بازتاب سفر شاهزاده ایرانی به اسرائیل در رسانه‌های غربی؛ «گامی بلند علیه جمهوری اسلامی»

اولین دیدار شاهزاده رضا پهلوی با رئیس دولت یک کشور خارجی می‌تواند شرایط اپوزیسیون جمهوری اسلامی را دگرگون کند

شاهزاده رضا پهلوی کنار منشور کورش - Twitter/PahlaviReza

سفر ناگهانی شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل که با هدف رساندن پیام دوستی مردم ایران، گفت‌وگو با متخصصان آب اسرائیلی و شرکت در مراسم یادبود هولوکاست انجام شد، موجی از واکنش‌ها و استقبال رسانه‌های بین‌المللی و مقا‌م‌های اسرائیلی را به همراه داشت؛ سفری مهم و تاریخی که از نگاه وزیر اطلاعات اسرائیل، برای دولت این کشور «افتخارآمیز» و با هدف «ساختن تاریخ» انجام می‌گیرد.

روزنامه سان نیویورک روز دوشنبه ۱۷ آوریل (۲۸ فروردین) با انتشار یادداشتی، سفر ازپیش‌اعلام‌نشده شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل را اقدامی در راستای احیای مناسبات تاریخی دو ملت ایران و اسرائیل توصیف کرد. بنی آونی، نویسنده این یادداشت، در بخشی از مقاله خود، بازدید شاهزاده رضا پهلوی از بنای یادبود قربانیان هولوکاست چند روز پس از برگزاری روز قدس حکومتی، را نشانگر «تضاد ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی با ایران فردا» توصیف کرد.

 گیلا گاملیل، وزیر اطلاعات دولت بنیامین نتانیاهو که قرار است از شاهزاده رضا پهلوی در بدو ورود به این کشور استقبال کند، در توییتر نوشت: «ساختن تاریخ! من مفتخرم که این هفته در اسرائیل از ولیعهد ایران، شاهزاده رضا پهلوی، استقبال می‌کنم. او مهم‌ترین شخصیت عالی ایرانی است که به اسرائیل سفر می‌کند.»

وزیر اطلاعات اسرائیل در ادامه همین پیام نوشت: «ولیعهد ایران نماد رهبری متفاوت با رژیم آیت‌الله‌ها و نماینده ارزش‌های صلح و رواداری است. ما برای بازسازی روابط میان دو ملت نخستین گام را برمی‌داریم.»

شاهزاده رضا پهلوی نیز با بازنشر پیام وزیر اطلاعات اسرائیل در توییتر، پاسخ داد: «خانم وزیر از شما ممنونم. به امید یک دیدار سازنده در راستای منافع مردم ایران و اسرائیل.»

حساب توییتری دولت اسرائیل هم در واکنش به سفر شاهزاده رضا پهلوی، در پیامی به زبان فارسی و انگلیسی نوشت: «ما مشتاقانه منتظر استقبال از شما در اسرائیل‌ایم.»

از سوی دیگر روزنامه اسرائیل‌تودی خبر داد که شاهزاده رضا پهلوی در جریان این سفر با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، دیدار خواهد کرد؛ اتفاقی که بی‌شک برای آینده اپوزیسیون جمهوری اسلامی و همچنین مبارزات مردمی در داخل ایران، مهم و تاثیرگذار خواهد بود. این اولین دیدار شاهزاده رضا پهلوی به عنوان اصلی‌ترین نیروی اپوزیسیون جمهوری اسلامی، با رئیس یک دولت خارجی است.

اسرائیل‌تودی با انتشار گزارشی که عنوان آن «وارث تاج‌وتخت ایران در حال بازدید از اسرائیل برای روز یادبود هولوکاست»، نوشت: «میلیون‌ها نفر در ایران زندگی کنار هموطنان یهودی را به یاد دارند. سیاست‌های ضداسرائیلی رژیم ایران را رد می‌کنند و مشتاق همکاری با دولت یهودند. سفر شاهنشاه فارس به‌منظور ابراز همبستگی با شهروندان اسرائیل، احترام به قربانیان هولوکاست و محکوم کردن سیاست‌‌های نظام ملاها در حمایت از گروه‌های تروریستی برای حمله به ملت اسرائیل است.»

این رسانه همچنین خبر داد که شاهزاده رضا پهلوی در این سفر از دیوار غربی در اورشلیم، مقدس‌ترین مکانی که یهودیان در آن دعا می‌کنند، هم بازدید خواهد کرد و در ادامه، میزبان نشستی با مقام‌های ارشد جامعه ایرانیان مقیم اسرائیل خواهد بود.

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی مفصل، به سفر شاهزاده ایرانی به اسرائیل پرداخت و او را «بزرگ‌ترین شخصیت ایرانی» که تابه‌حال از اسرائیل بازدید کرده است، نامید.

در سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل به مناسبت یادبود هولوکاست، بانو یاسمین پهلوی نیز او را همراهی می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین حال، شبکه آی۲۴ اسرائیل هم روز دوشنبه ۲۸ فروردین (۱۷ آوریل) بولتن خبری خود را به‌طور کامل به سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل اختصاص داد. امیر نصری، کارشناس اسرائیلی امور خاورمیانه، با اشاره به اهمیت این سفر تاریخی، در برنامه بامدادی شبکه آی۲۴ گفت: «برخلاف عراق، افغانستان و مصر که خاندان سلطنتی پس از استقرار جمهوری جایی نداشت و ندارند، شاهزاده رضا پهلوی در کشور ایران و میان مردم نقش عظیمی ایفا می‌کند.»

این کارشناس در ادامه با اشاره به شرایط سیاسی ایران گفت که نزدیکی و صلح میان تهران و اورشلیم دیگر یک آرمان دور از دسترس نخواهد بود.

روزنامه تایمز اسرائیل هم در گزارشی با عنوان «سفر پسر آخرین شاه ایران به اسرائیل برای تجدید پیوند باستانی»، بیانیه وب‌سایت شاهزاده ایرانی برای سفر به اسرائیل را منتشر کرد. در این بیانیه آمده است که این سفر با هدف رساندن پیام دوستی مردم ایران، گفت‌وگو با متخصصان آب اسرائیلی و شرکت در مراسم روز یادبود هولوکاست اسرائیل انجام می‌گیرد.

تایمز اسرائیل نوشت: «ایران در دوران سلطنت محمدرضاشاه پهلوی با اسرائیلی‌ها، به‌ویژه در زمینه انرژی و امنیت، روابط بسیار نزدیکی داشت. اما حالا دو کشور به دشمنان سرسخت یکدیگر تبدیل شده‌اند. رهبران ایران مرتبا خواستار نابودی دولت یهودند و از گروه‌های مسلح متعهد به نابودی اسرائیل حمایت می‌کنند. در مقابل، اسرائیل نیز به دنبال منزوی کردن جمهوری اسلامی در سطح بین‌المللی است و برای مقابله با تلاش‌های نظامی و برنامه هسته‌ای ایران تلاش می‌کند.»

شاهزاده رضا پهلوی در این سفر از یک کارخانه آب‌شیرین‌کن هم بازدید و با کارشناسان آب و کشاورزی گفت‌وگو خواهد کرد. او همچنین با اعضای جامعه بهائیان ایرانی در حیفا نیز دیدار می‌کند.

بر اساس بیانیه یادشده، شاهزاده در طول این سفر قصد دارد در یک سخنرانی، چشم‌انداز خود برای دموکراسی ایرانی را بیان کند. شاهزاده رضا پهلوی پیش از این با اشاره پیوند دیرینه ایرانیان و یهودیان در زمان حکومت تاریخی کورش کبیر، گفته بود: «کورش پادشاهی است که اجازه داد یهودیان در قرن ششم پیش از میلاد از تبعید بازگردند. مردم ایران و یهودی‌ها از زمان کوروش کبیر و ملکه استر پیوندهای باستانی و ریشه‌ای دارند.»

او افزود: «کوروش کبیر ۲۵ قرن پیش نخستین منشور حقوق بشر را نوشت و این امر را برای خود، در مقام فردی ایرانی، یک افتخار بزرگ به‌شمار آورد. اما در حال حاضر، گروهی بر ایران حکومت می‌کنند که بیشترین عناد را با آزادی و حقوق بشر دارند.»

یکی از خیابان‌های مرکزی اورشلیم، پایتخت بزرگ و باستانی اسرائیل، کوروش نام دارد؛ این خیابان به دلیل علاقه‌ای که یهودیان به کوروش کبیر دارند، به احترام او نام‌گذاری شده ‌است.

رویکرد شاهزاده رضا پهلوی با رویکرد جمهوری اسلامی که دشمنی با اسرائیل و یهودستیزی را سال‌ها است به یکی از ارکان اصلی خود تبدیل کرده است، در تضاد آشکار قرار دارد. جمهوری اسلامی امروز تنها حکومت جهان است که به نیروهای شبه‌نظامی که علیه اسرائیل می‌جنگند، کمک تسلیحاتی می‌کند و از تهدید میلیون‌ها اسرائيلی به کشتار ابایی ندارد.