حرکت یک نفتکش ایرانی حامل سوخت به مقصد لبنان، در آستانه آخرین مرحله سفر از دریای سرخ قرار است بزرگترین آزمایش برای سنجش تحریمهای آمریکا علیه ایران باشد.
به نوشته گاردین، انتظار میرود این نفتکش در اوایل هفته آینده در بندر بانیاس سوریه توقف کند که اقدامی برخلاف تحریمهای آمریکا است. این تحریمها که مانع صادرات نفت از ایران و واردات به سوریه میشود، هر دو کشور را شامل میشود.
ورود قریبالوقوع این کشتی توسط گروه شبه نظامی حزب الله لبنان، به عنوان راه حلی برای مقابله با تحریمها و همچنین بحران انرژی که لبنان را در برگرفته، محسوب میشود. طی هفتههای اخیر کمبود سوخت باعث بروز خاموشیهای گسترده در لبنان شده است.
آخرین مرحله این سفر به عنوان یک آزمایش مهم برای سنجش عزم آمریکا برای ادامه تحریمهایی است که خسارات قابل توجهی را بر ایران وارد کرده است، به شمار میرود. واشنگتن امیدوار است در بازگشت ایران به توافق هستهای، جنگی که از یک دهه پیش در سوریه پیش آمده است، متوقف شود. جنگی که اقتصاد آن کشور را ویران کرده است.
ایالات متحده هنوز فاش نکرده است که آیا هنگام عبور نفتکش از کانال سوئز برنامهای دارد یا خیر. به همین دلیل، انتظار میرود که محموله سوخت در بانیاس تخلیه شود و سوخت از مسیر زمینی به لبنان حمل شود. گفته میشود که دو محموله دیگر سوخت و گازوئیل از ایران طی چند روز آینده به لبنان میرسند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، واشنگتن اعلام کرده که ممکن است در ارسال سوخت مورد نیاز لبنان مداخله نکند. حرکتی که نقطه عطفی مهم در اختلاف بین ابرقدرت جهانی و دو دشمن منطقهای آمریکا محسوب میشود و به طور بالقوه میتواند ادامه حیات تحریمها را به چالش بکشد.
کریس مورفی، به عنوان یکی از اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنا که روز پنجشنبه به لبنان سفر کرد، گفت که اگر مجبور شود، اقدام جداگانهای برای اجرای طرح واردات گاز از مصر، اردن و سوریه به لبنان اجرا میشود.
او در جمع خبرنگاران گفت: «امیدوارم بتوانیم راهی برای انجام این کار بیابیم که شامل هیچگونه تحریم ایالات متحده نمیشود. ما سخت تلاش میکنیم تا راه حلی برای بحران سوخت پیدا کنیم.»
در همین رابطه، سخنگوی کاخ سفید نیز با اشاره به کمبود سوخت در لبنان و تاکید بر اینکه «لبنان به سوخت ایران نیازی ندارد» اظهار داشت ایالات متحده بر خلاف حزب الله به دنبال تبلیغات نیست و سعی دارد راه حلی واقعی و دائمی برای حل مشکل سوخت لبنان بیابد.
اسرائیل نیز اعلام کرده است که به شدت با تحویل سوخت ایران به لبنان مخالف است.
با این حال، نیاز لبنان به گاز وارداتی، بشار اسد را امیدوار کرده که بتواند در روند دیپلماتیک صادرات گاز، خودش را احیا کند.
روزنامه هاآرتص اسرائیل، در همین رابطه گزارشی منتشر کرد که در آن با اشاره به ارسال نفتکشهای سوخت از ایران به لبنان آمده است: «کابینه امنیتی اسرائیل این مسئله را بهعنوان یک چالش راهبردی پیش روی این کشور، بهدقت مورد بررسی قرار میدهد.»