برپایی چوبه‌های دار؛ طالبان به اصل خود بازگشت

سخنگوی طالبان گفت مخالفان اعدام، با اسلام مشکل دارند

طالبان در یک ماه اخیر در استان‌های تخار، بامیان، پکتیکا، لوگر، فراه و پروان، حکم اعدام و شلاق را برای افراد متهم به قتل، سرقت، برقراری روابط جنسی خارج از ازدواج و فرار از منزل، در ملاعام اجرا کردند. این موج اعدام و شلاق زدن پس از صدور فرمان ملأ هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، در ۲۲ آبان آغاز شد. رهبر طالبان شماری از قاضی‌های این گروه از استان‌های مختلف را به قندهار فراخواند و به آنان دستور داد که «احکام حد و قصاص را اجرا کنید.»

هرچند در ۱۵ ماه گذشته شماری از افراد متهم به آدم‌ربایی، قتل و فعالیت سیاسی و نظامی علیه طالبان، پس از بازداشت در زندان‌ها تیرباران شده‌اند، اما چوبه‌های دار طالبان در این مدت به صورت علنی برپا نشده بودند. در ماه‌های نخست حاکمیت طالبان، اجساد برخی از افراد تیرباران شده در هرات، بلخ و هلمند در مکان‌های عمومی در معرض دید گذاشته شدند.

گروهی از رهبران طالبان روز چهارشنبه از کابل به فراه رفتند تا در اجرای حکم اعدام مردی که متهم به قتل بود، شرکت کنند.

عبدالستار حسینی، نماینده فراه در مجلس نمایندگان دولت پیشین افغانستان، به ایندیپندنت فارسی گفت طالبان حدود دو هزار نفر از ساکنان این استان را با اجبار و تهدید، به محل اجرای حکم اعدام فراخوانده بودند. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان که در صحنه اعدام حضور داشت، در بیانیه‌ای نوشت که پدر مقتول، قاتل پسرش را در ملاعام به قتل رساند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عبدالستار حسینی به نقل از افرادی که در محل اجرای حکم اعدام حضور داشتند، گفت: «پس از کشته شدن فرد متهم، همه اعضای طالبان فریاد تکبیر و الله‌اکبر سر دادند، اما مردم همه وحشت‌زده بودند و گریه می‌کردند.»

نماینده پیشین فراه گفت طالبان با هدف ترساندن مردم و ایجاد وحشت برای بقای سلطه خود، موجی از مراسم اعدام و شلاق زدن به راه‌ انداخته‌اند. به گفته حسینی، مردی که روز چهارشنبه در فراه اعدام شد، شش سال قبل پسر جوانی به نام مصطفی را به قتل رسانده بود و در آن زمان در دولت پیشین بازداشت و به ۱۸ سال زندان محکوم شده بود. حسینی افزود خانواده مصطفی در جریان محاکمه متهم (تاجمیر) را بخشیدند، اما دادگاه وقت با عنوان «حق‌الله» او را به ۱۸ سال زندان محکوم کرد.

 تاجمیر در هنگام فروپاشی دولت افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، از زندان آزاد شد، اما چندی قبل دوباره بازداشت شد. حسینی معتقد است که طالبان به خانواده مصطفی فشار وارد کردند تا این بار با اعدام او موافقت کنند.

طالبان یک نوار ویدیویی از سخنان مادر مصطفی منتشر کردند. مادر مصطفی در این ویدیو می‌گوید از اجراشدن حکم اعدام تاجمیر خرسند است، چون اگر آزاد ‌بود، امکان داشت کسی دیگری را نیز به قتل برساند.

از روز چهارشنبه که خبر اعدام تاجمیر در ملاعام در رسانه‌ها منتشر شد، شماری از دیپلمات‌های غربی و سازمان‌های حقوق بشری به این اقدام طالبان واکنش نشان دادند.

با وجود انتقادهای گسترده به اجرای حکم اعدام این مرد در ملاعام، طالبان روز پنجشنبه نیز ۲۷ تن، ازجمله ۱۸ مرد و ۹ زن را در شهرستان چاریکار استان پروان شلاق زدند. سخنگوی طالبان همچنین تایید کرد که سه نفر دیگر را نیز در پکتیکا شلاق زده‌‌اند.

هوگو شورتر، کاردار سفارت بریتانیا در افغانستان که کارش را از قطر به پیش می‌برد، در توییتی نوشت که از اعدام یک نفر در فراه به شدت نگران شده است. شورتر مجازات اعدام را «غیرانسانی و واپس‌گرایانه» دانست و تاکید کرد که بریتانیا مخالف مجازات اعدام است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه در نشست خبری در واشینگتن اجرای حکم اعدام و شلاق را در ملاعام «توهین به حیثیت و حقوق همه افغان‌ها» دانست و گفت آمریکا بر عملکرد طالبان از نزدیک نظارت می‌کند.

ند پرایس افزود که حقوق بشر و حقوق زنان، از اصول مهم در روابط ایالات متحده با جهان است و چگونگی روابط میان طالبان و ایالات متحده نیز به رفتار این گروه در قبال حقوق بشر بستگی دارد.

کرن دیکر، کاردار سفارت آمریکا در کابل، نیز در توییتی اعدام یک مرد را در فراه محکوم کرد و خواستار احترام گذاشتن به حقوق اساسی همه شهروندان افغانستان شد.

امرالله صالح، معاون نخست رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان، اجرای حکم اعدام و شلاق زدن در میدان‌های ورزشی افغانستان را «اعدام به روش داعش» توصیف کرد و گفت در دهه ۹۰ میلادی، اجرای حکم اعدام و شلاق تنها در میدان ورزشی در کابل صورت می‌گرفت، اما اکنون در همه شهرهای افغانستان این کار انجام می‌شود. معاون پیشین رئیس‌جمهوری افغانستان که اکنون از اعضای رهبری جبهه مقاومت ملی افغانستان است، سلطه طالبان و اجرای نمایش اعدام و شلاق زدن در ملاعام را حاصل توافقنامه صلح دوحه که در فوریه ۲۰۲۰ میان طالبان و آمریکا امضا شد و همچنین نتیجه کمک‌های هفتگی آمریکا و جهان به طالبان می‌داند.

با این حال ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، در واکنش به انتقادها از برگزاری اعدام و مجازات شلاق درملأعام، در بیانیه‌ای گفت: «اینکه به افغانستان [طالبان] به خاطر تطبیق مجازات اسلامی انتقادات می‌شود، معلوم می‌گردد که بعضی از کشورها و نهادها هنوز هم مطالعه و معلوماتشان در این خصوص نامکمل است، یا با اسلام مشکل دارند و به معتقدات، قوانین‌ و مسائل داخلی مسلمانان احترام نمی‌گذارند.»