تظاهرات زاهدان: علیه دیکتاتور، اعدام و نیروهای سرکوب

مضمون غالب شعارهای مردم معترض زاهدان در تظاهرات روز ۲۵ آذر، ‌مخالفت با رهبر جمهوری اسلامی، نیروهای سرکوب و اجرای احکام اعدام بود

در پی برگزاری سلسله تظاهرات مردم معترض زاهدان در روزهای جمعه، این شهر در روز ۲۵ آذر نیز صحنه تظاهرات ضد حکومتی بود. خبرگزاری فرانسه با انتشار گزارشی در این زمینه نوشت ویدئوهای مخابره شده از تظاهرات روز جمعه زاهدان انبوهی از مردان معترض را نشان می‌دهد با پلاکاردهایی در دست که بر روی آنها شعارهایی ضدحکومتی نوشته‌ شده است. ‌

در برخی ویدئوهای منتشر شده از این تظاهرات ضد حکومتی، مردم حاضر شعار «مرگ بر خامنه‌ای» سر می‌دهند. در یکی دیگر از ویدئوها جمعیتی از مردم معترض دیده می‌شود که این شعار را سر می‌دهند:«این ملت آزادی می‌خواد، کشور آبادی می‌خواد.»

از جمله شعارهای دیگری که مردم ساکن شهر زاهدان در روز جمعه سر دادند، این شعار بود:«بسیجی، سپاهی، داعش ما شمایی.»

با این‌حال زن‌های ساکن شهر زاهدان نیز حضوری فعال در تظاهرات ضدحکومتی روز ۲۵ آذر داشتند. در یکی از ویدئوهایی که از سوی حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» منتشر شده است، گروهی از زنان دیده می‌شوند، که اگرچه حجاب کامل اسلامی بر تن دارند، اما علیه ولایت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، شعار می‌دهند. 

بر اساس آنچه در تصاویری موجود در ویدئوی مورد نظر دیده می‌شود، شعارهایی که این گروه از زنان سر می‌دهند از این قرار است:«چپاول، جنایت، مرگ بر این ولایت»، «هر یه نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه» و «نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم.»

در سه ماهی که از تولد جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» می‌گذرد، استان سیستان‌وبلوچستان، به‌ویژه شهرهای زاهدان و خاش، نه تنها صحنه برگزاری تجمع‌های ضد حکومتی متعددی بوده است، بلکه نیروهای امنیتی و انتظامی وابسته به جمهوری اسلامی سرکوبی خونین را به مردم ساکن این استان تحمیل کرده‌اند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۸ مهر ۱۴۰۱ با حمله به معترضان شهر زاهدان، که نسبت به سواستفاده جنسی فرمانده نیروی انتظامی چابهار به دختری بلوچ معترض بودند، تعداد زیادی از مردم ساکن این شهر را با شلیک مستقیم گلوله به‌قتل رساندند. 

بر اساس بررسی‌های انجام شده از سوی نهادهای مدافع حقوق بشر، وقایع «جمعه خونین زاهدان» ۹۶ کشته و بیش از ۳۰۰ زخمی برجا گذاشته است. اما این سازمان‌ها می‌گویند با توجه به محدودیت‌های موجود این امکان وجود دارد که با انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه تعداد جان‌باختگان و مجروحان وقایع خونین روز هشتم مهرماه زاهدان افزایش یابد. 

نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۱۳ آبان ۱۴۰۱ نیز بین ۱۶ تا ۱۸ تن از مردم معترض ساکن شهر خاش را به قتل رساندند. سازمان عفو بین‌الملل چند روز پس از سرکوب خونین مردم ساکن شهر خاش، با انتشار بیانیه‌ای نوشت نیروهای امنیتی و انتظامی وابسته به جمهوری اسلامی به‌منظور سرکوب مردم این منطقه از «گلوله‌های جنگی مرگبار» استفاده می‌کنند. 

این سازمان همچنین در بیانیه مورد نظر نوشت در میان مجموع جان‌باختگان حوادث زاهدان و خاش، که در ماه‌های مهر و آبان ۱۴۰۱ رخ داد، سن دست‌کم ۱۶ تن از جان‌باختگان زیر هجده سال بوده است که بر اساس قوانین و استاندارهای بین‌المللی کودک به‌حساب می‌آیند. 

از سوی دیگر بر اساس برخی تصاویر و ویدئوهای مربوط به تظاهرات روز ۲۵ آذر زاهدان، که طی ساعات اخیر در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده‌اند، شماری از مردم این شهر به اجرای دور جدید اعدام‌های سیاسی در ایران معترض‌اند. در یکی از این تصاویر، دو پسربچه نوجوان دیده می‌شوند که پلاکاردهایی در دست دارند و روی یکی از آنها عبارت «نه به اعدام» را نوشته‌اند و روی یکی دیگر این عبارت را:«ملت عزیز ایران لایق احترام‌اند، نه سرکوب و اعدام.»

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در هفته‌ای که گذشت، دو تن از معترضان بازداشت شده در جریان جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» را اعدام کرد و بر اساس اطلاعاتی که نهادهای مدافع حقوق بشر توانسته‌اند در این زمینه به دست آوردند دست‌کم ۲۸ تن دیگر نیز در وضعیتی به‌سر می‌برند که امکان دارد هر آن حکم اعدام‌شان اجرا شود. 

از سوی دیگر بالاترین تعداد اجرای احکام اعدام در ایران به استان سیستان‌وبلوچستان تعلق دارد. تازه‌ترین خبر مربوط به اعدام اهالی این استان به اجرای چهار حکم اعدام در آبان و آذر ۱۴۰۱ برمی‌گردد. مسئولان زندان مرکزی زاهدان در ۱۵ آبان سال جاری اعلام کردند که دو شهروند بلوچ ایران، به نام‌های امان‌الله عالی‌زاهی و نعمت‌الله براهویی، را در این زندان به دار کشیده‌اند.

خبرگزاری هرانا و کمپین فعالین بلوچ نیز در روز ۲۱ آذر ۱۴۰۱ اعلام کردند دو شهروند از اهالی استان سیستان‌وبلوچستان، با نام‌های وحید نارویی و عیسی شیرزایی، به ترتیب در زندان‌ عادل‌آباد شیراز و زندان مرکزی زاهدان اعدام شده‌اند. 

برخی منابع، از جمله شبکه خبری ایران‌اینترنشنال، پس از اعدام عیسی شیرزایی اعلام کردند مسئولان زندان مرکزی زاهدان همزمان با به دار کشیدن او، احکام اعدام ۷ تن دیگر از زندانیان محبوس در این زندان را نیز اجرا کرده‌اند اما اطلاعات مربوط به این اعدام‌ها را در اختیار رسانه‌ها و افکار عمومی قرار ندادند.

سازمان عفو بین‌الملل نیز در یکی از آخرین گزارش‌های خود نوشت قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، تنها در سال ۲۰۲۲، دستکم ۶۵ زندانی را در زندان‌های استان سیستان‌وبلوچستان اعدام کرده است. 

از این‌رو یکی از خواست‌های مردم معترض سراسر ایران، به‌خصوص اهالی استان سیستان‌وبلوچستان، در هفته‌های اخیر توقف اجرای احکام اعدامی است که کارگزاران قضایی حکومت اسلامگرای ایران برای معترض‌های بازداشت شده صادر کرده‌اند.

در تصویری دیگر، یکی از معترضان کاغذی در دست دارد که خطاب به نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی چنین نوشته‌اند:«بلوچستان جایی هست که با قدرت زلزله ۸/۷ ریشتری نلرزید، حالا شما با توپ و تانک بیا.»