منابع مطلع از میان اسماعیلیان افغانستان به ایندیپندنت فارسی گفتند که تهدیدها و فشارهای فرماندهان طالبان بر این اقلیت مذهبی در شمال افغانستان، بهویژه در ولایت بدخشان، افزایش یافته است.
این فشارها پس از آن شدت گرفتند که هیئت معاونت سازمان ملل متحد در امور افغانستان (یوناما) ۱۲اردیبهشت در گزارشی درباره ارزیابی وضعیت حقوق بشر و امنیت در افغانستان، برای نخستین بار اعلام کرد فرماندهان طالبان در بدخشان ۵۰ تن از اعضای جامعه اسماعیلی را با اجبار و تهدید، به تغییر مذهب وادار کردهاند.
در گزارش یوناما آمده بود که ماموران وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، مردان اسماعیلیمذهب را شبانه از خانههایشان بیرون میکشند و تحت بازجویی عقیدتی قرار میدهند و تهدید میکنند. همچنین اشاره میشود که فرماندهان طالبان با زور و تهدید، مردم را به پذیرش مذهب حنفی وادار میکنند و کسانی را که از این امر سر باز زنند، تحت آزار و تعقیب قرار میدهند.
یک منبع در شهر فیضآباد، مرکز ولایت بدخشان، گفت که بازتاب این گزارش در رسانهها موجب شد فرماندهان طالبان شماری از افراد را به اتهام همکاری با یوناما یا رسانهها تهدید کنند. این منبع همچنین افزود که تهدید پیروان مذهب اسماعیلیه تنها به روستاهای دورافتاده محدود نمانده و اکنون در دانشگاه فیضآباد نیز شدت یافته است.
به گفته او، هفته گذشته یک دانشجوی اسماعیلیمذهب در خوابگاه دانشگاه، تحت فشار دیگر دانشجویانی که از اقدامهای طالبان الگو گرفتهاند، به پذیرش مذهب حنفی وادار شد و سپس آن دانشجویان با سر دادن شعار «اللهاکبر»، به دیگران اعلام کردند که یکی دیگر از پیروان مذهب اسماعیلی «به اسلام گرویده است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این منبع افزود که طرفداران طالبان در دانشگاه فیضآباد علنا در کلاسها و گردهماییهای دانشجویی، عقاید اسماعیلیان را به تمسخر میگیرند و به بزرگان این مذهب توهین میکنند و پیروان مذهب اسماعیلی هم به دلیل ترس از بازجوییهای عقیدتی، تمسخر و آزار، از مراجعه به نهادهای دولتی طالبان خودداری میکنند. اعضای طالبان نیز در مواردی که با اسماعیلیان مواجه میشوند، انجام دادن امور آنان را به تغییر مذهب مشروط میکنند.
بیشتر پیروان مذهب اسماعیلیه در افغانستان ساکن ولایت بدخشاناند و در شهرستانهایی مانند بهارک، جرم، راغستان، وردوج و مناطق دیگر این استان زندگی میکنند. یک منبع در شهرستان وردوج که خواست نامش فاش نشود، گفت مولوی سلیم، از فرماندهان تحت امر قاری فصیحالدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، از حدود یک هفته پیش تاکنون میان شماری از خانوادههای اسماعیلی بستههای پول نقد به ارزش دههزار افغانی توزیع کرده و از آنان خواستهاند اطمینان دهند مذهبشان را از اسماعیلی به حنفی تغییر دادهاند.
ملا جمعه خان فاتح، با شماری از کودکان و نوجوانان شیعه و اسماعیلی که به مذهب حنفی روی آوردهاند-ارسالی به ایندیپندنت فارسیاین منبع افزود که برخی از خانوادهها این پولها را بازگرداندهاند، اما برخی دیگر از ترس پیامدها، آن را پذیرفتهاند. به گفته او، افراد مسلح طالبان شبها به روستاهایی که اکثریت ساکنان آنها اسماعیلیاند سر میزنند تا اطمینان حاصل کنند ساکنان مطابق مذهب حنفی عبادت میکنند.
به گفته این منبع، افراد وابسته به مولوی سلیم به اسماعیلیان هشدار دادهاند که در صورت امتناع از پذیرش مذهب حنفی، کشته خواهند شد.
منبع دیگری در شهرستان وردوج هم گفت که تعدادی از مردان اسماعیلی به دفتر فرمانداری طالبان احضار شدهاند و به آنها هشدار داده شده است که از اجرای مناسک مذهبی بر اساس مذهب اسماعیلی خودداری کنند و مذهب حنفی را بپذیرند.
ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، و ملا ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی این گروه، بارها در سخنرانیهایشان تاکید کردهاند که مذهب حنفی، تنها مذهب رسمی در افغانستان است و تمام قوانین و مقررات بر این اساس تدوین شدهاند. ندامحمد ندیم که از چهرههای نزدیک به رهبر طالبان است، اواخر آوریل در سخنرانی برای استادان دانشگاه تخار گفت: «همه مردم افغانستان پیرو مذهب حنفیاند و ما اجازه نمیدهیم کسی آنها را بهسوی مذاهب دیگر سوق دهد.» او همچنین تاکید کرد که هیچ مذهب دیگری در افغانستان رسمیت ندارد.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت، پیروان مذاهب مختلف، از جمله اسماعیلیان، شیعیان، هندوها، سیکها و سلفیها مغرضانه تحت آزار و اذیت قرار گرفتهاند. گزارشهای نهادهای حقوق بشری نشان میدهند که پیروان عقیده سلفی به اتهام عضویت یا حمایت از داعش، شیعیان بهدلیل عقاید مذهبی و برگزاری مراسم دینی و اسماعیلیان، هندوها و سیکها نیز به دلایل مشابه هدف تهدید، آزار و فشار قرار گرفتهاند.
کیرتی وردان سینگ، وزیر مشاور در امور خارجه هند، که وضعیت سیکها و هندوها در افغانستان و پاکستان را رصد میکند، اوایل آوریل در گزارشی، به مجلس علیای هند اعلام کرد که سیکها و هندوهای افغانستان با تهدید و اجبار، به تغییر مذهب وادار میشوند.