تلف شدن هشت میلیون ماهی سالمون ظرف یک هفته در نروژ

گرمای هوا موجب افزایش رشد جلبک‌ها و مرگ ماهی‌ها در سواحل شمالی نروژ شده است

افزایش ناگهانی جُلبک، موجب مرگ دست‌کم هشت میلیون ماهی سالمون ظرف یک هفته در حوضچه‌های پرورش ماهی در سراسر نروژ شده است. این واقعه چند روز پس از رویداد مشابهی در اسکاتلند اتفاق افتاده است.

شورای دولتی غذای دریایی نروژ، اول خردادماه گفت گرم شدن اخیر هوا موجب افزایش رشد جلبک‌ها در سراسر سواحل شمالی کشور شده است که این جلبک‌ها به آب‌شش‌های ماهی‌ها می‌چسبند و آنها را خفه می‌کنند.

ماهی‌های غیرپرورشی (وحشی) این امکان را دارند تا از پدیده‌های مرگبار اورگانیسم‌های دریائی فرار کنند، اما ماهی‌های پرورشی به دلیل محبوس بودن در یک فضای بسته این امکان را ندارند.

دبیرخانه سازمان ماهیگیران نروژ گفته است که گسترش جلبک‌ها همچنان ادامه دارد. گفته شده بیش از ۱۰ هزارتُن ماهی سالمون پرورشی، به ارزش بیش از ۷۱ میلیون دلار (حدود ۶۲۰ میلیون کرون نروژ) از بین رفته‌اند. با این‌حال شورای غذای دریایی نروژ معتقد است این رقم بسیار بالاتر است.

یک تحلیلگر این شورا گفته است: «هنوز برای تخمین میزان زیان تولید‌کنندگان زود است. ارقام مقدماتی به هشت میلیون ماهی مرده اشاره دارد، که معادل ۴۰ هزارتُن سالمون است».

در هفته‌های اخیر در ساحل غربی اسکاتلند نیز گسترش مشابه جلبک‌ها خبرساز شد.  کارشناسان به روزنامه ایندیپندنت گفته‌اند که گسترش جلبک امسال بسیار زودتر از موعد آغاز شد. به گزارش بی‌بی‌سی، تا کنون صدها تُن ماهی مرده از سواحل غیر اسکاتلند جمع آوری شده است.

یک تحلیلگر در بانک «فرن لیز» که متخصص سرمایه‌گذاری در صنایع دریایی است، به رویترز گفته است که از آن‌جایی که نروژ بزرگترین صادرکننده ماهی سالمون در جهان است، از بین رفتن میلیون‌ها ماهی در این کشور، احتمالا میزان تولید مورد انتظار سالمون در سال جاری را به نصف کاهش خواهد داد و بی تردید بر قیمت‌ها نیز اثر خواهد گذاشت.

بر اساس داده‌های اداره آمار، نروژ در سال ۲۰۱۸ یک میلیون و ۲۴۰ هزار تُن ماهی سالمون صادر کرده است، که این رقم ۵.۲ درصد بالاتر از میزان صادرات در سال ۲۰۱۷ بود.

مرگ گسترده ماهی‌ها در حالی روی می‌دهد که «مووی»، بزرگترین شرکت نروژی پرورش ماهی سالمون در جهان نیز متهم به ارائه گزارش نادرست در خصوص میزان استفاده از دارو‌های شیمیایی در حوضه‌های پرورش سالمون در اسکاتلند است و تحقیقات در این خصوص در جریان است. طبق گزارش‌ها، استفاده بیش از حد از داروهای شیمیایی‌ای که برای مبارزه با بیماری در حوضچه‌های پرورش ماهی استفاده می‌شود، تاثیر فاجعه‌باری بر محیط زیست دریایی منطقه برجای گذاشته است.

به طور کلی موجودی ماهی سالمون پرورش یافته در نروژ به دلیل آفت شپش دریائی به شدت کاهش یافته که این امر بر موجودی ماه سالمون در سطح جهانی نیز اثر گذاشته است. شرکت مووی نیز گفته است که به دلیل افزایش شپش دریایی و گسترش بیماری،  پرورش ماهی سالمون از سوی این شرکت در آب‌های اسکاتلند در عرض یک سال ۳۶ درصد کاهش یافته.

تغییر آب وهوا و افزایش میزان تقاضا برای ماهی سالمون، موجب کاهش زیاد جمعیت سالمون وحشی و پرورشی شده است. به دلیل این کاهش، ایستگاه‌های ماهیگیری سالمون غیرپرورشی در بریتانیا در حال حاضر فعالیت خود را متوقف کرده‌اند.

هماهنگ‌کننده ملی فدراسیون ماهیگیران اسکاتلند به ایندیپندنت گفته است که وضعیت نگهداری حوضچه‌های پرورش سالمون تأثیری جدی بر محیط زیست داشته است.

به باور این کارشناس «خطر عظیمی متوجه صنعت ماهیگیری ساحلی است و می‌توان گفت در حال حاضر در ساحل غربی اسکاتلند ماهی‌ای باقی نمانده. این ساحل تقریبا به یک بیابان دریایی تبدیل شده و استفاده از مواد شیمیایی هم به بهبود این وضع کمکی نکرده است.»

او افزوده است :«پرورش ماهی سالمون روند رایجی در ساحل غربی اسکاتلند است و با وضع پیش آمده ساکنین این منطقه نگران وضعیت خود هستند».

© The Independent

بیشتر از جهان