موضوعاتی که ترامپ در ریاض در مورد آن‌ها مذاکره خواهد کرد

وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است که سفر ترامپ اهمیت خاورمیانه را برای واشینگتن نشان می‌دهد

تصویری از سفر پیشین دونالد ترامپ به عربستان سعودی‌ــ AFP

هواپیمای ویژه ریاست‌جمهوری آمریکا فردا سه‌شنبه در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، فرود خواهد آمد و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری این کشور، در اولین سفر خارجی خود پس از ورود مجدد به کاخ سفید، به عربستان سعودی خواهد رفت.

بنا بر اعلام کاخ سفید، رئیس‌جمهوری آمریکا در روزهای ۱۳ تا ۱۶ مه (۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت‌ماه) به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی سفر خواهد کرد؛ دیدارهایی که به باور کارشناسان، نشان‌دهنده موقعیت ژئوپلیتیکی پیشرفته‌ای است که ریاض و کشورهای حوزه خلیج فارس اکنون از آن برخوردارند.

رسانه العربیه در گزارشی به موضوع‌های مهمی که ترامپ در ریاض درباره آن‌ها با رهبران عربستان سعودی و همچنین با سایر حاکمان کشورهای خلیج فارس گفتگو خواهد کرد، پرداخته است.

بر اساس این گزارش، چندین موضوع اصلی شامل محورهای امنیت منطقه‌ای، انرژی، دفاع و همکاری اقتصادی است که در صدر دستور کار مذاکرات ترامپ در این سفر منطقه‌ای قرار دارد؛ به ویژه آنکه به دلیل شرایط بین‌المللی به‌سرعت در حال تغییر، واشینگتن در پی تقویت همکاری راهبردی خود با شرکایش در حاشیه خلیج فارس است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزارت خارجه ایالات متحده تایید کرده که «سفر رئیس‌جمهوری ترامپ به عربستان سعودی و کشورهای خلیج فارس، اهمیتی را که ایالات متحده برای روابط خود با شرکایش در خاورمیانه قائل است، برجسته می‌کند». این نهاد همچنین خاطرنشان کرد که هماهنگی با عربستان سعودی برای رسیدگی به مسائلی که فراتر از مرزهای منطقه‌ای‌اند، ضروری است.

منیف عماش الحربی، پژوهشگر سعودی، به العربیه گفت که «شراکت بین ریاض و واشینگتن، یک شراکت راهبردی با ابعاد سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اطلاعاتی است». او توضیح داد: «ایالات متحده همچنان شریک امنیتی اصلی پادشاهی سعودی است و تفاهمات دوجانبه منافع مشترک را افزایش می‌دهد و به تحکیم ثبات منطقه‌ای و بین‌المللی کمک می‌کند.»

تام واریک، محقق آمریکایی در شورای آتلانتیک، معتقد است که سفر ترامپ «فرصتی مهم برای گفتگوی مستقیم است که درک متقابل در مورد مسائل کلیدی را افزایش می‌دهد». او افزود: «دو کشور می‌توانند برای مشارکت موثر در امنیت منطقه‌ای، به‌ویژه در رابطه با دستیابی به صلح پایدار در نوار غزه تلاش کنند.»

ریچارد وایتز، مدیر مرکز تحلیل سیاسی و نظامی در موسسه هادسون، معتقد است که این سفر نشان‌دهنده «تنظیم مجدد قطب‌نمای آمریکا در خلیج فارس است. آن هم پس از آنکه روابط این دو کشور در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، شاهد تنش‌هایی بود.» او خاطرنشان کرد که ترامپ به دنبال تلاش‌های بیشتر برای تقویت مشارکت با عربستان سعودی به‌ویژه در زمینه مبارزه با تروریسم، کنترل قیمت انرژی و مقابله با چالش‌های مربوط به چین و روسیه است.

این کارشناس همچنین گفت که دومین سفر ترامپ به ریاض نشان‌دهنده آگاهی روزافزون از نقش محوری جهانی عربستان سعودی است. او خاطرنشان کرد که «ریاض امروز نه‌تنها پایتخت تصمیم‌گیری‌های منطقه‌ای است، بلکه به آهن‌ربایی برای جذب سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی و بازیگری کلیدی در ثبات جهانی تبدیل شده است».

وب‌سایت خبری آمریکایی اکسیوس نیز فاش کرد که در اجلاس کشورهای خلیج فارس و آمریکا در ریاض، رئیس‌جمهوری آمریکا دیدگاه کشورش را در مورد مسائل خاورمیانه و همچنین چشم‌اندازی روشن از اولویت‌های سیاست خارجی دولتش برای سال‌های آینده را ارائه خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، از مسائل مهم موردبحث ترامپ و رهبران خلیج فارس می‌توان به بحران اوکراین، وضعیت غزه، تحکیم آتش‌بس در یمن، تقویت وحدت سوریه و سازوکارهای همکاری در زمینه‌های دفاعی، سرمایه‌گذاری و انرژی اشاره کرد.

برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند که سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی قرار نیست تنها یک دیدار تشریفاتی باشد و آنچه در پس این سفر تاریخی نهفته، فهرستی بلند از پرونده‌هایی است که می‌توانند نظم سیاسی، امنیتی و اقتصادی منطقه را متحول کنند و حتی نظم جهانی را نیز تحت تاثیر قرار دهند.

به باور این عده، از ساخت پروژه هسته‌ای برای عربستان سعودی گرفته تا قراردادهای نظامی عظیم، توافق‌نامه‌های امنیتی، پیشبرد راه‌حل دوکشوری برای فلسطین، آغاز گفتگو با جمهوری اسلامی ایران و برنامه سرمایه‌گذاری تجاری و اقتصادی با حجمی معادل یک تریلیون دلار فقط بخشی از فهرست سنگین و بلندپروازانه‌ای‌اند که ترامپ با خود به ریاض می‌برد.

این پیش‌بینی‌ها هم‌زمان با آن است که ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان سعودی، از سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دعوت کرده است تا در نشست مشترک با ایالات متحده آمریکا در ریاض حضور یابند. انتظار می‌رود محور گفتگوها امنیت منطقه‌ای و همکاری‌های راهبردی باشد.

بیشتر از جهان