آغاز اجلاس گروه 20 با ابراز نگرانی از تنش های تجاری

ترامپ خطاب به پوتین: لطفا در انتخابات دخالت نکن

AFP:عکس خانوادگی افتتاحیه اجلاس سران گروه 20 در اوزاکا

رهبران قدرت های اقتصادی جهان که برای شرکت در اجلاس سران گروه 20 در ژاپن گرد هم آمده اند، روز جمعه در نخستین بخش این نشست با موضوع «اقتصاد جهانی و تجارت»، نسبت به پیامدهای تنش های تجاری برای رشد اقتصاد جهانی ابراز نگرانی کردند. تغییرات اقلیمی، امنیت اطلاعات، تجارت و رشد اقتصاد، تروریسم و مساله ایران، از جمله موضوعات مورد بحث در این اجلاس است که فردا به پایان می رسد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پس از توقفی کوتاه در آلاسکا و ملاقات با نظامیان آمریکایی، پنجشنبه شب وارد اوزاکا شد و از همان بدو ورود، ماراتن ملاقات های دوجانبه خود را با رهبران دیگر کشورهای عضو گروه 20 آغاز کرد. ملاقات هایی که در اغلب آنها موضوع ایران نیز مطرح شد.

ترامپ در ضیافت شام کاری پنجشنبه با اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا به گفتگو نشست و بحث افزایش تحریم ها علیه ایران و همراهی کنبرا با اقدام نظامی احتمالی آمریکا مطرح شد. قبل از برگزاری اجلاس در روز جمعه، ترامپ با شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن و سپس آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان ملاقات کرد و او را زنی فوق العاده و دوست خوب خود خطاب کرد. مرکل پیش از این گفته بود در مورد مساله ایران و مبارزه با تروریسم با ترامپ صحبت می کند.

رئیس جمهور آمریکا همچنین با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، ملاقات کرد. او روابط با روسیه را بسیار بسیار خوب توصیف کرد و گفت مایه افتخار است که با پوتین ملاقات می کند. در این ملاقات ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا از کرملین می خواهد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دخالت نکند، به شوخی به پوتین گفت:«لطفا در انتخابات دخالت نکن!» و پوتین نیز در واکنش به او لبخند زد.

نخست وزیر هند و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از دیگر مقاماتی بودند که در صف ملاقات های دوجانبه فشرده ترامپ قرار گرفتند. اما مهمترین دیدار دوجانبه ترامپ روز شنبه با شی جیپینگ، رئیس جمهور چین است که امیدواری به نتیجه آن از هم اکنون بهای نفت در بازار جهانی را کاهش داده است.

آمریکا و چین مدت هاست در جنگ تجاری گرفتار شده اند و بسیاری از تحلیلگران امیدوارند این نشست زمینه را برای توافق دو رهبر فراهم کند تا پیامدهای این جنگ تجاری بیش از این اقتصاد جهانی را تهدید نکند.

مساله ایران، یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث در حاشیه اجلاس گروه 20 است و ترامپ و همراهان اش قصد دارند از این نشست برای ایجاد یک ائتلاف بین المللی علیه ایران استفاده کنند. سابقه ایجاد اجماع علیه ایران در نشست سران گروه 20 به سال 2009 باز می گردد، زمانی که مساله هسته ای ایران و اعمال تحریم ها در کانون توجه این نشست قرار گرفت و تا دو سال بعد از آن، شدیدترین تحریم های بین المللی علیه ایران شکل گرفت.

مرکل و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه قبلا اعلام کرده بودند که قصد دارند در مورد ایران با رئیس جمهور آمریکا گفتگو کنند. البته ترامپ روز جمعه به خبرنگاران گفت برای توافق با ایران عجله ندارد.

از سوی دیگر یکی از موضوعات مطرح در نشست گروه 20 که همچنان بر سر آن اختلاف نظر وجود دارد، تغییرات اقلیمی است. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ترامپ سعی می کند در این نشست موضع دیگر اعضا را در مورد تغییرات اقلیمی تعدیل کند. اما اتحادیه اروپا با او مخالفت کرده و مکرون، نیز تاکید کرده که بیانیه پایانی توافق پاریس خط قرمز آنهاست.

آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه، آلمان،آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، ترکیه، امارات متحده عربی و اتحادیه اروپا، اعضای گروه 20 را تشکیل می دهند. این کشورها بیش از 80 درصد اقتصاد جهان را کنترل می کنند و دو سوم جمعیت جهان را نیز در خود جا داده اند. با توجه به نفوذ سیاسی و اقتصادی این کشورها، اجلاس سران گروه 20 همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار است.