رویترز: پوتین برای صلح با اوکراین خواستار تعهد کتبی غرب برای توقف گسترش ناتو شد

ناتو اعلام کرده است که سیاست «درهای باز» خود را کنار نخواهد گذاشت

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه‌- Dmitry Azarov/SPUTNIK/AFP

در حالی که جنگ در اوکراین همچنان ادامه دارد، سه منبع آگاه در دولت روسیه به خبرگزاری رویترز گفته‌اند ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، شرط پایان دادن به جنگ را دریافت یک «تضمین کتبی» از سوی رهبران غربی برای توقف گسترش ناتو به شرق اعلام کرده است.

به گفته این منابع، پوتین همچنین خواستار لغو بخشی از تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه، آزادسازی دارایی‌های مسدودشده این کشور در غرب، بی‌طرفی اوکراین، و ارائه تضمین‌هایی برای حفاظت از حقوق روس‌زبانان در خاک اوکراین شده است. این درخواست‌ها عملاً به معنای انصراف اوکراین، گرجستان، مولداوی و دیگر جمهوری‌های سابق شوروی از عضویت در ناتو است.

پوتین به تازگی پس از گفت‌وگویی دو ساعته با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرده بود که بر سر تدوین یک یادداشت تفاهم برای تعیین خطوط کلی توافق صلح با اوکراین توافق شده است. او افزود که روسیه اکنون مشغول تدوین نسخه اولیه این یادداشت است. اما دولت اوکراین و کشورهای اروپایی می‌گویند که مسکو در حال تعلل است تا با پیشروی در میدان نبرد، شرایط بهتری را به دست آورد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یکی از منابع روسی نزدیک به کرملین تأکید کرده که پوتین حاضر به صلح است، اما «نه به هر قیمتی»، و اگر نتواند توافق مورد نظر خود را به دست آورد، با موفقیت‌های نظامی نشان خواهد داد که «صلح فردا، دردناک‌تر خواهد بود.»

هم‌زمان، دونالد ترامپ که در هفته‌های اخیر بارها از طولانی شدن جنگ انتقاد کرده، نسبت به امتناع پوتین از مشارکت در گفت‌وگوهای آتش‌بس هشدار داده و گفته است که پوتین «با آتش بازی می‌کند». ترامپ همچنین تهدید کرده که در صورت تداوم این روند، تحریم‌های بیشتری علیه روسیه اعمال خواهد شد.

با وجود این، ناتو اعلام کرده است که سیاست «درهای باز» خود را کنار نخواهد گذاشت و روسیه نمی‌تواند مانع از عضویت کشورهای مستقل در این ائتلاف شود. دولت اوکراین نیز تأکید کرده که کرملین نباید حق وتویی در مسیر عضویت این کشور در ناتو داشته باشد.

ولادیمیر پوتین که بارها گسترش ناتو را «خط قرمز امنیتی» برای روسیه خوانده، می‌گوید غرب پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ با گسترش ناتو به سمت شرق، روسیه را تحقیر کرده است. در نشست بخارست ۲۰۰۸، ناتو اعلام کرد که اوکراین و گرجستان در آینده به عضویت این سازمان درخواهند آمد. این مسئله همواره یکی از محورهای کلیدی تنش میان مسکو و غرب بوده است.

در حال حاضر، روسیه افزون بر شبه‌جزیره کریمه، کنترل بخش‌های زیادی از استان‌های لوهانسک، دونتسک، زاپوریژیا و خرسون را نیز در دست دارد. منابع نزدیک به پوتین می‌گویند او دیگر حاضر به سازش درباره این مناطق نیست و خواهان به رسمیت شناختن کامل اشغال آن‌ها است.