سختگیری ایران در تمدید اقامت هنرمندان موسیقی افغانستان

هنرمندان موسیقی که پس از بازگشت طالبان افغانستان را ترک کرده‌اند، در ایران، پاکستان و تاجیکستان با خطر اخراج مواجه‌اند

شماری از هنرمندان موسیقی افغانستان به‌دلیل پایان اعتبار مدارک اقامتشان در ایران، در معرض اخراج اجباری قرار گرفته‌اند. شماری از خوانندگان و نوازندگان افغان در ایران به ایندیپندنت فارسی گفته‌اند که هیچ نهادی برای تسهیل روند دریافت یا تمدید مدارک اقامت آنان فعالیت نمی‌کند؛ وضعیتی که باعث شده است برخی از این هنرمندان به افغانستان تحت حاکمیت طالبان اخراج شوند.

یکی از پیشکسوتان موسیقی افغانستان در ایران به ایندیپندنت فارسی گفت که اخراج هنرمندان موسیقی به‌دلیل تمدید نشدن مدارک اقامتشان، از یک‌ونیم سال گذشته شدت گرفته و این روند در هشت ماه اخیر تشدید شده است.

او گفت که اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی جمهوری اسلامی ایران به ده‌ها خواننده و نوازنده افغان، به‌دلیل پایان مهلت اقامتشان، هشدار داده است که هرچه زودتر خاک ایران را ترک کنند؛ در غیر این صورت اخراج خواهند شد.

او گفت: «هنرمندان موسیقی ما از هرات، کابل، مزارشریف و دیگر استان‌ها مجبور شدند ایران را ترک کنند. هنرمندان موسیقی افغانستان خواستار این بودند که دست‌کم به آن‌ها اجازه اقامت در ایران داده شود تا حکومت مردم‌سالار در افغانستان بر سر کار بیاید، اما هنرمندان موسیقی اخراج می‌شوند.»

این پیشکسوت موسیقی تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران مدارک اقامت قانونی نظامیان پیشین و چهره‌های سیاسی افغان را زودتر تمدید می‌کند، اما به هنرمندان موسیقی که به‌دلیل ممنوعیت موسیقی در افغانستان با تهدید مواجه‌اند، اجازه اقامت نمی‌دهد.

او گفت: «هنرمندان موسیقی همیشه مظلوم بوده‌اند و هستند. جمهوری اسلامی ایران حتی این هنرمندان را لایق دادن یک نامه ندانسته است که در یک شهر مقیم شوند. اگر یک نامه هم به این هنرمندان بدهند، آن‌ها در همان شهر باقی می‌مانند و از آن خارج نمی‌شوند.»

او تأکید کرد که حتی هنرمندانی که مدارک اقامتشان تمدید می‌شود، باید از چندین مرحله امنیتی در ساختار جمهوری اسلامی ایران عبور کنند تا بتوانند مدرک اقامت موقت دریافت کنند. او تصریح کرد که دشواری این روند باعث شده است شمار زیادی از هنرمندان موسیقی افغانستان از ایران اخراج شوند.

او گفت: «بخش زیادی از نامه‌های موقتی که به مهاجران و جامعه هنری افغانستان داده شده بود، باطل شده است و شرایط برای اهالی موسیقی بسیار سخت شده است. هنرمندان از ایران اخراج شدند و پول‌هایی که برای رهن خانه‌ها داده بودند، در ایران مانده است. در افغانستان هنرمندان از فعالیت منع شده‌اند و اجازه فعالیت ندارند و حتی جانشان در خطر است.»

محمد، نام مستعار یکی از نوازندگان گیتار افغانستان، پس از سه سال اقامت در ایران، حدود پنج ماه پیش از این کشور اخراج شد. او به‌دلیل افزایش شمار مهاجران افغان در مشهد، به شهروندان افغانستان مقیم این شهر گیتار آموزش می‌داد، اما از ایران اخراج شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

محمد در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی گفت که حدود یک ماه پیش، با دریافت ویزا دوباره به ایران سفر کرده است و قصد دارد در این کشور بماند.

او افزود: «در افغانستان ما حق اجرای موسیقی نداریم و من به‌صورت مخفی گیتار آموزش می‌دادم. اگر در افغانستان می‌ماندم، طالبان مرا به‌دلیل نواختن گیتار و آموزش آن زندانی می‌کردند و به همین خاطر دوباره به مشهد آمدم.»

محمد تأکید کرد که نمی‌خواهد به افغانستان تحت حاکمیت طالبان بازگردد، زیرا این کشور برای حضور و فعالیت هنرمندان موسیقی امن نیست.

پنج سال از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان می‌گذرد و در این مدت، نواختن و پخش موسیقی ممنوع شده است. سازندگان سازهای موسیقی از ترس طالبان محصولات خود را پنهان کرده‌اند و نوازندگان، خوانندگان و اعضای گروه‌های موسیقی نیز دیگر اجازه فعالیت ندارند.

اکنون هنرمندان موسیقی که پس از بازگشت طالبان افغانستان را ترک کرده‌اند، در ایران، پاکستان و تاجیکستان با خطر اخراج مواجه‌اند. این در حالی است که در دوران حاکمیت دوباره طالبان، چندین خواننده و نوازنده در افغانستان کشته شده‌اند.

بیشتر از موسیقی