغانستان را در سال۱۴۰۱ به ‌دست آوردند.»

مرکز خبرنگاران در نشستی در آستانه «روز ملی خبرنگار» (۲۷ اسفند) با حضور شماری از خبرنگاران و نهادهای حامی رسانه‌ها در شهر بروکسل بلژیک، خبرنگاران برتر را معرفی کرد.

در حاشیه این نشست، در مورد وضعیت رسانه‌ها و دشواری فعالیت در دوران حکومت طالبان صحبت شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سمیه ولی‌زاده، نماینده هیات داوران دهمین دور رقابت خبرنگاران سال افغانستان، گفت که با وجود کاهش فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران و محدودیت بر آزادی بیان، بیش از ۴۰ رسانه، گزارش یا محتوای رسانه‌ای خود را نامزد کرده بودند.

او گفت: «بنا به نتیجه ارزیابی هیات داوران، گزارش محمد یوسف حنیف از طلوع‌نیوز در مورد وضعیت زلزله‌زدگان پکتیکا، و گزارش محمد عارف یعقوبی از تلویزیون افغانستان‌اینترنشنال درباره مستند سفر قاچاقی یک عکاس و فیلمساز مهاجر افغان به استرالیا، بیشترین امتیاز را به دست آوردند.»

ولی‌زاده سپس با اشاره به دشواری فعالیت خبرنگاران زن زیر سلطه‌ طالبان، اعلام کرد که مرجان وفا محمدی، خبرنگار رادیو کلید در غرب افغانستان، بیشترین امتیاز را به دست ‌آورده است.

مرجا وفا در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی گفت که می‌کوشد به کارش به منزله خبرنگار ادامه دهد و دستیابی‌اش به عنوان «خبرنگار سال»، انگیزه‌اش برای پیشبرد فعالیت رسانه‌‌ای بیشتر شده است.

او افزود: «حضور زنان خبرنگار در رسانه‌ها به پایین‌ترین سطح رسیده و امیدوارم که از زنان خبرنگار حمایت بیشتری شود. کار خبرنگاری در افغانستان در کل دشواری‌های خود را دارد، اما ما باید به منزله خبرنگار، بر این دشواری‌ها غلبه کنیم.»

طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱ بر افغانستان حاکم شدند و در این مدت شمار خبرنگاران و کارکنان زن در رسانه‌ها به پایین‌ترین حد ممکن رسیده است. در بسیاری از مواقع، مقام‌های طالبان با خبرنگاران زن مصاحبه نمی‌کنند.

در دوران حکومت طالبان در افغانستان، سانسور و اختناق شدیدی به رسانه‌های افغانستان و خبرنگاران تحمیل شده است. خبرنگاران از پوشش بسیاری از رویدادها به ‌دستور طالبان منع شده‌اند و به بسیاری از اطلاعات لازم برای تهیه گزارش موثق، دسترسی ندارند. شمار زیادی از اهالی رسانه از ترس طالبان افغانستان را ترک کرده‌اند و شماری دیگر هم در جست‌وجوی راه‌های خروج از این کشورند.

با تداوم حکومت طالبان، بازداشت خبرنگاران نیز ادامه دارد. بنا به اعلام مرکز خبرنگاران افغانستان، مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان – فرانسوی، و خیرالله پرهر، خبرنگار ورزشی «رادیو و تلویزیون همیشه‌بهار» همچنان در بازداشت طالبان به سر می‌برند.

بهبودی ۱۷ دی در کابل، و پرهر ۱۹ دی در استان ننگرهار به دست نیروهای استخبارات (اطلاعات) طالبان بازداشت شدند و از سرنوشت آنان اطلاعی در دست نیست.