۱۰ عضو تیم رباتیک دختران از افغانستان خارج شدند

۱۰ تن از دختران عضو تیم رباتیک افغانستان توانستند از این کشور خارج شوند و به دوحه، پایتخت قطر، بروند

تیم رباتیک دختران افغانستان در سال ۲۰۱۷ با کمک صندوق شهروندی دیجیتال تشکیل شد-تصویر از حساب توییتر @RichardsAFP

به گزارش ان‌بی‌سی‌نیوز، وزارت امور خارجه قطر و «صندوق شهروندی دیجیتال» (دی‌سی‌اف) با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند که «چند تن از اعضای تیم رباتیک دختران افغانستان به‌سلامت از کابل، پایتخت افغانستان، به دوحه قطر رسیده‌اند».

تیم رباتیک دختران افغانستان در سال ۲۰۱۷ با کمک صندوق شهروندی دیجیتال تشکیل شد. این صندوق نهادی غیرانتفاعی مستقر در شهر نیویورک آمریکا است که هدف آن کمک به دختران و زنان کشورهای در حال توسعه برای دسترسی به فناوری و ارتباط با سراسر جهان است.

صندوق شهروندی دیجیتال از دولت قطر به دلیل حمایت فوق‌العاده‌ آنان برای خارج کردن این دختران از افغانستان تشکر کرده است. بنا بر اعلام آن‌ها، علاوه بر تسریع روند صدور روادید برای دختران، دولت قطر پس از لغو پیاپی پروازهای خروجی از افغانستان، برای انتقال آن‌ها هواپیمایی هم فرستاده است.

تیم ۲۰ نفره رباتیک دختران افغانستان که با نام «رویاپردازان افغان» نیز شناخته می‌شود، از دختران نوجوان ۱۶ تا ۱۸ ساله تشکیل شده است که با وجود مشکلات فراوان در سال‌های گذشته، تلاش کرده‌اند رویاهای خود در راستای عشقشان به مهندسی و هوش مصنوعی را دنبال کنند. پس از سقوط کابل و تسلط نیروهای طالبان بر افغانستان، با توجه به سابقه طالبان در نقض حقوق زنان و دختران، نگرانی‌های گسترده‌ای درمورد وضعیت آینده زندگی و تحصیل این دختران مطرح شده بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بنابر این گزارش، الیسون رنو، یک مادر ۶۰ ساله اهل اوکلاهامای آمریکا، فارغ‌التحصیل دانشگاه هاروارد با مدرک کارشناسی ارشد در رشته‌های روابط بین‌الملل و سیاست فضایی آمریکا، یکی از کسانی است که برای نجات اعضای تیم رباتیک افغانستان به‌شدت تلاش کرده است.

رنو در همایش سالانه شرکت «کاوش مریخ» (Explore Mars) در سال ۲۰۱۹ با دختران تیم رباتیک افغانستان آشنا شد و با آن‌ها در ارتباط بود. الیسون رنو در آن زمان یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت «کاوش مریخ» بود.

رنو از نهم ماه اوت در پی اطلاع از پیشروی‌های طالبان در افغانستان، پس از هماهنگی با یک دوست و آشنای قدیمی در سفارت آمریکا به قطر رفت تا کمک به این دختران را پیگیری کند. الیسون رنو با کمک دوستش که در سفارت کار می‌کند، مراحل اداری و تهیه مدارک برای خروج این دختران از افغانستان را پیگیری کردند.

الیزابت شفر براون، یکی از اعضای هیئت مدیره این صندوق، گفت که او و بنیان‌گذار این صندوق از اوایل ماه اوت که مشخص شد طالبان دولت را سرنگون خواهند کرد، با قطر وارد مذاکره شده‌اند و سرانجام این دختران را نجات دادند. اگر تلاش و شجاعت آن‌ها برای ادامه تحصیل نبود که آن‌ها را پیش چشم جهان قرار داد، آنان همچنان گرفتار مانده بودند.

این تیم ۲۰ نفره به نمایندگی از کشور افغانستان در سال‌های اخیر در مسابقات جهانی رباتیک خوش درخشیدند و مهم‌تر از همه در بحبوحه شیوع بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ در جهان، این دختران در سال ۲۰۲۰، به دلیل ساختن یک دستگاه تنفس مصنوعی ارزان‌قیمت از قطعات خودروهای اسقاطی برای کمک به کشورشان در مبارزه با این بیماری شناخته و مشهور شدند.

برخی گزارش‌ها در روزهای گذشته حکایت از این داشت که تیم رباتیک دختران افغانستان ناپدید شده است، اما این گزارش‌ها تایید نشد و اکنون گفته می‌شود این دختران به مکانی امن منتقل شده‌اند و به‌زودی می‌توانند تحصیلات عالی خود را ادامه دهند.

صندوق شهروندی دیجیتال اعلام کرده است که ما باید به حمایت از آن‌ها و دیگرانی که شرایطی مشابه با آن‌ها دارند، ادامه دهیم. متاسفانه در حال حاضر چند نفر از اعضای تیم رباتیک افغانستان در این کشور مانده‌اند و این صندوق با قطر همکاری می‌کند تا انتقال اعضای باقیمانده و دستیاران آن‌ها را هم ترتیب دهد.

براون گفت: «ما از این امر قدردانی می‌کنیم و امیدواریم که به معنای تعهد طولانی مدت به تحصیل دختران باشد. این موثرترین راه برای تضمین ایمنی آن‌ها و آینده‌ای بهتر برای همه است.»

بیشتر از جهان