حمله اسرائیل به جلسه رهبران حماس در دوحه یک روز پس از مرگبار در اورشلیم؛ ترامپ: توافق همکاری دفاعی با قطر را نهایی می‌کنم

اسرائیل پیش‌تر اسماعیل هنیه را در ایران کشته بود و جمهوری اسلامی نیز پس از جنگ ۱۲ روزه در اقدامی از پیش هماهنگ شده به پایگاه خالی آمریکا در قطر حمله کرده بود

دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو و نمایی از انفجار در دوحه-خبرگزاری فرانسه

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا به دنبال حمله سه‌شنبه اسرائیل به جلسه رهبران ارشد حماس در پایتخت قطر، دوحه، در پیامی در اکس نوشت که مارکو روبیو را موظف کرده که توافق همکاری دفاعی با قطر، کشور متحد غیرناتو آمریکا را نهایی کند. رئیس‌جمهوری آمریکا در این پیام نوشت، از طریق ارتش آمریکا از حمله مطلع شد و این حمله تصمیم او نبود. او تاکید کرد از اینکه حمله در بخشی از دوحه که رهبران حماس مستقر بودند انجام شده، متاسف است و ضمن صحبت با رهبران قطر به آنها اطمینان داده است که دیگر چنین چیزی در خاکشان اتفاق نخواهد افتاد و ابراز امیدواری کرد که صلح اتفاق بیفتد. 

جمهوری اسلامی نیز پس از حمله آمریکا به سایت‌های هسته‌ای‌اش در اقدامی که از قبل هماهنگ شده بود به پایگاه خالی نیروهای آمریکایی در قطر حمله کرده بود. کشورهای منطقه حمله به قطر را محکوم کرده‌اند.

حمله به نشست رهبران حماس در دوحه در حالی اتفاق افتاد که مذاکرات درباره پیشنهاد آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها ادامه دارد. اکثر رهبران حماس در غزه طی دو سال گذشته کشته شده‌اند، اما رهبری سیاسی خارج از غزه تا کنون عمدتا دست‌نخورده باقی مانده است، جز اسماعیل هنیه، رئیس سابق دفتر سیاسی حماس که در سفر به ایران ترور شد، و معاون سابقش صالح العروری که در بیروت کشته شد.

در حال حاضر نظریه‌های متفاوتی درباره دستاورد حمله روز سه‌شنبه مطرح است.

گفته می‌شود اسرائیل نسبت به نتیجه این حمله «به طور فزاینده‌ای خوش‌بین» است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته است این حمله می‌تواند راه را برای پایان فوری جنگ باز کند. در مقابل، حماس اعلام کرد این حمله ناکام بوده است.

گزارش‌ها حاکی است که در این جلسه، تمام رهبران ارشد حماس خارج از غزه حضور داشتند، از جمله خلیل الحیّا، رهبر واحدهای حماس در غزه؛ ظاهر جبارین، رهبر حماس در کرانه باختری؛ محمد درویش، رئیس شورای شوری حماس؛ نیزار عوض‌الله؛ و خالد مشعل، رهبر حماس در خارج از فلسطین.

اسرائیل این حمله را تایید کرده و نام آن را «عملیات قله آتش» گذاشته است و همچنان منتظر نتیجه است. در بیانیه رسمی حماس آمده است که پنج نفر کشته شده‌اند، اما هیچ یک از اعضای رده بالای رهبری گروه نبوده‌اند. حماس کشته‌شدگان را این افراد معرفی کرده است: همام الحیّا (پسر خلیل الحیّا)، جهاد لبّاد ابو بلال (مدیر دفتر خلیل الحیّا) و سه «همراه» دیگر که ظاهراً محافظ یا مشاور رهبران ارشد حماس بوده‌اند: عبدالله ابو خلیل، مؤمن ابو عمر و احمد ابو مالک.

قطر نیز می‌گوید، یکی از اعضای نیروهای امنیتی این کشور کشته شده است.

حماس اعلام کرده که حمله زمانی رخ داده است که هیئت این گروه در حال بررسی پیشنهاد آمریکا بوده و این نشان می‌دهد که دولت نتانیاهو «تمایلی به رسیدن به توافق ندارد».

نتانیاهو اما گفته است اسرائیل رهبری را هدف قرار داده که برنامه‌ریزی و جشن حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و کشتار در جنوب اسرائیل را انجام داده و از ساکنان غزه خواسته است: «با ما صلح کنید و پیشنهاد رئیس‌جمهور ترامپ را بپذیرید. نگران نباشید، می‌توانید این کار را انجام دهید… اما باید این افراد را از مسیر بردارید. اگر این کار را انجام دهید، آینده مشترک ما نامحدود خواهد بود.»

به گزارش تایمز اسرائیل، با وجود ادعای حماس مبنی بر ناکامی اسرائیل، این گروه شواهد فوری ارائه نکرد که رهبران ارشدش جان سالم به در برده‌اند. حماس در گذشته تنها پس از هفته‌ها یا ماه‌ها مرگ رهبران خود را تایید کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اولین گزارش‌ها از انفجارها حدود ساعت ۴ بعدازظهر سه‌شنبه منتشر شد. شاهدان عینی از شنیده شدن چند انفجار در دوحه خبر دادند و دود غلیظی از منطقه «کتارا» بالا رفت. طبق گزارش رویترز، ستون‌های دود سیاه از ایستگاه گاز «لگتیفیا» دیده شد. مجاور ایستگاه یک مجتمع مسکونی کوچک است که از آغاز جنگ در غزه به طور ۲۴ ساعته توسط گارد امیری قطر محافظت می‌شود.

ارتش اسرائیل و شین بت تایید کردند که رهبری حماس در دوحه هدف حمله قرار گرفته است. در بیانیه ارتش آمده است: «اعضای رهبری که هدف قرار گرفتند، سال‌ها فعالیت‌های این سازمان تروریستی را هدایت کرده و مسئول مستقیم کشتار ۷ اکتبر و ادامه جنگ علیه اسرائیل هستند.»

ارتش گفت برای کاهش آسیب به غیرنظامیان از مهمات دقیق و اطلاعاتی استفاده شده است. بیش از ۱۰ جنگنده نیروی هوایی اسرائیل بیش از ۱۰ مهمات را در هدف رها کردند که همه طی چند ثانیه به ساختمان هدف برخورد کردند.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اعلام کرد: «اقدام امروز علیه سران تروریست حماس کاملا یک عملیات مستقل اسرائیلی بود. اسرائیل آن را آغاز و اجرا کرده و مسئولیت کامل آن را بر عهده دارد.»

در رسانه‌های اسرائیل گزارش شد که رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ از قبل از حمله مطلع بوده و با آن موافقت کرده است، اما سخنگوی کاخ سفید گفته است: «بمباران یک‌جانبه اسرائیل در داخل قطر، کشوری مستقل و متحد آمریکا که در صلح تلاش می‌کند، اهداف اسرائیل یا آمریکا را پیش نمی‌برد.»

یک مقام ارشد قطری نیز حمله اسرائیل را در حالی که حماس درباره آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها بحث می‌کرد، محکوم کرد. این پیشنهاد آمریکا شامل آزادسازی تمامی گروگان‌های باقیمانده طی ۴۸ ساعت اول و تضمین آمریکا برای عدم از سرگیری جنگ از سوی اسرائیل و همچنین آزادی هزاران فلسطینی زندانی در اسرائیل بوده است.

رهبران حماس که هدف قرار گرفتند، مهم‌ترین افراد باقی‌مانده گروه هستند، چرا که رهبری آنها طی دو سال گذشته در جنگ با اسرائیل به تدریج کاهش یافته است.

خلیل الحیّا از زمان ترور یحیی السنوار در سال ۲۰۲۴، رئیس عملیات حماس در غزه بوده و پیش از آن معاون السنوار بود. او پس از مرگ هنیه به چهره عمومی رهبری حماس تبدیل شد و از آن زمان در قطر اقامت دارد و در مذاکرات آتش‌بس نقش کلیدی داشته است.

خالد مشعل رهبر حماس در خارج از فلسطین و رئیس سابق گروه (۱۹۹۵–۲۰۱۷) است و پس از آن هنیه جای او را گرفت. دارویش، رئیس شورای شوری، و جبارین، رهبر حماس در کرانه باختری، هم در خارج اقامت دارند و در مذاکرات اخیر آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها نقش داشته‌اند.

این حمله یک روز پس از حمله مرگبار در اورشلیم انجام شد که شاخه نظامی حماس مسئولیت آن را بر عهده گرفت. شش نفر در آن حمله کشته شدند. اسرائیل اعلام کرد این حمله پاسخی مستقیم به تیراندازی در اورشلیم و حمله به یک تانک اسرائیلی در شمال غزه بوده است.

نتانیاهو شب دوشنبه به نهادهای امنیتی دستور آماده‌باش برای حمله به رهبران حماس در خارج را داد و وزیر دفاع، اسرائیل کاتز، «کاملا از این اقدام حمایت کرد».

به گزارش تایمز اسرائیل، ارتش اسرائیل اعلام کرد: «این تروریست‌ها تنها آرزویشان سرپرستی نابودی اسرائیل بود و ما این ماموریت را در هر نقطه جهان، نزدیک و دور، برای محاسبه با دشمنانمان ادامه خواهیم داد.»

نتانیاهو گفت: «ما برای همه قربانیان ۷ اکتبر، حساب اخلاقی و قانونی برقرار می‌کنیم. تا بازگرداندن گروگان‌ها و شکست حماس، آرام نخواهیم گرفت و سکوت نخواهیم کرد.»

بیشتر از جهان