زلنسکی: روز پنجشنبه در ترکیه‌ام تا با پوتین دیدار کنم

پس از پیشنهاد پوتین برای مذاکره مستقیم برای صلح، ترامپ تاکید کرد اوکراین باید فورا با آن موافقت کند

پس از پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، برای مذاکرات مستقیم با کی‌یف برای صلح، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، از پوتین خواست که روز پنجشنبه در ترکیه شخصا با او دیدار کند.  

به گزارش آسوشیتدپرس، زلنسکی گفت که هنوز به آتش‌بس با روسیه امیدوار است و افزود که روز پنجشنبه در ترکیه «منتظر پوتین» خواهد بود. این اظهارات زلنسکی پس از آن بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، که برای پایان دادن به جنگ اوکراین نقش میانجی‌ را ایفا کرده است، اصرار داشت  کی‌یف باید پیشنهاد تازه روسیه را فورا بپذیرد.

اوکراین به همراه متحدان اروپایی خود، از روسیه خواسته بود تا قبل از برگزاری مذاکرات، آتش‌بس ۳۰ روزه بی‌قید‌وشرط از روز دوشنبه را بپذیرد، اما مسکو این پیشنهاد را رد کرد و به جای آن خواستار مذاکره مستقیم شد.

مشخص نیست آیا زلنسکی حضور در ترکیه را به اجرای آتش‌بس دوشنبه مشروط کرده یا خیر. کرملین نیز در مورد اینکه آیا پوتین به ترکیه خواهد رفت یا نه، هیچ اظهارنظری نکرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سال ۲۰۲۲ در ماه‌های اول جنگ اوکراین، ولودیمیر زلنسکی بارها خواستار ملاقات حضوری با رئیس‌جمهوری روسیه شد اما پوتین مخالفت کرد. در نهایت زلنسکی فرمانی را تصویب کرد که بر اساس آن، مذاکره با پوتین غیرممکن شد.

زلنسکی پس از اظهارات روز یکشنبه پوتین، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما منتظر یک آتش‌بس کامل و پایداریم که از فردا آغاز می‌شود تا زمینه لازم برای دیپلماسی فراهم شود. هیچ دلیلی برای طولانی شدن کشتارها وجود ندارد و من روز پنجشنبه شخصا، منتظر پوتین [در ترکیه] خواهم بود. امیدوارم که این بار روس‌ها به دنبال بهانه نباشند.»

ترامپ نیز با انتشار پستی در شبکه‌های اجتماعی، گفت که اوکراین باید «فورا» با پیشنهاد مذاکرات صلح پوتین موافقت کند.

ترامپ نوشت: «حداقل آن‌ها می‌توانند تعیین کنند که آیا توافق امکان‌پذیر است یا خیر. اگر امکان‌پذیر نباشد، آن وقت رهبران اروپایی و ایالات متحده می‌دانند همه چیز در چه وضعیتی است و می‌توانند بر اساس آن پیش بروند!» و افزود: «همین حالا جلسه را برگزار کنید!!!»

این تحولات در حالی است که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، و دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان، روز شنبه با زلنسکی در کی‌یف دیدار و درخواست هماهنگی برای آتش‌بس ۳۰ روزه از روز دوشنبه را مطرح کردند. این طرح را ترامپ ارائه کرده و اتحادیه اروپا هم از آن حمایت کرده است.

رهبران اروپایی متعهد شدند که در صورت پذیرفته نشدن این پیشنهاد از سوی پوتین، تحریم‌های شدیدتری علیه روسیه اعمال کنند.

پوتین در اظهاراتش در رسانه‌ها، این پیشنهاد را رد کرد و در عوض گفت که مایل است مذاکرات مستقیم با اوکراین در استانبول در روز پنجشنبه «بدون پیش‌شرط» از سر گرفته شود. او مشخص نکرد آیا در مذاکرات روز پنجشنبه زلنسکی و خودش نیز حضور خواهند داشت یا خیر. رئیس‌جمهوری روسیه گفت که ممکن است در طول مذاکرات، بر سر آتش‌بس توافق شود، اما تاکید کرد که کرملین به آتش‌بسی نیاز دارد که به «صلح پایدار» منجر شود، نه صلحی که به اوکراین اجازه دهد افراد بیشتری را به نیروهای مسلح خود بازگرداند و بسیج کند.

زلنسکی صبح یکشنبه گفت: «این نشانه مثبتی است که روس‌ها بالاخره بررسی پایان جنگ را شروع کرده‌اند».

پوتین و زلنسکی تنها یک بار در سال ۲۰۱۹ با هم ملاقات کردند. پس از درخواست‌های مکرر و ناموفق برای دیدار شخصی با رهبر روسیه در اوایل جنگ، و پس از تصمیم کرملین در سپتامبر ۲۰۲۲ برای الحاق چهار منطقه از اوکراین، زلنسکی فرمانی را تصویب کرد که در آن اعلام شد مذاکره با پوتین غیرممکن شده است.

کاخ کرملین اعلام کرده که پوتین روز یکشنبه با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، صحبت و او آمادگی خود را برای میزبانی مذاکرات ابراز کرده است. طبق بیانیه کرملین، اردوغان «کاملا از پیشنهاد روسیه حمایت کرد» و آماده فراهم کردن بستری برای مذاکرات بود.

اردوغان نیز روز یکشنبه در یک تماس تلفنی جداگانه با مکرون گفت که یک «نقطه عطف تاریخی» در تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ فرا رسیده است.

با این حال با ادامه حملات دو طرف، مشخص نیست سرنوشت این مذاکره چگونه رقم بخورد. زلنسکی در سخنرانی ویدیویی شبانه خود گفت که هنوز انتظار دارد آتش‌بس از روز دوشنبه برقرار شود و همچنان منتظر «پاسخ روشن» روسیه در این مورد است. او در عین حال گفت که منتظر واکنش متحدان غربی است که روز شنبه قول دادند در صورت پایبند نبودن پوتین به آتش‌بس روز دوشنبه، تحریم‌های شدید علیه روسیه وضع کنند.

پوتین گفته که روسیه چندین آتش‌بس از جمله توقف حمله به تاسیسات انرژی، آتش‌بس عید پاک و اخیرا آتش‌بس ۷۲ ساعته به مناسبت جشن‌ پیروزی در جنگ جهانی دوم، را پیشنهاد کرده و افزود که در طول آتش‌بس ماه مه، اوکراین با ۵۲۴ پهپاد هوایی، ۴۵ شهپاد و تعدادی موشک غربی به روسیه حملهو مسکو پنج حمله به مناطق روسیه را دفع کرده است. این در حالی است که اوکراین نیز روسیه را به نقض آتش‌بس‌های موقت متهم می‌کند.

بیشتر از جهان