آیا حماس برگ برنده گروگان‌ها را از دست خواهد داد؟

ناظران: در صورت ناتوانی در محافظت از گروگان‌ها، حماس قادر به ادامه جنگ نخواهد بود، به‌ویژه اینکه نتانیاهو به این موضوع اهمیت چندانی نمی‌دهد

گوشه‌ای از تظاهرات خانواده‌ گروگان‌های اسرائیلی مقابل مقر وزارت دفاع اسرائيل در تل‌آویو، ۱۵ فوریه ۲۰۲۴ــ Photo by AHMAD GHARABLI / AFP

پس از شکست مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس برای دستیابی به آتش‌بس بشردوستانه و مبادله زندانیان، حماس اعلام کرد که تعداد تلفات گروگان‌های اسرائيلی در دست این گروه در نوار غزه بسیار زیاد بوده است.

ابوعبیده، سخنگوی گردان‌های القسام، شاخه نظامی حماس، گفت: «میزان تلفات گروگان‌های اسرائيلی بالا است؛ زیرا حملات نظامی به کشته و زخمی شدن آن‌ها منجر شده است». او افزود: «ما ده‌ها بار هشدار دادیم که ادامه حملات اسرائيل باعث کشته شدن گروگان‌ها خواهد شد، اما اسرائیل همه هشدارها را نادیده گرفت. ما برای محافظت از گروگان‌ها تلاش بسیاری می‌کنیم تا زمینه برای انعقاد توافقی که شامل مبادله زندانیان باشد، فراهم شود، اما تشدید حملات به کشته شدن گروگان‌ها منجر می‌شود.»

ابوعبیده گفت: «اسرایی که زنده مانده‌اند، در وضعیت بسیار وخیمی قرار دارند و با گرسنگی، تشنگی و کمبود دارو مواجه‌اند. زمان هم به‌سرعت در حال پایان است و ارزیابی ما این است که ارتش اسرائیل به گروگان‌های بازداشت‌شده اهمیت نمی‌دهد و آن‌ها را عمدا می‌کشد.»

برگ برنده

در واقع حماس گروگان‌های اسرائیلی را تنها برگ برنده‌ای می‌بیند که می‌تواند سر آن‌ها با اسرائیل چانه‌زنی کند، از این‌ رو از گروگان‌ها به عنوان ابزار فشاری برای توقف جنگ استفاده می‌کند. با این حال، حماس که هنوز حدود ۱۳۵ گروگان را در اسارت دارد، در حال از دست دادن این برگ برنده است؛ به ویژه اینکه هرازگاهی از کشته و زخمی شدن شماری از گروگان‌ها خبر می‌دهد و ابوعبیده هم در آخرین اظهاراتش فاش کرد که حماس دیگر نمی‌تواند گروگان‌های مجروح‌ را مداوا کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین راستا، منصور ابوزیاد، پژوهشگر مسائل سیاسی، با اشاره به اینکه «حرف‌های اخیر حماس درباره گروگان‌ها با آنچه در گذشته اعلام می‌شد، تفاوت بسیاری دارد»، گفت: «به نظر می‌رسد حماس در حال از دست دادن این برگ برنده است، به‌ویژه اینکه تایید می‌کند که اکثر گروگان‌ها را از دست داده است. اگر این امر حقیقت داشته باشد، حماس نمی‌تواند بیش از این به جنگ ادامه دهد.»

تلاش برای توقف جنگ

اگرچه این اولین بار نیست که حماس از کشته و زخمی شدن گروگان‌های اسرائیلی بازدداشت‌شده در نوار غزه خبر می‌دهد، اظهارات اخیر حماس دراین‌باره متفاوت به نظر می‌رسد، زیرا حماس از یک سو از کشته و زخمی شدن شمار بسیاری از گروگان‌ها خبر می‌دهد و از سوی دیگر اعلام می‌کند که نمی‌تواند از بقیه گروگان‌ها به‌درستی محافظت کند.

حماس از زمان شروع جنگ می‌گفت که قصد دارد با استفاده از گروگان‌ها، اسرائيل را برای آزادی اسرای فلسطینی تحت فشار قرار دهد، اما این اواخر این صحبت را هم دیگر مطرح نمی‌کند و حتی به ادامه جنگ تمایلی ندارد و آنچه می‌خواهد توقف کامل جنگ و ادامه نیافتن آن پس از مبادله زندانیان است.

ابوزیاد می‌گوید: «حماس به حفظ جان گروگان‌ها اهمیت بسیاری می‌دهد، زیرا در صورت از دست دادن آن‌ها، جز موافقت با شرایط تل‌آویو که هدف آن از بین بردن این گروه است، چاره‌ای نخواهد داشت.» او افزود: هشدارهای حماس مبنی بر کشته شدن گروگان‌ها واقعی است.»

ابوزیاد خاطرنشان کرد که اظهارات حماس حاوی دو پیام است: «پیام اول به مردم اسرائيل است تا بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل، را برای پذیرش توافق به منظور مبادله زندانیان تحت فشار قرار دهند و حماس کارت در حال از دست رفتن گروگان‌ها را از دست ندهد. پیام دوم هم خطاب به جامعه جهانی است و حماس می‌خواهد جهان را از واقعیت غزه آگاه کند و نشان دهد که وضعیت‌ فاجعه‌بار گروگان‌ها با وضعیت زندگی ساکنان نوار غزه تفاوتی ندارد و همه با بحران غذا، دارو و سرپناه مواجه‌اند و در معرض خطر بمباران قرار دارند.

دولت اسرائيل به موضوع گروگان‌ها اهمیت نمی‌دهد

اسرائيل از هفتم اکتبر سال گذشته تاکنون به حملات خشونت‌آمیز و بمباران بی‌رویه غزه که به کشته شدن شمار زیادی از گروگان‌های اسرائيلی منجر شده، ادامه داده است. در چند ماه گذشته، حماس بارها از کشته شدن گروگان‌ها خبر داد و اخیرا هم اعلام کرد که در نتیجه حمله اسرائيل، دو تن از گروگان‌ها کشته و هشت نفر به‌شدت مجروح شده‌اند.

ابوزیاد گفت: «جامعه اسرائیل و رهبران امنیتی آن ماه‌ها پیش تصمیم گرفتند گروگان‌های در دست حماس را مرده حساب کنند؛ به‌ویژه زمانی که تل‌آویو پروتکل هانیبال را فعال کرد و دولت اسرائيل در پاسخ به عملیات طوفان‌الاقصی تصمیم به نابودی غزه گرفت، حتی اگر به کشته شدن گروگان‌ها منجر شود.»

«پروتکل هانیبال» اقدامی برای جلوگیری از اسارت سربازان اسرائیلی است و ارتش اجازه می‌دهد سربازان را بکشد یا محل اسارت آن‌ها را بمباران کند. به همین دلیل، پس از آنکه حماس گروگان‌های اسرائیلی را با خود برد، تل‌آویو پروتکل هانیبال را فعال کرد.

بازیابی گروگان‌ها چه زنده و چه مرده

اسرائیل درباره پرونده گروگان‌ها دیدگاه دیگری دارد. نتانیاهو به‌صراحت اعلام کرد که وجود شمار زیادی گروگان‌ در دست حماس، جنگ با نوار غزه را توجیه می‌کند. نتانیاهو گفت: «وجود ۱۳۲ گروگان زنده در غزه دلیل کافی برای ادامه جنگ در منطقه است. سپس برای نجات گروگان‌ها، چه زنده و چه مرده، اقدام خواهیم کرد.»

مئیر مصری، کارشناس امور سیاسی اسرائیل، می‌گوید: «هدف اصلی و راهبردی جنگ اسرائیل از بین بردن حماس است و موضوع آزادی گروگان‌ها در درجه دوم اهمیت قرار دارد، اما این بدان معنا نیست که اسرائیل از دستیابی به توافق جدید برای رهایی گروگان‌ها خودداری می‌کند.»

گال هیرش، هماهنگ‌کننده امور گروگان‌ها و مفقودان اسرائيل، درباره موضوع از دست دادن کارت گروگان‌های حماس می‌گوید: «ما می‌خواهیم برای آزادی گروگان‌ها به توافق برسیم و می‌دانیم که باید بهای نجات گروگان‌ها را بپردازیم، اما حماس خواستار توقف جنگ است و این بهای بزرگی است که حتی اگر همه گروگان‌ها را از دست بدهیم، حاضر به پرداخت آن نیستیم.»

گال هریش معتقد است: «مقام‌های سیاسی حماس که دارند در مورد مبادله گروگان‌ها گفت‌وگو می‌کنند، با مسئولان این جنبش در میدان نبرد غزه تماس ندارند، اما پس از آگاهی از اینکه کارت گروگان‌ها در حال از دست رفتن است، از بسیاری خواسته‌هایشان دست خواهند کشید.»

برگرفته از ایندیپندنت عربی

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

© IndependentArabia

بیشتر از دیدگاه