ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران، روز سهشنبه هفتم شهریور (۲۹ اوت)، گفت که گزارش هیئت اعزامی برای بررسی آب رودخانه هیرمند تحت بررسی است.
او در جریان یک نشست خبری در تهران، با اشاره به تنشهای آبی با برخی از کشورهای همسایه گفت: «تنشهای آبی در برخی نقاط داریم اما برنامه برای آبرسانی آب شرب و کشاورزی و آب موردنیاز صنعت هست، تا تنش آبی در شهر و روستا را به حداقل برسانیم.»
رئیسی تاکید کرد که به قراردادهای آبی با کشورهای همسایه پایبندیم و با پیگیری کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل، مذاکره با طالبان به اعزام گروه کارشناسی منجر شده است.
او گفت: «با بحثها و پیگیریهایی که نماینده ما آقای کاظمی قمی در افغانستان داشتند، این مذاکرات منجر به اعزام گروه کارشناسی شد و گروه در حال بررسی است که آیا آب بهمیزانی هست که سیستان و بلوچستان نیاز آبش برطرف بشود یا نه.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او جزییات بیشتری در این مورد ارائه نکرد.
ابراهیم رئیسی اردیبهشتماه در جریان سفر به استان سیستان و بلوچستان به طالبان هشدار داده بود که حقابه هیرمند برای مردم این استان را سریعا تامین کنند.
او در این ارتباط گفته بود: «حاکمان افغانستان این حرف بنده را بسیار جدی بگیرند و بعدا گلایه نکنند که به ما گفته نشد.»
موضعگیری اینچنینی رئیسجمهوری ایران با موجی از انتقادهای طالبان مواجه شد. پس از آن، طالبان حریم زمینی ایران را از طریق استان نیمروز نقض کردند و تسلیحات آمریکایی و نیروهای انتحاریشان را در نزدیکی مرز اسلامقلعه استان هرات مستقر کردند.
اوائل هفته جاری، رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی، ویدیوهایی منتشر کردند که نشان میداد هیئت جمهوری اسلامی از «پایین دست سد کجکی و بند کمالخان» بازدید کردند.
این رسانهها، زمان ضبط این ویدیوها را مشخص نکرده بودند. طالبان پیشتر گفته بودند که اجازه بازدید از سدها و بندهای آبی را به هیچ کشوری نمیدهند.
روز شنبه هفته جاری، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، تلفنی صحبت کرده بود.
در بیانیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی آمده بود که امیرعبداللهیان بار دیگر بر تامین حقابه ایران تاکید کرده است.
او گفته بود که بازدید اخیر هیئت فنی ایران از افغانستان بر مبنای عهدنامه سال ۱۳۵۱ هیرمند صورت گرفته و این کار باعث ایجاد شفافیت بیشتر خواهد شد. بنا بر معاهده ایران و افغانستان برای تقسیم آب رودخانه هیرمند، حقابه ایران سالانه ۸۱۷ میلیون متر مکعب است.