تشویق مردم به استفاده از لباس‌های دست دو

اثر منفی خرید لباس‌های نو بر میزان کربن در زمین

Rachel Murray / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

پژوهش جدیدی که توسط بنگاه خیریه بین المللی «آکسفَم» (Oxfam) منتشر شده پیامدهای منفی «مد سریع» بر محیط زیست و تعداد کسانی که عامدا آن را نادیده می گیرند را نشان می‌دهد.

فرهنگ «مد سریع» -  که بر اساس آن خریداران لباس‌های ارزان خریده و پس از چند بار پوشیدن آن را دور می‌اندازند - در سال های اخیر رشد فزاینده‌ای داشته است.

بر آورد شده که در سال ۲۰۱۶، میزان 1.13 میلیون تُن لباس در بریتانیا خریداری شده که نسبت به چهار سال پیش ۵۶۵ درصد افزایش داشته است.

خرید مکرر لباس‌های نو بر میزان کربن کره زمین اثر منفی دارد زیرا بخشی از این لباس‌ها راهی محل دفن زباله شده و بخشی دیگر به خاطر انتقالشان به دیگر نواحی جهان موجب ازدیاد گاز کربن می‌شوند.  

به رغم این، یک نظرخواهی از ۱۰۰۰ شهروند بریتانیا که به سفارش بنگاه آکسفم توسط سازمان «وان پُل» انجام شد، نشان می دهد ۵۰ درصد مردم نمی دانند خرید بی‌رویه لباس تاثیری منفی بر محیط زیست دارد.

سه نفر از هر ده نفری که مورد پرسش قرار گرفتند گفتند که هرچند از گستردگی لطماتی که «مد سریع» به کره زمین می زند، شگفت زده شده اند، اما عادات خریدشان را عوض نخواهند کرد.

یک نفر از هر ده نفر نیز گفتند به هیچ وجه برایشان «مهم نیست» که عادات خریدشان ممکن است چه تاثیری بر جهان داشته باشد. 

افزون بر این پژوهش که در ماه اوت انجام شد، آکسفم همچنین آماری از اطلاعات موجود درباره پیامدهای «مد سریع» بر محیط زیست جمع آوری کرده است.

این آمار از گزارش سال ۲۰۱۶ «رَپ» تحت عنوان «برای لباس‌هایمان ارزش قائل شویم: بهای مد در بریتانیا» استفاده کرده است. تیم پژوهشی آکسفم کشف کرده که خرید یک بلوز ۱۰۰ درصد کتان سفید به وزن حدود ۲۲۰ گرم، به همان میزان کربن تولید می کند که راندن یک خودرو به مسافت ۵۶ کیلومتر.

پژوهشگران همچنین به این نتیجه رسیدند که لباس‌های نویی که در بریتانیا خریداری می‌شود بیش از خودرویی که شش بار به دور کره زمین بگردد، گاز کربن تولید می کند. 

در ماه سپتامبر ، بنگاه آکسفم کارزاری تحت عنوان «سپتامبر دست دوم» به راه انداخته که در آن خریداران را تشویق می کند برای یک ماه از خرید کالاهای نو خودداری کنند.

گزارش این سازمان خیریه حاکی از آن است که ده درصد جمعیت ثروتمند جهان به تنهایی مسئول تولید ۵۰ درصد گاز کربن جهان هستند در حالیکه این میزان تولید کربن توسط قشرهای فقیرتر به ۱۰ درصد محدود می شود.

دنی سریسکانداراجاه ، مدیر کل خیریه آکسفم در بریتانیا، بر اهمیت اقدام علیه لطمات محیط زیستی «مد سریع» از راه تضعیف فرهنگ آن تاکید می کند. 

آقای سریسکانداراجاه گفت: «این واقعیت‌های مبهوت کننده در مورد پیامد مد بر کره زمین و مردم فقیر جهان باید ما را پیش از خرید یک لباس نو به فکر بیندازد».

«به عنوان مصرف‌کنند، این در توانایی ماست که در این مورد کاری موثر انجام دهیم. خرید لباس‌های دست دوم چرخه زیان آور مد سریع را کند خواهد کرد و به لباس‌ها عمر تازه‌ای می‌بخشد.»

لورن براووُ، نویسنده کتاب «چطور از مد سریع کنار بکشیم» می گوید از درک پیامد منفی مد سریع بر کره زمین و کارگران صنعت مد، «سخت وحشت زده» شده است.

براوو گفت: «درباره حجم لباس‌هایی که به انبار زباله انداخته می‌شود، از رنگ‌هایی که رودخانه‌ها را آلوده می‌کند و الیاف مصنوعی که ذرات پلاستیک به آب‌ها سرازیر می‌کنند، خواندم و تصمیم گرفتم عادات خریدم را عوض کنم».

«قبلا، لباس‌هایی می‌خریدم که قبل از آن که حوصله‌ام از آن سر برود، چند هفته می‌پوشیدم. حالا تنها از فروشگاه‌های خیریه دست دوم یا فروشندگان لباس‌های قدیمی خرید می کنم  و سعی می کنم قدر آن چه دارم را بدانم و از آن مراقبت کنم تا این که به آن به چشم چیزهای دورانداختنی نگاه کنم». 

برای اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی شرکت در کارزار «سپتامبر دست دوم» به سایت آکسفم در اینجا مراجعه کنید.

این نوشته برگردان فارسی از مقالات منتشر شده دیگری است و منعکس کننده دیدگاه سردبیری روزنامه ایندیپندنت فارسی نمی باشد.

https://www.independent.co.uk/life-style

© The Independent

بیشتر از زندگی