اعزام نمایندگان اسرائیل برای مذاکرات آتش‌بس به قطر؛ نتانیاهو درخواست‌های حماس را نپذیرفتنی دانست

معترضان اسرائیلی بار دیگر به خیابان‌ها آمدند و خواستار تلاش بیشتر برای آزادی گروگان‌های باقی‌مانده در دست حماس شدند

اسرائیل اعلام کرد که روز یکشنبه نمایندگانش را برای مذاکره درمورد توافق احتمالی آتش‌بس جنگ غزه و آزادی گروگان‌‌ها به قطر اعزام خواهد کرد. این اعلامیه در شرایطی منتشر می‌شود که دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تاکید کرده است که تغییرات درخواستی حماس در پیشنهاد آتش‌بس پذیرفتنی نیست.

به گزارش رویترز، گروه فلسطینی حماس روز جمعه اعلام کرد که واکنشش به پیشنهاد آتش‌بس غزه «مثبت» است. حماس این پاسخ را چند روز پس از آن ارائه داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفت اسرائیل با «شرایط لازم برای نهایی‌کردن» آتش‌بس ۶۰ روزه موافقت کرده است.

به‌رغم اظهار امیدواری‌ میانجی‌ها درباره دستیابی به توافق آتش‌بس، نشانه‌هایی از وجود چالش‌های بالقوه میان دو طرف به چشم می‌خورد، از جمله آنکه یک مقام فلسطینی از یک گروه شبه‌نظامی متحد حماس گفته است هنوز درمورد کمک‌های بشردوستانه، عبور از گذرگاه رفح در جنوب اسرائیل به مصر و شفاف‌سازی درمورد زمان‌بندی خروج نیروهای اسرائیلی نگرانی‌هایی وجود دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دفتر نتانیاهو اواخر روز شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «مطالبات حماس برای اعمال برخی تغییرات در پیشنهاد قطر، دیشب به ما ابلاغ شد و برای اسرائیل پذیرفتنی نیست.»

در بیانیه دفتر نخست‌وزیر اسرائیل آمده است که برای مذاکره درمورد توافق احتمالی نمایندگانی به قطر می‌روند تا در مسیر «ادامه تلاش‌ها برای تضمین بازگشت گروگان‌های اسرائيلی براساس پیشنهاد قطر» گام بردارند.

نتانیاهو که قرار است روز دوشنبه در واشینگتن با ترامپ دیدار کند، بارها گفته است که حماس باید خلع سلاح شود- موضعی که این گروه شبه‌نظامی تاکنون از بحث درمورد آن خودداری کرده است. این در حالی است که گمان می‌رود ۲۰ گروگان زنده در اختیار حماس باشد.

همزمان با این تحولات، خانواده‌های گروگان‌های اسرائيلی و حامیان آن‌ها بار دیگر شنبه شب در سراسر اسرائیل تجمع کردند و از دولت نتانیاهو خواستند که حتی به قیمت پذیرش درخواست حماس برای پایان دائمی جنگ، برای آزادی همه گروگان‌ها به‌طور همزمان توافق کند.

این خانواده‌ها در بیانیه‌ای از «توافق جزئی»، که گویا در حال شکل‌گیری است، انتقاد کردند. با نهایی شدن این توافق جزئی، پس از دوره آتش‌بس ۶۰ روزه بازهم تعدادی گروگان اسرائیلی در غزه باقی خواهند ماند.

انجمن خانواده گروگان‌های اسرائیلی تاکید کردند که روش آزادسازی گروگان‌ها از طریق فهرست‌های گزینشی و به صورت مرحله‌ای، «عدم اطمینانی» برای خانواده‌ها ایجاد می‌کند که «تحمل‌پذیر» نیست.

دونالد ترامپ برای دستیابی به توافق میان اسرائیل و حماس سخت تلاش کرده است. او روز جمعه اعلام کرد که حماس به پیشنهاد آتش‌بس جنگ غزه «واکنش مثبت» نشان داده است.

رئیس‌جمهوری آمریکا در هواپیمای ویژه ریاست جمهوری به خبرنگاران گفت که ممکن است تا هفته آینده درمورد آتش‌بس جنگ غزه توافقی حاصل شود. او در عین حال تاکید کرد که هنوز از وضعیت فعلی مذاکرات مطلع نیست.

حماس تاکید کرده است که برای اجرای پیشنهاد کنونی، مذاکرات بیشتری لازم است. این گروه شبه‌نظامی فلسطینی همواره به دنبال تضمینی بوده است که آتش‌بس اولیه به پایان کامل این جنگ،  که اکنون حدود ۲۱ ماه از آن می‌گذرد، منجر شود.

پیش‌تر یک مقام حماس اعلام کرد که آتش‌بس می‌تواند از اوایل هفته آینده آغاز شود، اما تاکید کرده بود که پیش از آن لازم است مذاکراتی انجام شود تا تعداد زندانیان فلسطینی که در ازای هر گروگان اسرائیلی آزاد می‌شوند، مشخص و همچنین میزان کمک‌هایی که طی مدت آتش‌بس به غزه وارد خواهد شد تعیین شود. حماس اعلام کرده است که خواستار افزایش میزان کمک‌ها از طریق سازمان ملل متحد و سایر نهادهای بشردوستانه است. 

این مقام آگاه همچنین گفت که از روز اول آتش‌بس درمورد آتش‌بس دائمی و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه مذاکره خواهد شد. او گفت که ترامپ تضمین کرده است در صورت نیاز، آتش‌بس بیش از ۶۰ روز تمدید شود تا این مذاکرات به نتیجه برسند. با این حال ایالات متحده تاکنون این موضوع را تایید نکرده است.

مذاکرات قبلی به دلیل درخواست حماس برای تضمین پایان قطعی جنگ به بن‌بست رسید، زیرا در مقابل بنیامین نتانیاهو تاکید می‌کند که اسرائیل تا پیش از نابودی کامل این گروه شبه‌نظامی از جنگ بازنمی‌ایستد.

بیشتر از جهان