جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سهشنبه، چهارم آوریل (۱۵ فروردین)، به چين بهدلیل حمايت از روسيه در ميانه حمله به اوکراين کنایه زد و رویه این کشور را «نقض آشکار» تعهدات پکن به سازمان ملل متحد ناميد.
جوزپ بورل، پیش از سفر اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، به پکن گفت: «نمیشود طرف متجاوز باشید.» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «از یکی از اعضای دائمی شورای امنیت (سازمان ملل متحد) انتظار میرود که برای دفاع از نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین عمل کند. چین برای کمک به برقراری صلح عادلانه، وظیفه اخلاقی دارد.»
روزنامه هیوستون کرونیکل مینویسد بورل که در کنار آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، ایستاده بود، در محکومیت چین بسیار محکم بود. او ابراز کرد که چین به طور فزایندهای از شراکت با اتحادیه اروپا دور شده و به یک رقیب در صحنه جهانی تبدیل شده است.
این اظهارات درست پیش از سفر اورزولا فن در لاین و امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه، به چین مطرح میشود، جایی که این دو مقام ارشد اروپایی، پکن را در مورد دوستی نزدیک روسیه و چین تحت فشار قرار خواهند داد. حمایت چین از روسیه طی حمله روسیه به اوکراین یک خط قرمز برای اروپا است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
انتظار میرود ماکرون و فن در لاین در گفتوگو با شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین، روز پنجشنبه به پکن هشدار دهند از ارسال سلاح به روسیه اجتناب کند. درست پیش از این دیدار، فن در لاین با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، تماس تلفنی داشت و دو طرف در مورد استراتژی متحدان در جنگ اوکراین بحث کردند.
به نوشته روزنامه هیوستون کرونیکل، حتی اگر پکن، روز پنجشنبه موضع بیطرفی در جنگ بگیرد، ديدار دو هفته پيش شی با ولادیمیر پوتین، رئيس جمهوری روسيه، در مسکو، نشانه دوستی نزدیک پکن و مسکو است.
بورل در مورد نشست مسکو گفت: «آنها در مورد نیاز به ارسال نکردن تسلیحات هستهای به خارج از کشور به توافق رسیده بودند.» او با اشاره به صحبتهای اخیر پوتین در مورد استقرار چنین سلاحهایی افزود: «چند روز بعد، روسیه سلاحهای تاکتیکی و تاکتیکی-هستهای در بلاروس مستقر کرد.» بورل گفت اگر روابط رو به وخامت نبود، بهدنبال تغییر موضع پکن بود. او گفت: «ما برای چین روشن کردهایم که موضع آنها در مورد جنایات جنگی روسیه کیفیت روابط ما با پکن را تعیین خواهد کرد.»
موضوعات گفتوگوی ماکرون، شی و فن در لاین عمدتا بر تجارت، جنگ در اوکراین و تغییرات آب و هوایی متمرکز خواهد بود.
به احتمال زیاد مقامهای اروپایی بر اهميت نقش چين در حمايت از صلح تاکید خواهند کرد. این مقامها همچنین شی را تشویق به دیدار مستقيم با زلنسکی، بهویژه پس از سفر ماه گذشته او به مسکو میکنند. آنها همچنين از او خواهند خواست برای مقابله با تهديد استفاده از سلاحهای اتمی از طرف کرملین در جنگ عليه اوکراين، پوتين را تحت فشار قرار دهد.
اتحادیه اروپا انتظار تغییر قابل توجهی در موضع چین را ندارد، اما معتقد است بسیار مهم است روابط را با این ابرقدرت حفظ کند و بهویژه در مورد مسائل تجاری گفتوگو کند.
چین در سال ۲۰۲۲ سومین واردکننده بزرگ کالا از اتحادیه اروپا و بزرگترین صادرکننده به این اتحادیه بود. رهبران اتحادیه اروپا میخواهند رابطه تجاری خود را با پکن متعادل کنند. آنها همچنین تلاش میکنند که وابستگی این بلوک ۲۷ کشوری به چین از جمله در بخشهای راهبردی مانند مواد خام مهم، فناوریهای مرتبط با محاسبات، نیمههادیها و فناوریهای انرژی پاک را کاهش دهند.