عراق به دستگاه خودپرداز ایران تبدیل می شود

عرب نیوز یک ماه قبل، از مذاکره تهران-واشینگتن-بغداد بر سر برنامه «نفت در برابر غذا» خبر داده بود

AFP: حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در جریان استقبال از عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق در سفر اردیبهشت گذشته به تهران

با گذشت یک ماه از انتشار گزارش عرب نیوز در مورد مذاکرات مقامات ایران و آمریکا بر سر توافقی که به تهران اجازه می دهد، در برابر کالاهای بشردوستانه، مقادیری نفت بفروشد، خبرگزاری فرانسه گزارش داد، عراق از مکانیسم هدف ویژه (SPV)، برای خرید انرژی از ایران استفاده می کند. سه مقام عراقی به این خبرگزاری فرانسوی گفته اند که عراق در مقابل واردات انرژی از ایران، دینار می پردازد، اما این پول در حسابی در عراق ذخیره می شود و جمهوری اسلامی می تواند برای خرید کالاهای بشردوستانه خارج از عراق از آن استفاده کند.

عرب نیوز در تاریخ هفتم ژوئن به نقل از منابع عراقی نوشت: ایران و آمریکا در حال رایزنی بر سر برنامه ای شبیه نفت در برابر غذا هستند و به این منظور عراق نقطه ترانزیتی در نظر گرفته شده است. زیرا نیروهای آمریکایی در این کشور حضور دارند و می توانند بر روند اجرای این طرح نظارت داشته باشند.

به گزارش این روزنامه ، این برنامه از نظر ساختار شبیه برنامه نفت در برابر غذایی است که سازمان ملل به مدت هشت سال برای عراق اجرا کرد، با این تفاوت که به جای سازمان ملل، آمریکا و عراق در آن مشارکت دارند. به این ترتیب که یک حساب در بانکی در عراق افتتاح می شود و پول فروش نفت ایران به آن واریز می شود. سپس از این پول به منظور خرید کالای بشردوستانه -غذا و دارو- برای ایران استفاده می شود.

خبرگزاری فرانسه در ادامه گزارش خود در این زمینه می نویسد، به این ترتیب عراق می تواند از خاموشی های مکرری که به دلیل کمبود برق در این کشور اتفاق می افتد، جلوگیری کند و به واردات انرژی از ایران ادامه دهد. سال گذشته کمبود برق در عراق، اعتراض های مردمی را به دنبال داشت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یک مقام عالی دولتی به این خبرگزاری فرانسوی گفته است که این طرح حاصل چند ماه مذاکره بین مقامات آمریکایی، ایرانی و عراقی است. به گفته آنها هزینه ای که عراق بابت خرید نفت و گاز از ایران می پردازد، در یک حساب بانکی ویژه در عراق به امانت می ماند و تهران قادر است از آن برای خرید کالای بشردوستانه خارج از عراق استفاده کند.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران می گوید، عراق در حال حاضر حدود دو میلیارد دلار برای خرید گاز و برق به ایران بدهکار است.

یک مقام آمریکایی به خبرگزاری فرانسه گفت که واشینگتن در جریان ایجاد این مکانیسم قرار دارد. دو مقام عالی رتبه عراقی نیز تایید کرده اند که یک حساب بانکی ویژه به همین منظور درعراق ایجاد شده و آمریکا از آن مطلع است.

عراق برای تامین نیاز خود به انرژی هزار و 400 مگاوات برق و 28 میلیون متر مکعب گاز از ایران وارد می کند که در مجموع یک سوم منابع انرژی مورد نیاز این کشور را شامل می شود. تحریم های آمریکا و ممنوعیت پرداخت با دلار، این روند را با مشکل مواجه کرده بود. عراق به سرعت در حال بازسازی زیرساخت ها و افزایش تولید نفت است اما خودکفایی این کشور در تامین برق دست کم به چهار سال دیگر زمان نیاز دارد. شماری از غول های انرژی آمریکا  در حال همکاری با عراق برای تسریع این روند هستند.

یک مقام عراقی می گوید، با اجرای اس پی وی، عراق به دستگاه خودپرداز ایران تبدیل می شود. دو مقام عالی رتبه دیگر نیز می گویند، احتمالا حساب ویژه در بانک تجارت عراق افتتاح شده است. این بانک اغلب نقل و انتقال های مالی مربوط به دولت عراق را انجام می دهد. یکی از مقامات بانک تجارت عراق فاش کرده که این بانک در روند مذاکرات ایران، آمریکا و عراق حضور داشته است. به گفته او، خزانه داری آمریکا به این بانک اطمینان دارد.

برخی کارشناسان بر این باورند که اس پی وی بیشتر شبیه به اینستکس یا کانال ویژه اقدام مالی برای ایران عمل می کند که اخیرا انگلیس، فرانسه و آلمان آن را برای تسهیل تجارت بشردوستانه با ایران فعال کرده اند. مقامات تهران تاکید دارند که باید بتوانند از اینستکس برای فروش نفت استفاده کنند. اما اروپا تا کنون به این خواسته پاسخ مثبت نداده است.

بیشتر از اقتصاد