مرکز پژوهشی پیو: جمعیت مسلمانان به‌سرعت در حال افزایش است

در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، جمعیت مسلمانان جهان ۳۴۷ میلیون نفر افزایش یافته است‌

محله مولنبک بروکسل‌ــ BELGA

بر اساس مطالعه‌ جامعی که مرکز پژوهشی پیو (Pew Research Center) به‌تازگی منتشر کرده است، مسلمانان سریع‌ترین گروه در حال رشد در جهان به شمار می‌روند. این پژوهش که بر پایه داده‌های جمعیتی بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ انجام شده است، نشان می‌دهد که جمعیت مسلمانان جهان در این بازه زمانی ۳۴۷ میلیون نفر افزایش داشته است‌ــ رقمی بیش از مجموع رشد جمعیت تمام ادیان دیگرــ که عمدتا ناشی از نرخ بالای باروری و رشد طبیعی جمعیت بوده است.

مطالعه «چشم‌انداز جهانی دین» که اینک دومین نسخه‌اش منتشر شده، اطلاعات به‌دست‌آمده از بیش از ۲۷۰۰ منبع در ۲۰۱ کشور را تجزیه‌وتحلیل کرده است. این منابع سرشماری‌ها، نظرسنجی‌ها و دفاتر ثبت جمعیت را شامل می‌شدند که وابستگی مذهبی بیش از ۱۰۰ هزار نفر را ثبت کرده‌اند. این گزارش به بررسی الگوهای متغیر باور، ترک دین، و مهاجرت پرداخته است و تصویری دقیق از دگرگونی‌های مذهبی جهانی در یک دهه گذشته ارائه می‌دهد.

این مطالعه بر بودایی‌ها، یهودیان، هندوها، مسیحیان، مسلمانان و افراد بدون وابستگی مذهبی‌ یا «بی‌دین» تمرکز دارد. همچنین «سایر» گروه‌ها را نیز بررسی می‌کند که آیین‌های بومی و سنتی، ویکاها، زرتشتیان و گروه‌های دیگر را شامل می‌شود.

کنراد هکت، جمعیت‌شناس ارشد مرکز پیو، گفت: «ما ویژگی‌های جمعیتی این گروه‌ها را بررسی می‌کنیم‌ــ ساختار سنی، تعداد فرزندان، سطح تحصیلات‌‌ــ چراکه این ویژگی‌های جمعیتی بر اندازه آتی گروه‌های مذهبی تاثیرگذارند.»

هکت در ادامه افزود: «تعداد فرزندانی که مسلمانان به دنیا می‌آورند بیشتر از تعداد مسلمانانی است که فوت می‌کنند. بخش بسیار اندکی از تغییرات جمعیتی مسلمانان به‌دلیل گرویدن افراد بزرگسال به اسلام یا ترک دین اسلام است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مسلمانان اکنون بخش فزاینده‌ای از جمعیت مناطق مختلفی چون آفریقای جنوب صحرای بزرگ، آسیا‌ـ‌اقیانوسیه، خاورمیانه و شمال آفریقا با ۹۴.۲ درصد جمعیت مسلمان، تشکیل می‌دهند. آسیا‌ـ‌اقیانوسیه همچنان پرجمعیت‌ترین منطقه مسلمان‌نشین در جهان است و در این منطقه، جمعیت مسلمانان طی یک دهه ۱۶ درصد رشد داشته است.

در همین حال، مسیحیت با اینکه همچنان بزرگ‌ترین گروه دینی جهان محسوب می‌شود و ۲۹ درصد از جمعیت جهان را در بر می‌گیرد، در برخی مناطق مانند اروپا، آمریکای شمالی و استرالیا کاهش نسبی داشته است. در این مناطق، افزایش ترک دین و نرخ پایین باروری باعث کاهش سهم مسیحیان شده است. برای نمونه، جمعیت مسیحیان در اروپا ۸.۸ درصد و در آمریکای شمالی ۱۰.۸ درصد کاهش پیدا کرده است. در آمریکا نیز درصد مسیحیان از ۷۸.۳ درصد به ۶۴ درصد رسیده است.

در فرانسه، اروگوئه، بریتانیا و استرالیا، جمعیت مسیحیان در همین بازه زمانی به کمتر از ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

در مقابل، قاره آفریقا با نرخ باروری بالا به منطقه‌ای جدید برای گسترش مسیحیت تبدیل شده است و اکنون یک‌سوم مسیحیان جهان در این قاره زندگی می‌کنند.

این پژوهش همچنین رشد چشمگیر گروه «فاقد وابستگی مذهبی» یا «بی‌دین‌ها» را مستند کرده است. این گروه اکنون سومین گروه بزرگ جهان پس از مسیحیان و مسلمانان است و ۲۴ درصد از جمعیت جهانی را تشکیل می‌دهد. بر اساس این گزارش، در ازای هر فرد بزرگسالی که بدون دین بزرگ شده و به دین گرایش پیدا کرده است، ۳.۲ نفر که در خانواده‌ای مذهبی بزرگ شده‌اند دین را ترک کرده‌اند.

در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، جمعیت بی‌دین‌ها در آمریکای شمالی ۱۳ درصد افزایش پیدا کرده و به بیش از ۳۰ درصد رسیده است. در اروپا نیز این رقم ۶.۶ درصد رشد داشته، در حالی که منطقه آسیا‌ـ‌اقیانوسیه‌ــ به‌ویژه چین‌ــ همچنان میزبان بزرگ‌ترین جمعیت بی‌دین در جهان است.

از دیگر یافته‌های کلیدی پژوهش، کاهش جمعیت بوداییان در جهان است که طی دهه گذشته ۱۹ میلیون نفر کمتر شده‌اند و این افت از نرخ پایین باروری و ترک دین در شرق آسیا ناشی می‌شود.

هندوها که ۱۴.۹ درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند نیز رشد داشته‌اند‌ــ به‌ویژه در آمریکای شمالی و خاورمیانه‌ــ که عمدتا به‌دلیل مهاجرت بوده است. جمعیت هندوها در خاورمیانه و شمال آفریقا ۶۲ درصد و در آمریکای شمالی ۵۵ درصد افزایش یافته است.

یهودیان که کوچک‌ترین گروه مذهبی اصلی در این مطالعه‌اند، رشد اندکی داشته‌اند: از ۱۴ میلیون به ۱۵ میلیون نفر، که همچنان فقط ۰.۲ درصد از جمعیت جهان را شامل می‌شود. حدود ۴۶ درصد از یهودیان جهان اکنون در اسرائیل زندگی می‌کنند.

این گزارش همچنین به نقش مهاجرت در شکل‌دهی چشم‌انداز مذهبی مناطق مختلف پرداخته است. در کشورهای حاشیه خلیج فارس‌ــ مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی، و قطر‌ــ جمعیت بالای مهاجران خارجی، به‌ویژه از جنوب آسیا، باعث افزایش جمعیت مسیحیان و هندوها شده است.

بیشتر از جهان