۳۰ ثانیه تا فاجعه؛ چه کسانی پرواز فلای‌دبی را نجات دادند؟

اسمیت ماچچار، خلبان پرواز فلای‌دبی، پس از آنکه کمک‌خلبان با چاقو به او حمله کرد، با وجود جراحات شدید توانست در کابین را باز کند

کاپیتان اسمیت ماچچار در حالی که خون‌آلود کف کابین خلبان هواپیمای فلای‌دبی افتاده بود، توانست دکمه باز کردن قفل در کاکپیت را فشار دهد. این اقدام او به مسافران و خدمه امکان داد وارد شوند، مهاجم را مهار کنند و جان ۱۷۴ مسافر هواپیما را نجات دهند.

لحظاتی پیش از آن، خلبان همکار ماچچار با چاقو به او حمله کرده بود؛ ظاهرا با هدف ساقط کردن هواپیما که از دبی به تل‌آویو می‌رفت. ماچچار، شهروند هند و اهل بمبئی، اکنون در بیمارستانی در تبوک، شهری در شمال‌غرب عربستان سعودی، همان شهری که هواپیما آنجا به‌ سلامت فرود آمد، تحت درمان است.

همانطور که گاردین می‌نویسد، ماچچار یکی از چند نفری است که موفق شدند کنترل هواپیما را از دست مهاجم، خارج کنند و اکنون «قهرمان» خوانده شده‌اند. 

نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، بامداد پنجشنبه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، ماچچار را «قهرمان» خواند و در تمجید از او نوشت: «او با وجود جراحت شدید، در مواجهه با خطری بسیار جدی، شجاعتی عظیم و عزمی تزلزل‌ناپذیر برای حفاظت از جان دیگران نشان داد. دلاوری او به نجات جان صدها نفر و جلوگیری از فاجعه‌ای بزرگ کمک کرد.»

پیش‌تر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز به همین اندازه از اقدام‌های ماچچار تمجید کرده و گفته بود: «با وجود اینکه با چاقو زخمی شده و به‌شدت آسیب دیده بود، مقابله و مقاومت کرد، در کابین خلبان را باز کرد و به مسافران و خدمه امکان داد مهاجم را مهار کنند.»

این حادثه با درگیری آغاز شد. به این ترتیب که خلبان همکار ماچچار‌ــ که بنا بر گزارش‌ها شهروند عمان است‌ــ با چاقو به او حمله کرد و هواپیما را به سقوطی تند واداشت، به‌ طوری که هواپیما در کمتر از ۳۰ ثانیه، نزدیک به چهار هزار و ۲۶۷ متر ارتفاع از دست داد، اما اندکی بعد، چند مسافر توانستند برای کمک به مهار مهاجم، وارد کابین خلبان شوند.

یانیو حیون، یکی از افرادی که وارد کاکپیت شد و نتانیاهو او را لوله‌کش معرفی کرد، گفت: «چیزی که کار را برای ما دشوار می‌کرد، خود [ماچچار] بود. او با چاقو زخمی شده و آن سوی در افتاده بود.»

حیون بعدا به نتانیاهو گفت که هنگام درگیری دیگران با مهاجم، «عقب پریدم، کنترل‌ها را گرفتم و شروع کردم به عقب‌ کشیدن دسته‌ها»؛ همان‌طور که در تلویزیون دیده بود. سپس دیگر خدمه پرواز کنترل را به دست گرفتند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دکتر شوتا موسایف، دندانپزشکی که در هواپیما حضور داشت، نیز از جمله کسانی بود که به‌ سوی کابین خلبان دویدند. او به سی‌ان‌ان گفت که وقتی رسیدند، مهاجم را دیدند که روی خلبان کف کابین افتاده بود و با چاقو به او ضربه می‌زد. موسایف برای کمک به ماچچار شتافت و سعی کرد جانش را نجات دهد. او تعریف می‌کند: «همه‌جایش پر از بریدگی بود؛ سرش، دست‌هایش. دست‌هایش عملا شکافته شده و تقریبا از وسط قطع شده بودند… خون زیادی از دست داده بود و وضعیت بدی داشت. فکر می‌کنم اگر حتی چند لحظه دیرتر می‌رسیدیم، او را از دست می‌دادیم. فشار خونش به‌شدت افت کرده بود، ناگهان بیهوش شد و همه‌جا خون بود.»

موسایف به سی‌ان‌ان گفت در مهار مهاجم نیز کمک کرد و به یاد آورد که او را با سیم هدفون و بست‌های پلاستیکی بستند. سپس دیگر خلبان‌ها روند کاهش ارتفاع هواپیما را تحت کنترل درآوردند و اقدام‌های لازم را برای فرود ایمن در شمال‌غرب عربستان سعودی آغاز کردند.

به گفته یکی از مسافران به نام آلموگ ایتالی، یک خلبان بریتانیایی خارج از نوبت کاری هم در میان کسانی بود که مداخله کردند. به گفته ایتالی، دو خلبان جایگزین در هواپیما حضور داشتند که قرار بود پرواز بعدی را انجام دهند.

ایتالی در ویدیویی که بی‌بی‌سی منتشر کرد، گفت: «خلبانان جایگزین اروپایی‌ بودند و یکی از آن‌ها بریتانیایی بود. او وارد [کابین] شد، هواپیما را از حالت شیرجه خارج کرد، دسته فرمان را به عقب کشید، هواپیما را به وضعیت پایدار رساند و ما را در عربستان سعودی فرود آورد.» با این حال گزارش‌های دیگر حاکی از آن است که خلبانان خارج از نوبت کاری اهل آفریقای جنوبی یا نیوزیلند بوده‌اند.

رسانه‌های هند گزارش داده‌اند که ماچچار در عربستان سعودی تحت عمل جراحی قرار گرفت. مقام‌های هندی می‌گویند وضعیت او پایدار است و با خانواده‌اش‌ــ  همسر و دو فرزندش که در دبی زندگی می‌کنند‌‌ــ در تماس بوده‌اند.

کارشناسان هوانوردی از اینکه هواپیما پس از چنین کاهش ارتفاع شدیدی که بر اثر آن، بخش عمده سکان عمودی از دم هواپیما کنده شد، سقوط نکرد، ابراز شگفتی کرده‌اند. یکی از مسافران لحظه شیرجه هواپیما را شبیه «تلاطم بسیار شدید… به‌مدت ۲۰ یا ۳۰ ثانیه» توصیف کرد.

استیو آرویو، خلبان پیشین شرکت یونایتد ایرلاینز و کارشناس ایمنی هوانوردی، گفت: «برای اینکه چنین اتفاقی بیفتد، کاهش ارتفاع باید شدید بوده و نیروهای آیرودینامیکی بسیار زیادی به آن سکان وارد شده باشد. واقعا شگفت‌زده‌ام که هواپیما از هم نپاشید.»

گازتی، کارشناس دیگر هوانوردی، گفت: «آنچه نجاتشان داد، این بود که برای خارج‌ کردن هواپیما از آن وضعیت، هنوز ارتفاع کافی بود.» او افزود اگر ارتفاع هواپیما به کمتر از سه هزار متر رسیده بود، شاید دیگر امکان بازگرداندن آن به پرواز افقی وجود نداشت.

اینکه ماچچار توانست قفل در کابین خلبان را باز کند و به دیگر مسافران امکان ورود و در دست گرفتن کنترل هواپیما را بدهد، بی‌تردید جان همه مسافران را نجات داد. فیلیپ کین، مدیرعامل شرکت مین‌لند ایر در نیوزیلند، جایی که ماچچار سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ به‌ مدت ۱۸ ماه آموزش دید، گفت این خلبان پس از حمله در حین پرواز، توانایی رهبری خود را نشان داد.

کین که ماچچار را خلبانی بالاتر از سطح متوسط توصیف کرد، به رسانه نیوزیلندی استاف گفت خلبان‌ها برای همه وضعیت‌های احتمالی آموزش می‌بینند، اما اینکه چنین وضعیتی واقعا و در عمل هم با موفقیت اداره می‌شود، بسیار کار بزرگی است.

بیشتر از جهان