هفتاد و هشتمین جشنواره معتبر فیلم کن در فرانسه به روزهای پایانی خود نزدیک میشود. در این جشنواره که از تاریخ ۱۳ تا ۱۴ مه ۲۰۲۵ برگزار میشود، ۲۳ فیلم برای دریافت نخ طلا با یکدیگر رقابت میکنند. ریاست هیئت داوران این دوره را ژولیت بینوش بازیگر سرشناس فرانسوی بر عهده دارد و در کنار او جرمی استرانگ، هالی بری و پایال کاپادیا کارگردان فیلم «تمام آنچه نور میپنداریم» فیلمهای برتر این دوره را برمیگزینند.
نشریه ال در گزارشی ۱۰ فیلم برتر این جشنواره را که باید دید معرفی کرده است:
۱. کودک بیخانمان اثر هریس دیکینسون
هریس دیکینسون بازیگر محبوب فیلم «دختر بچه» و «مثلث اندوه» حالا با اولین فیلمش، «کودک بیخانمان» (Urchin) قدم به عرصه کارگردانی گذاشته است. این فیلم که در بخش نگاهی نو به نمایش در آمده، به گفته خود دیکینسون درباره افرادی است که لابهلای شکافهای اجتماعی افتادهاند. او میگوید که این فیلم درباره سلامت روان است و اینکه چطور سیستم به افراد پشت میکند.
۲. آلفا اثر ژولیا دوکورنو
دوکورنو که با فیلم «تیتان» توانست در جشنواره فیلم کن ۲۰۲۱ نخل طلا را از آن خود کند حالا با فیلم «آلفا» (Alpha) بازگشته است و به باور بسیاری از مخاطبان این جنجالیترین فیلم او به شمار میرود. در این فیلم که داستان دختر ۱۱ ساله را در بحبوحه بحران ایدز در نیویورک روایت میکند، بازیگرانی مانند اما مکی، طاهر رحیم، و گلشیفته فراهانی نقشآفرینی میکنند.
۳. یک زندگی خصوصی اثر ربکا زلوتوفسکی
در این فیلم کمدی جنایی، جودی فاستر نقش روانپزشکی به نام لیلیان اشتاینر را بازی میکند که پس از مرگ مشکوک یکی از بیمارانش، فکر میکند او به قتل رسیده است و از همین رو تحقیقاتش در این زمینه را آغاز میکند. فاستر که به زبان فرانسوی مسلط است، پس از دو دهه بار دیگر در نقش فردی فرانسویزبان ظاهر میشود. او در مورد روند ساخت «یک زندگی خصوصی» گفت: «من و زلوتوفسکی کلمه به کلمه تمام فیلمنامه را مدت شش یا هفت ساعت مرور کردیم. بعد متوجه شدم ربکا کارش را خیلی جدی میگیرد. او ایدههای مشخصی برای تمام جنبههای فیلم داشت.»
۴. موج نو اثر ریچارد لینکلیتر
این فیلم (Nouvelle Vague) که ادای دینی به موج نو سینمای فرانسه است، ماجرای ساخت فیلم «از نفس افتاده» ژان لوک گدار را روایت میکند و زوئی دویچ نقش ژان سیبرگ را بازی میکند. ریچارد لینکلیتر که تاکنون پنج بار نامزد اسکار شده، فیلمهایی مانند «پیش از طلوع» و «پسرانگی» را در کارنامه کاریاش دارد.
۵. ادینگتون اثر آری آستر
کارگردان محبوب ژانر وحشت که فیلم «میدسامر» یا «نیمه تابستان» را در کارنامه هنریاش دارد، این بار با فیلم «ادینگتون» (Eddington) و هنرنمایی ستارگانی همچون واکین فینیکس و اما استون به قلمرو فیلمهای وسترن قدم گذاشته است. داستان فیلم از این قرار است که در مه ۲۰۲۰ و در بحبوبه همهگری کووید-۱۹ درگیری میان کلانتر یک شهر کوچک (واکین فینیکس) و شهردار (پدرو پاسکال) به جرقهای برای انفجار تنشها تبدیل میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
۶. طرح فنیقی اثر وس اندرسن
با وجود آنکه فیلمهای وس اندرسن همیشه موفق نیستند، اما دنیای بصری خاصی که خلق میکند، همواره جذابیتهای خودش را داشته است. «طرح فنیقی» (The Phoenician Scheme) مشابه آثار پیشین اندرسن، پرستاره است و در آن چهرههای سرشناسی همچون بنیسیو دلتورو، مایکل سرا، بیل مری ،ریز احمد، تام هنکس، شارلوت گنزبور، بندیکت کامبربچ، اسکارلت جوهانسون، روپرت فرند، ویلم دفو، برایان کرانستون، و میا تریپلتون به ایفای نقش میپردازند. قصه درباره تاجر ثروتمندی است که ۹ پسر و یک دختر دارد، و تصمیم میگیرد همه داراییاش را پس از مرگ به دخترش ببخشد، اما او نمیپذیرد و میخواهد راهبه شود.
۷. مغز متفکر اثر کلی رایکارت
یکی دیگر از فیلمهای جنجالی در جشنواره کن ۲۰۲۵ فیلم «مغز متفکر» (The Mastermind) با هنرمندی جاش اوکانر بازیگر فیلم «چلنجرز» است. داستان فیلم در سال ۱۹۷۰ در ماساچوست آمریکا اتفاق میافتد به زندگی مرد نجار بیکاری میپردازد که تصمیم میگیرد به همکاری دو فرد دیگر، چهار تابلوی نقاشی را از موزه سرقت کند. این درام جنایی در واقع داستان جسورانه یک سرقت هنری را در پسزمینه جنگ ویتنام و جنبش رو به رشد آزادی زنان روایت میکند
۸. یک تصادف ساده اثر جعفر پناهی
آخرین فیلم جعفر پناهی نظر بسیاری از منتقدان جشنواره را به خود جلب کرده است. پناهی یکی از بزرگترین استادان زنده سینمای ایران به شمار میرود که سالها است به دلیل مواضع سیاسیاش با ممنوعیتهای سفر و بازداشتها مواجه بوده است. کارگردان فیلمهایی مانند «بادکنک سفید»، «دایره»، «طلای سرخ» و «آفساید» حالا پس از سالها با حضورش در جشنواره فیلم کن با صراحت کلام و بیپردگی خاص خودش در پرداختن به امور اجتماعی و سیاسی در فیلم «یک تصادف ساده» بار دیگر توجهها را به خود جلب کرده است.
۹. روزی روزگاری در غزه اثر برادران عرب و طرزان ناصر
«روزی روزگاری در غزه» اثر برادران عرب و طرزان ناصر در بخش نگاهی نو جشنواره فیلم کن به نمایش درآمده است. این فیلم که سرنوشت سه شخصیت در نوار غزه را روایت میکند بدون احساسات اغراقآمیز و گاهی با لحن طنز شخصیتهایش را به تصویر میکشد.
۱۰. ارزش عاطفی اثر یواکیم ترییر
فیلم «ارزش عاطفی»(Sentimental Value) اثر یواکیم ترییر نروژی که در بخش اصلی رقابتها به نمایش درآمد، تحسین همگان را به همراه داشت. این کارگران پس از چهار سال که جهان را با درخشش «رناته رینسوه» در فیلم «بدترین انسان دنیا» آشنا کرد، بار دیگر با این بازیگر مشهور در فیلمی بسیار شخصی در کن حاضر شده است.
داستان فیلم درباره گوستاو است که مدتها از دیدار با دخترانش دور بوده است. با بازگشت او به زندگی آنها، به دختر بزرگترش، نورا، پیشنهادی برای بازی در فیلم جدیدش را میدهد تا نقش مادر دختران را بازی کند، اما نورا این پیشنهاد را رد میکند. در نهایت، بازیگر جوان هالیوودی، ریچل کمپف، جایگزین او میشود. این انتخاب خاطرات دردناکی را به یاد میآورد که گوستاو و دخترانش نمیتوانند از آن چشمپوشی کنند.