کنفرانس بغداد، نخست‌وزیر عراق: نمی‌گذاریم کشورمان عرصه جنگ‌های نیابتی باشد

عراق میزبان کنفرانس «همکاری و مشارکت بغداد» با حضور ۹ کشور بزرگ منطقه‌ای و بین‌المللی است

IRAQI PRIME MINISTER'S PRESS OFFICE / AFP

مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق، در افتتاحیه کنفرانس بغداد گفت که مخالف استفاده از عراق به عنوان عرصه‌ای برای حل و فصل منازعات کشورها است و تأکید کرد که نمی‌خواهد کشورش درگیر روابط متشنج دیگران و جنگ‌های پوچشان شود.

عراق از زمان حمله آمریکا به این کشور و سقوط صدام حسین، عرصه جنگ نیابتی ایران و آمریکا بوده است. بیشترین حملات مستقیم و غیرمستقیم دو کشور به یکدیگر در خاک عراق انجام شده است. در بحرانی‌ترین رویداد، در بامداد روز ۱۳ دی‌ماه ۱۳۹۸، هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی، قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس را در نزدیکی فرودگاه بغداد ترور کردند.

پیش از این اقدام، گروه‌های نیابتی وابسته به ایران با حمله راکتی به پایگاه نظامی کی‌وان یک پیمانکار نظامی آمریکایی را ترور کردند.

ایران در واکنش به ترور سلیمانی، چند روز بعد به پایگاه عین‌الاسد که محل استقرار نیروهای ائتلاف ضدداعش بود حمله موشکی کرد. عراق این حمله و ترور قاسم سلیمانی را نقض حاکمیت خود اعلام کرد ولی نتوانست مانع دو کشور برای حمله به مواضع همدیگر شود.

شاید به همین دلیل کاظمی امروز بر استقلال کشورش و پرهیز از جنگ‌های نیابتی در خاک عراق سخن گفت. او تاکید کرد که عراق به عنوان محلی برای تجاوز و دخالت نظامی علیه همسایگانش نخواهد بود و امیدوار است نقش کشورش، میانجی‌گری برای مناقشات باشد و نه زمین جنگ.

وی به مبارزه با داعش هم اشاره کرد و گفت که «مردم عراق قوی‌ترین سازمان تروریستی جهان، یعنی داعش را شکست دادند. این پیروزی با کمک برادران، همسایگان و جامعه بین‌المللی به دست آمد، بنابراین از همه تشکر می‌کنم.»

وی ادامه داد: «عراقی‌ها به نمایندگی از جهانیان با تروریسم مبارزه کردند. از بین بردن داعش یک پیروزی برای مردم منطقه و بشریت بود.»

در رابطه با بازسازی عراق هم کاظمی گفت که کشورش آرزو دارد  «همه طرف‌ها و همسایگان در برنامه بازسازی عراق مشارکت داشته باشند» و خاطرنشان کرد که گامهای بزرگی در این زمینه برداشته شده است.

کاظمی همچنین در مورد انتخابات پارلمانی عراق در ماه اکتبر  گفت: «عراق در صدد برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی است و ما از جامعه بین‌المللی خواسته‌ایم که بر روند این انتخابات نظارت کنند.»

وی افزود: «مردم عراق برای تعیین نمایندگان خود از راه و روش دموکراتیک استفاده می‌کنند. ما به گذشته باز نمی‌گردیم، به مسیرهای غیر دموکراتیک و روابط پرتنش و جنگ‌های بیهوده با همسایگان و دوستان هم باز نمی‌گردیم.»

روز شنبه عراق میزبان کنفرانس «همکاری و مشارکت بغداد» با حضور ۹ کشور بزرگ منطقه‌ای و بین‌المللی است.

امارات متحده عربی، مصر، عربستان سعودی، کویت، فرانسه، ترکیه، قطر، اردن و ایران در این اجلاس حضور دارند.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، عبدالله دوم، پادشاه اردن، عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر و صباح خالد الحمد الصباح، نخست‌وزیر کویت در این نشست حضور دارند. کشورهای ایران و عربستان سعودی نیز در سطح وزرای خارجه در این نشست شرکت کرده‌اند.

مکرون در سخنانش در ابتدای این کنفرانس گفت برگزاری این نشست، عزم عراق برای برپایی صلح در منطقه خاورمیانه را نشان می‌دهد. 

او گفت که عراقی‌ها از جنگ‌های طولانی خسته‌اند و این کشور باید به سمت ثبات و توسعه رهنمون شود. مکرون گفت که فرانسه حاضر به همکاری با عراق در این زمینه است و کشورش به تقویت حاکمیت و استقلال عراق متعهد است. 

مکرون همچنین از اعزام نمایندگانی از اتحادیه اروپا برای نظارت بر انتخابات پارلمانی عراق خبر داد و گفت که کشورش پروژه‌های توسعه‌ای گسترده‌ای در عراق در دست اقدام دارد.

رئیس‌جمهور فرانسه تاکید کرد که او و کشورش متعهد به حمایت از کشورهایی هستند که در نوک پیکان مبارزه با تروریسم جهانی قرار داشته‌اند.