ترامپ: جمهوری اسلامی می‌خواهد دوباره غنی‌سازی کند، ببینیم چه پیش می‌آید

رئیس‌جمهوری آمریکا گفت که روز دوشنبه با نخست‌وزیر اسرائیل درمورد ایران گفتگو خواهد کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز جمعه، حمله اخیر آمریکا به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی را «یکی از موفق‌ترین حملات نظامی تاریخ» توصیف کرد.

او در مراسم بزرگداشت سالروز استقلال آمریکا گفت: «دو هفته پیش، خلبانان خارق‌العاده نیروی هوایی ما یکی از موفق‌ترین حملات نظامی تمام تاریخ را انجام دادند: عملیات چکش نیمه‌شب. واقعا یک چکش بود.»

ترامپ همچنین با اشاره به نقش پایگاه نیروی هوایی وایتمن، که محل استقرار بمب‌افکن‌های پیشرفته بی-۲ است، افزود: «مفتخریم که امشب میزبان ۱۵۰ نفر از اعضای نیروی هوایی و خانواده‌هایشان از پایگاه هوایی وایتمن در ایالت میزوری هستیم.»

رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین جمعه‌شب در هواپیمای ویژه ریاست جمهوری به خبرنگاران گفت که برنامه هسته‌ای تهران به عقب رانده شده است، اگرچه ایران ممکن است آن را در مکانی دیگر از سر بگیرد.

به گزارش العربیه، ترامپ همچنین در این مورد که جمهوری اسلامی هنوز توقف غنی‌سازی را نپذیرفته، گفت که اگر ایران با بازرسی برنامه هسته‌ای‌اش یا با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است، باید ببینیم چه پیش می‌آید.

او افزود که روز دوشنبه در کاخ سفید با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، درمورد ایران گفتگو خواهد کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اظهارات پس از آن است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه اعلام کرد گروهی از بازرسان این سازمان تهران را برای بازگشت به مقر آژانس در وین ترک کرده‌اند.

به گفته نهاد ناظر سازمان ملل بر فعالیت‌های هسته‌ای، این گروه از بازرسان در دوران جنگ اسرائیل و جمهوری اسلامی در ایران بودند و به‌سلامت از آن خارج شدند.

حساب آژانس در شبکه اجتماعی اکس با انتشار این خبر اعلام کرد: «رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، بر اهمیت حیاتی ادامه و تعمیق گفتگوهای این نهاد با ایران تاکید کرده است. او این مذاکرات را کلید اصلی ازسرگیری نظارت‌های ضروری و راستی‌آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای ایران در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌داند.»

مسعود پزشکیان روز چهارشنبه اجرایی شدن قانون تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای را اعلام و ابلاغ کرد.

ابلاغ چنین قانونی در حالی صورت می‌گیرد که چند روز پیش از آن، رافائل گروسی، اعضای گروه ۷ و اتحادیه اروپا خواستار همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شده‌اند.

در واکنش به این موضوع، گیدعون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، در پیامی شدیداللحن در شبکه اجتماعی اکس این اقدام جمهوری اسلامی را معادل «نقض کامل تعهدات بین‌المللی هسته‌ای» توصیف کرد.

سعار در این پیام، جمهوری اسلامی را متهم کرد که با اجرای قانون تعلیق همکاری با آژانس، به‌طور کامل از توافق‌ها و تعهدات هسته‌ای بین‌المللی‌اش عقب‌نشینی کرده است.

او در ادامه از کشورهای اروپایی امضاکننده توافق هسته‌ای برجام (بریتانیا، فرانسه و آلمان) خواست که «مکانیسم ماشه» را فورا فعال و تمامی تحریم‌های سازمان ملل را، که در چارچوب برجام تعلیق شده بود، بار دیگر علیه جمهوری اسلامی اعمال کنند.

با این حال مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در گفتگو با شبکه «ان‌بی‌سی» در خصوص تعلیق همکاری با آژانس گفت: مصوبه مجلس به این معنا نیست که قرار است همکاری خود با آژانس را قطع کنیم.

او با اشاره به قانون مجلس برای تعلیق همکاری با آژانس مدعی شد که «در آن قانون بند‌هایی وجود دارد که می‌تواند فضایی را برای همکاری ما با آژانس فراهم کند».

تخت‌روانچی افزود: «این شورای عالی امنیت ملی است که مسیر همکاری آینده ما با آژانس را مشخص خواهد کرد. سفیر ما در وین با مدیرکل آژانس در تماس است و این موارد را به او منتقل می‌کند.»

او در پاسخ به این پرسش که ۴۰۰ کیلو اورانیوم ۶۰ درصد غنی‌شده در حال حاضر کجاست و آیا ایران هنوز آن را در اختیار دارد یا نه، گفت: «پیش از حمله اسرائیل، بازرسان به سایت‌هایی که اورانیوم بسیار غنی‌شده وجود داشت رفت‌وآمد داشتند. بنابراین آنها به طور کامل از وضعیت این مواد آگاهی داشتند. الان نمی‌دانم آن مواد کجا هستند، و اصلا نمی‌توانم بگویم که آن مواد کجا هستند. تنها می‌توانم بگویم که پیش از حمله بازرسان به آن مواد دسترسی داشتند و آن را بازرسی می‌کردند.»

در همین حال به گزارش فاکس‌نیوز، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، و دونالد ترامپ درباره شرایط خاورمیانه و کاهش‌ تنش‌های پیرامون ایران و نهایی کردن قراردادهای تجاری دفاعی دیدار کرده‌اند.

شاهزاده خالد بن سلمان برادر جوان‌تر شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی است. باراک راوید، خبرنگار اکسیوس می‌گوید که وزیر دفاع عربستان پس از این ملاقات با فرمانده ارتش جمهوری اسلامی تلفنی صحبت کرده است.

دونالد ترامپ روز پنجشنبه پیش از این ملاقات در سخنرانی در ایالت آیووا گفته بود که مقام‌های جمهوری اسلامی پس از حمله نظامی آمریکا، دیگر لحن خصمانه سابق را ندارند و اکنون خواهان دیدار با ایالات متحده‌اند.

ترامپ گفت: «ایران جایی است که در آن درباره آمریکا به بدترین شکل ممکن حرف می‌زدند، مثل «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل». آنها واقعا حرف‌های بسیار بدی می‌زدند. اما حالا دیگر بد صحبت نمی‌کنند.»

او با اشاره به تمایل مقام‌های تهران برای مذاکره افزود: «شاید حتی با آنها دیدار کنیم. آنها می‌خواهند دیدار کنند، و خواهیم دید آیا می‌توانیم کاری انجام دهیم یا نه. به نظرم آنها شدیدا خواستار مذاکره با ما هستند.»

رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین اعلام کرد که پس از حذف تهدید هسته‌ای جمهوری اسلامی، انتظار دارد کشورهای بیشتری به پیمان ابراهیم بپیوندند.

او در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره ملاقات محرمانه با مقام‌های عربستان سعودی و پیشرفت در گسترش این پیمان گفت: «یکی از موضوعاتی که درباره‌اش گفتگو کردیم پیمان ابراهیم بود. حالا که تهدید هسته‌ای ایران به‌طور کامل برطرف شده یا دست‌کم برای مدت طولانی از میان برداشته شده است، فکر می‌کنم افراد زیادی به پیمان ابراهیم خواهند پیوست.»

او افزود: «در حال حاضر چهار کشور عالی در این پیمان داریم، اما فکر می‌کنم کشورهای بیشتری به آن خواهند پیوست.»

پیمان ابراهیم برای عادی‌سازی روابط امارات متحده عربی و اسرائیل در ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۰ در واشینگتن امضا شد. به این ترتیب، امارات متحده عربی نخستین کشور مسلمانی شد که، پس از مصر در سال ۱۹۷۹ و اردن در سال ۱۹۹۴، با اسرائیل رابطه رسمی برقرار کرد. بحرین هم در همان روز این پیمان را امضا کرد و پس از آن سودان و مراکش در جهت عادی‌سازی روابط با اسرائیل گام برداشتند؛ پیشرفتی که با تلاش دولت ترامپ و شخص جرد کوشنر به دست آمد و دریچه همکاری‌های اقتصادی گسترده ازجمله سرمایه‌گذاری‌های رسمی را گشود.