پس از آنکه جنگ تجاری ایالات متحده و چین سبب نگرانی فعالان اقتصادی شد و بازارهای مالی را به چالش کشید، این دو اقتصاد بزرگ جهان اعلام کردند که برای کاهش موقت تعرفههای متقابل به توافقی دست یافتهاند.
به گزارش رویترز، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده، پس از مذاکره با مقامهای چینی در ژنو، گفت که دو طرف بر سر توقف ۹۰ روزه تعرفههای وارداتی توافق کردند و به این ترتیب، تعرفهها بیش از ۱۰۰ درصد کاهش یافت و به نرخ پایه ۱۰ درصد خواهد رسید.
بسنت روز دوشنبه گفت که این اقدام دو کشور در راستای تامین منافع ملیشان بود و آنها تاکید کردهاند که به تبادلات تجاری علاقهمندند.
پس از انتشار این خبر، نرخ دلار در برابر سایر ارزهای اصلی افزایش یافت و بازارها رونق گرفتند. به این ترتیب نگرانیها در مورد رکودی که ماه گذشته به دلیل تشدید اقدامهای تعرفهای دونالد ترامپ ایجاد شده بود، کاهش یافت.
بسنت پس از مذاکرات آخرهفته در سوییس که طی آن، هر دو طرف از پیشرفت در کاهش اختلافها استقبال کردند، گفت: «اتفاق نظر هر دو هیئت در این آخرهفته این است که هیچ یک از طرفین خواهان جدایی نیستند. آنچه با این تعرفههای بسیار بالا رخ داد، در واقع معادل یک تحریم بود و هیچ یک از طرفین آن را نمیخواهند. ما تجارت میخواهیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جلسات ژنو اولین تعاملات رودررو میان مقامهای اقتصادی ارشد ایالات متحده و چین از زمان بازگشت ترامپ به قدرت و آغاز یک سیاست تعرفه جهانی و اعمال عوارض سنگین بر چین بود.
از زمان روی کار آمدن ترامپ در ژانویه، او علاوه بر عوارضی که در دوره اول ریاستجمهوری خود بر بسیاری از کالاهای چینی اعمال کرد و عوارضی که دولت بایدن وضع کرد، تعرفههای پرداختی واردکنندگان آمریکایی برای کالاها از چین را به ۱۴۵ درصد افزایش داد. چین هم با اعمال محدودیتهای صادراتی بر برخی عناصر خاکی کمیاب که برای تولیدکنندگان سلاح و کالاهای مصرفی الکترونیکی در ایالات متحده حیاتیاند و نیز افزایش تعرفهها برای واردات کالاهای آمریکایی به ۱۲۵ درصد، به این اقدام واکنش نشان داد.
اختلاف دو کشور بر سر افزایش تعرفهها نزدیک به ۶۰۰ میلیارد دلار تجارت دوطرفه را به حالت تعلیق درآورد، زنجیرههای تامین را مختل کرد، ترس از رکود تورمی را برانگیخت و باعث اخراج برخی کارکنان شد.
در پی اعلام خبر کاهش تعرفهها، گزارش شد که بازارهای مالی مقداری تقویت شدند و با افزایش امید به جلوگیری از رکود جهانی، معاملات آتی سهام وال استریت افزایش یافت.
بسیاری از فعالان اقتصادی درباره نتیجه مذاکرات چین و ایالات متحده ابراز خرسندی کردند و گفتند در بهترین حالت انتظار داشتند تعرفهها حدود ۵۰ درصد کاهش یابد.
به گفته آنها، توافق کنونی برای اقتصاد هر دو کشور و اقتصاد جهانی خبر بسیار مثبتی است و باعث میشود سرمایهگذاران در مورد آسیب به زنجیرههای تامین جهانی در کوتاهمدت نگرانی بسیار کمتری داشته باشند.
پس از مذاکرات روز یکشنبه، مقامهای چینی گفتند که این دو کشور به «اجماع مهمی» رسیده و توافق کردهاند که گفتگوهای اقتصادی دیگری نیز انجام شود.
در سوی دیگر، دونالد ترامپ هم پیش از پایان مذاکرات، ارزیابی مثبتی از مذاکرات ارائه داد و گفت که دو طرف «به شیوهای دوستانه اما سازنده» مذاکره کردهاند.
در هفتههای گذشته، پس از آنکه رئیسجمهوری آمریکا، تعرفه واردات کالاهای چینی را افزایش داد، وزارت خارجه چین از ایالات متحده خواست که «تهدید و باجخواهی» را متوقف کند.
چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، نشان داده است که تمایل دارد در هر دو صحنه منطقهای و جهانی قدرتنمایی کند و تمامی کشورها، بهویژه ایالات متحده، آن را محترم بشمارند. با همین رویکرد بود که وزارت خارجه چین پس از افزایش تعرفهها، واکنش بسیار تندی نشان داد و اعلام کرد: «اگر جنگ چیزی است که ایالات متحده میخواهد، خواه جنگ تعرفهای، خواه جنگ تجاری یا هر نوع جنگ دیگری، ما آمادهایم تا آخر بجنگیم.»
این لفاظیهای تند، مشابه اظهارات چین در سال ۲۰۱۸ بود؛ زمانی که ترامپ اولین جنگ تجاریاش با چین را آغاز کرد و پکن تلاش کرد تلافی کند.