با لغو سفارش هواپیمایی سعودی خسارات شرکت بوئینگ افزایش می‌یابد

موتورهای جت شرکت بوئینگ مشکل دارد

STEPHEN BRASHEAR/ AFP

پس از دو سقوط مرگبار برای هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس یک مشتری احتمالی دیگر نیز سفارش چند میلیارد دلاری‌اش برای خرید این جت را کنسل کرد.

در ماه دسامبر ۲۰۱۸ فلای دیل، شرکت هواپیمایی سعودی که بلیط‌های ارزان قیمت ارائه می‌کند قراردادی به ارزش ۶ میلیارد دلار برای خرید ۳۰ هواپیمای آخرین مدل بوئینگ ۷۳۷ با این شرکت بست. در این قرارداد توان اضافه کردن ۲۰ هواپیمای دیگر به این سفارش نیز وجود داشت. اما این شرکت هواپیمایی قرارداد را به ایرباس، رقیب بوئینگ داده است. در این قرارداد جدید قرار است ایرباس همان تعداد هواپیمای A320 را تحویل این شرکت بدهد.

به گفته این هواپیمایی: «این سفارش منجر خواهد شد، ناوگان هوایی‌ در آینده نزدیک تنها شامل هواپیماهای ایرباس باشد». تحویل این سفارشات در سال ۲۰۲۱ آغاز خواهد شد.

اولین سقوط بوئینگ ۷۳۷ مکس پرواز JT610  شرکت لیون ایر بود که بلافاصله پس از پرواز از فرودگاه جاکارتا در روز ۲۹ دسامبر اتفاق افتاد. در آن سانحه تمام ۱۸۹ مسافر و خدمه پرواز جانشان را از دست دادند.

روز ۱۰ مارس ۲۰۱۹ نیز یک بوئینگ ۷۳۷ مکس دیگر متعلق به هواپیمایی اتیوپی کمی پس از پرواز از فرودگاه آدیس آبابا سقوط کرد. این حادثه نیز منجر به مرگ ۱۵۷ نفر شد.

در هر دو حادثه یک سنسور «زاویه حمله» معیوب عامل سقوط تشخیص داده شد. این سنسور باعث شده سیستم ضد استال موسوم به  MCAS فعال شود. این نرم‌افزار دماغه هواپیما را به‌رغم تلاش خلبان برای بالا بردن، پایین نگه داشته و منجر به سقوط شده است.

کمی پس از سقوط هواپیمای اتیوپیایی، تمام بوئینگ‌های ۷۳۷ مکس‌ در جهان از پرواز کنار گذاشته شدند. در حال حاضر بوئینگ در حال کار روی بهبود سیستم امنیتی این هواپیماهاست و بعید به نظر می‌رسد قبل از پایان سال این هواپیما دوباره برای جابجایی مسافر به کار گرفته شوند.

هواپیمایی‌هایی مانند رایان ایر، هواپیمایی نروژ و تویی ایرویز قصد دارند در این تابستان پروازهایی با این هواپیما از بریتانیا انجام دهند.

بوئینگ همچنان در حال تولید این هواپیماهاست. بوئینگ به آسوشیتدپرس گفته است: «ما برای تیم فلای دیل آرزوی موفقیت در عملیات‌هایش داریم. تیم ما همچنان با تمرکز روی بهبود امنیت کار می‌کند و  هواپیماهای ۷۳۷ مکس را دوباره به سیستم باز خواهد گرداند و تحویل هواپیماهای مکس را از سر خواهد گرفت».

ده روز پس از سقوط هواپیمای اتیوپیایی شرکت گارودای اندونزی نیز یک سفارش ۵۰ فقره‌ای از این هواپیما را کنسل کرد.

در نمایشگاه هوایی پاریس در ماه ژوئن ۲۰۱۹ شرکت IAG که شریک بریتیش ایرویز است، توافقنامه‌ای به قصد خرید ۲۰۰ هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس امضاء کرد.

یک نظرسنجی آنلاین ایندیپندنت در همان ماه نشان می‌دهد، تنها ۲۳ درصد مسافران ابراز اطمینان کرده‌اند که پس از بازگشت این هواپیماها در خطوط هوایی، از آنها استفاده کنند.

© The Independent

بیشتر از جهان