هشدار دانشمندان: ساخت «واکسن جهانی» تنها راه توقف موج‌های تازه کووید است

به گزارش لامیات سابین، گونه‌های بتا، دلتا و اومیکرون «مصونیت جمعی» را کاهش داده‌اند

نویسندگان این مطالعه که در نشریه ئی‌لایف منتشر شد، گفتند که این یعنی «واکسنی جهانی که بتواند مانع بیماری سارس-کوو-۲ شود و جلو بیماری شدید را بگیرد، به‌شدت ضروری است.»- INDRANIL MUKHERJEE / AFP

پس از آنکه مطالعه‌ای تایید کرد ابتلا به کووید یا واکسیناسیون قبلی صرفا مصونیتی محدود در برابر سویه‌های جدید ایجاد می‌کند، دانشمندان هشدار داده‌اند که [ساخت] واکسن جهانی کووید «بسیار ضروری» است.

پژوهشگران دریافتند سویه‌هایی نظیر دلتا و اومیکرون «به لحاظ ژنتیکی» با شکل‌های قبلی این ویروس فرق دارند و حتی به افرادی که واکسینه‌شده‌ یا قبلا به این بیماری مبتلا شده‌اند، نیز منتقل می‌شوند.

این موج‌ها را ویروس اصلی کووید-۱۹ به راه انداخت و بتا، دلتا و اومیکرون، سه سویه‌ای‌اند که مقام‌های بهداشتی آن‌ها را نگران‌کننده (وی‌اوسی) نامیده‌اند.

این گروه از دانشکده بهداشت عمومی میلمن دانشگاه کلمبیا در نیویورک گفت که مدل آن‌ها مسیرهای موارد [ابتلا] و مرگ‌ومیرها را در بیشتر ۹ ایالت به طور دقیق پیش‌بینی کرد. با نگاهی به گذشته، موج‌های دلتا و اومیکرون هم قبل از اوج واقعی ابتلاها و مرگ‌ومیرهای مرتبط با این وی‌اوسی‌ها پیش‌بینی شدند.

سپس پژوهشگران از مدل خود برای پیش‌بینی ویژگی‌های هر سویه‌ از جمله میزان تشخیص-ابتلا، میزان ابتلا-مرگ‌ومیر و میزان حساسیت و سرایت‌پذیری جمعیت- استفاده و آن ویژگی‌ها را در استان‌ها مقایسه کردند.

سپس این برآوردها را برای سنجش کاهش ایمنی و افزایش سرایت‌پذیری هر وی‌اوسی به کار بردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دکتر وان یانگ، نویسنده این مطالعه، استادیار همه‌گیرشناسی دانشکده بهداشت عمومی میلمن دانشگاه کلمبیا نیویورک، گفت: «این امواج همه‌گیری مکرر که در اثر وی‌اوسی‌ها پدید می‌آیند، مصونیت قبلی را که در اثر بیماری یا واکسیناسیون ایجاد شده است، از بین می‌برند و سرایت‌پذیری یا ترکیبی از هردو را افزایش می‌دهند.»  

«هر چند مطالعات آزمایشگاهی و میدانی در مورد ویژگی‌های همه‌گیرشناختی سویه اطلاعاتی ارائه می‌دهد، سنجش میزان کاهش مصونیت و تغییرهای سرایت‌پذیری هر وی‌اوسی چالش‌برانگیز است.»

او و دکتر جفری شامن، یکی از نویسندگان این مطالعه، پیشنهاد کردند که یک واکسن جهانی مانع ابتلا می‌شود و از بیماری شدید جلوگیری می‌کند.

این گروه دریافت که بتا مصونیت را در میان ۶۵ درصد افرادی که پیش‌تر به کووید-۱۹ مبتلا شده بودند، از بین ‌برد و در مقایسه، ۳۵ درصد سرایت‌پذیرتر بود.

برآوردهای دلتا بین ایالت‌ها با هم تفاوت داشت اما به گفته دانشمندان، این سویه مصونیت در اثر ابتلای قبلی یا واکسیناسیون را در حدود ۲۵ درصد از بین می‌برد و ۵۰ درصد مسری‌تر بود؛ در حالی‌ که اومیکرون مصونیت ناشی از بیماری قبلی یا واکسیناسیون را تا ۵۵ درصد کاهش می‌داد و تقریبا ۹۵ درصد مسری‌تر بود.

این گروه به این نتیجه رسید که مصونیت قبلی در برابر کووید-۱۹ مانع از شیوع بیماری‌های ناشی از وی‌اوسی‌های جدید نمی‌شود و افزود که نه ابتلا قبلی و نه واکسیناسیون هیچ‌یک کاملا جلو ابتلا به سویه‌های جدید را نمی‌گیرند.

نویسندگان این مطالعه که در نشریه ئی‌لایف منتشر شد، گفتند که این یعنی «واکسنی جهانی که بتواند مانع بیماری سارس-کوو-۲ شود و جلو بیماری شدید را بگیرد، به‌شدت ضروری است.»  

تلاش‌هایی که برای طراحی واکسنی جهانی انجام شد تا در مواجهه با جهش‌های مکرر موثر بماند، تاکنون تا حد زیادی بی‌نتیجه بوده است اما ماه گذشته، پژوهشگران در بریتانیا پیشرفت «امیدبخش» رقابت برای ساخت واکسن «غایی» که در برابر سویه‌های متعدد کووید و انواع سرماخوردگی‌های معمولی ناشی از سایر ویروس‌های کرونا ایمنی ایجاد می‌کند، ستودند.

دانشمندان موسسه فرانسیس کریک معتقدند که یک ویژگی ژنتیکی سارس-کوو-۲ را شناسایی کرده‌اند که به نظر می‌رسد در تعدادی از ویروس‌های کرونا «مشابه» و کمتر مستعد جهش است و همین آن را به هدف احتمالی برای واکسن پان[دربرگیرنده همه] کروناویروس یا جهانی تبدیل می‌کند.

© The Independent