فرمانده کل سپاه: پهپاد آمریکا پس از عبور از مرز سرنگون شد

یک مقام آمریکایی: پهپاد برفراز تنگه هرمز بود، نه در آسمان ایران

AFP  پهپاد گلوبال هاوک متعلق به نیروی هوایی آمریکا

در آستانه ورود برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا به منطقه با چمدانی از اطلاعات که ادعا می شود نقش ایران در انفجار تانکرها در دریای عمان را به اثبات می رساند، روابط عمومی سپاه پاسداران در بیانیه ای اعلام کرد، در نخستین ساعات بامداد پنجشنبه یک پهپاد آر کیو-4 «گلوبال هاوک» آمریکایی را در حریم هوایی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان، شناسایی و ساقط کرده است.ارتش آمریکا پنجشنبه گذشته نیز از تلاش ایران برای هدف قرار دادن یک پهپاد آمریکایی خبر داد که موفقیت آمیز نبود.

پس از انتشار بیانیه سپاه، تسنیم به نقل از حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، نوشت، این پهپاد پس از عبور از مرزهای ایران سرنگون شده است. سلامی گفت: «مرزها خط قرمز ما است و هر دشنمی که به این مرزها تعرض کند، برنخواهد گشت. او افزود:«ما اعلام می‌کنیم بنای جنگ با هیچ کشوری نداریم، اما برای جنگ کاملا آماده‌ایم.» علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز روز گذشته مرزهای هوایی را خط قرمز ایران توصیف کرده و هشدار داده بود، هواپیمای هر کشوری از آن عبور کند، ایران پاسخ سختی به متجاوز خواهد داد.

این در حالی است که سخنگوی سنتکام و یک مقام آمریکایی دیگر که نخواسته نامش فاش شود، ادعا می کنند این پهپاد در قلمرو هوایی بین المللی در حال پرواز بوده است. به گزارش آسوشیتدپرس، کاپیتان بیل اربن، سخنگوی فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، از پاسخ به اینکه آیا یک پهپاد آمریکایی سرنگون شده، خودداری کرد، اما مدعی شد، پهپادی بر فراز محدوده ارضی ایران در حال پرواز نبوده است.رویترز نیز به نقل از یک مقام آمریکایی به شرط فاش نشدن نامش گزارش داد، پهپاد ارتش آمریکا در قلمرو هوایی بین المللی و بر فراز تنگه هرمز با یک موشک زمین به هوا هدف حمله قرار گرفته است. به گفته این مقام آگاه این پهپاد ازنوع تریتون MQ-4C است.

در همین حال سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده که گزارش یک حمله موشکی در عربستان به دست دونالد ترامپ رسیده است. پیش تر تلویزیون المسیره متعلق به حوثی ها، خبر اصابت یک موشک کروز به نیروگاه جیزان در عربستان سعودی را منتشر کرده بود. این حمله ها در حالی انجام می شود که روز چهارشنبه نیز دو حمله راکتی علیه منافع مربوط به آمریکا در موصل و بصره در عراق انجام شد.

تنش ها بین ایران و آمریکا با حمله دوباره به تانکرهای نفتی در دریای عمان وارد مرحله جدیدی شده است. پنجشنبه گذشته نفتکش های کوکوکا و فرانت التیر در حال عبور از دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند. این حمله ها یک ماه پس از حمله به چهار نفتکش دیگر در بندر فجیره انجام شد. آمریکا ادعا می کند ایران و نیروهای نیابتی تحت کنترل آن مسئول این انفجارها و همچنین حمله های راکتی حوثی ها به تاسیسات نفتی عربستان و حمله های موشکی در عراق است. مقامات تهران این ادعاها را بی اساس خوانده و آمریکا را به جنگ روانی متهم می کنند.

با بالاگرفتن تنش ها، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران راهی منطقه شده تا علاوه بر رایزنی با مقامات عربستان، امارات متحده عربی، بحرین و کویت و عمان در مورد ایران، اطلاعات بیشتری در مورد حمله های اخیر در اختیار آنها بگذارد. او سپس راهی فرانسه می شود تا با مدیران سیاسی کشورهای اروپایی باقی مانده در برجام گفت و گو کند. او ششم تیرماه، در روزی که تهران تهدید کرده از سقف 300 کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنی شده عبور می کند، در پاریس خواهد بود.

هوک روز چهارشنبه، قبل از سفر به منطقه در نشست یکی از کمیته های فرعی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «تهدید هسته‌ای بزرگ‌ترین پیامد را به دنبال دارد و به همین جهت به آن اولویت داده‌ایم ولی این به معنای این نیست که چشم بر نقض حقوق بشر، برنامه موشکی و تجاوزهای منطقه‌ای ایران ببندیم.»

او در این جلسه تاکید کرد، برنامه های هسته ای، موشکی، حمایت مالی و لجستیکی از تروریسم و شهروندان آمریکایی بازداشت شده در ایران، سرفصل دستور کار واشینگتن در قبال تهران است. به گفته نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، هدف استراتژی فشار حداکثری بر ایران، مذاکره و توافق بر سر این موارد است.

دونالد ترامپ که از روز چهارشنبه به طور رسمی تبلیغات انتخاباتی برای تثبیت دور دوم ریاست جمهوری خود را آغاز کرده، چهار سال پیش در چنین روزهایی در تب و تاب ورود به کاخ سفید، وعده داد توافق هسته ای با ایران را پاره می کند. شاید خروج از برجام و تلاش برای مهار ایران از جمله شعارهای انتخاباتی ترامپ باشد که به رغم نقدهای وارد بر ثابت قدم بودن او، از آغاز تا کنون با یک خط ثابت دنبال شده است.

موضوعاتی که هوک به آنها اشاره می کند، در واقع چکیده ای از شروط 12 گانه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا است که سال گذشته، پس از خروج آمریکا از برجام مطرح شد. هوک اکنون ادعا می کند، استراتژی آمریکا در این زمینه موثر بوده و توانسته با افزایش تحریم ها هزینه ماجراجویی های ایران را افزایش دهد. هوک در این زمینه به کاهش حمایت های مالی ایران از گروه هایی مانند حزب الله اشاره کرده و ادعا می کند، ایران دیپلماسی را با دیپلماسی جواب نداده است.

هوک در حالی تور منطقه ای خود را آغاز می کند که به گفته سپاه، یک پهپاد آمریکایی در خاک ایران ساقط شده است. سپاه در جریان اوج بحران در روابط ایران و آمریکا در آذرماه 1390 نیز اعلام کرد، یک پهپاد آرکیو 170 را با کمترین خسارت در مرزهای شرقی ایران سرنگون کرده است. آرکیو 170 در زمانی که آمریکا در حال ایجاد اجماع بین المللی برای تحریم ایران بود، تا ماه ها به خوراک رسانه های داخلی برای جهت دهی افکار عمومی تبدیل شد.