چین بودجه دفاعی‌اش را ۷.۲ درصد افزایش می‌دهد

بودجه دفاعی چین برای سال ۲۰۲۳ معادل ۱.۵ تریلیون یوان (۲۲۴ میلیارد دلار) است که تقریبا دو برابر رقم سال ۲۰۱۳ است

چین دارای انبار عظیم موشک، هواپیماهای رادارگریز، بمب‌افکن‌هایی با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای، کشتی‌های سطحی پیشرفته و زیردریایی هسته‌ای است --- STR / AFP

چین روز یکشنبه، ۵ مارس (۱۴ اسفند)، از افزایش ۷.۲ درصدی بودجه دفاعی خود برای سال آینده خبر داد که در قیاس با افزایش ۷.۱ درصدی سال گذشته، تنها اندکی افزایش نشان می‌دهد.

به گزارش اسوشیتدپرس، این هشتمین سال افزایش یک دهم درصدی در بودجه نظامی کشوری است که در حال حاضر دومین بودجه بزرگ نظامی جهان را دارد. بودجه دفاعی چین برای سال ۲۰۲۳ معادل ۱.۵ تریلیون یوان (۲۲۴ میلیارد دلار) است که تقریبا دو برابر رقم سال ۲۰۱۳ به‌حساب می‌آید.

در کنار بزرگ‌ترین ارتش دائمی در دنیا، چین بزرگ‌ترین نیروی دریایی جهان را نیز دارد و اخیرا سومین ناو هواپیمابر خود را راه‌اندازی کرده است. به گفته ایالات متحده، چین بزرگ‌ترین نیروی هوایی در اقیانوس هند و آرام را نیز در اختیار دارد که بیش از نیمی از هواپیماهای جنگنده آن از مدل‌های نسل چهارم یا پنجم است.

به گزارش اسوشیتدپرس، چین همچنین دارای انبار عظیم موشک، هواپیماهای رادارگریز، بمب‌افکن‌هایی با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای، کشتی‌های سطحی پیشرفته و زیردریایی هسته‌ای است.

«ارتش آزادیبخش خلق چین» با دو میلیون عضو، شاخه نظامی حزب کمونیست حاکم است که یک کمیسیون حزبی به رهبری شی‌جین پینگ، رهبر حزب و رئیس‌ جمهوری چین، آن را اداره می‌کند.

لی کچیانگ، نخست‌وزیر چین، در گزارش روز یکشنبه خود به نشست سالانه پارلمان این کشور گفت که در سال گذشته، «ما به رهبری مطلق حزب بر نیروهای مسلح مردم، متعهد ماندیم».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او همچنین گفت نیروهای مسلح مردمی، تلاش‌های خود را برای افزایش وفاداری سیاسی، تقویت خود از طریق اصلاحات، پیشرفت‌های علمی و فناوری، آموزش پرسنل و اعمال حکومت مبتنی بر قانون، تشدید کرده است.

نخست‌وزیر چین همچنین بدون اشاره به جزئیات، به «دستاوردهای مهم» در توسعه دفاع ملی و نظامی چین اشاره کرد که «ارتش آزادیبخش خلق چین» را به «نیروی جنگی مدرن‌تر و توانمندتر» تبدیل کرده است.

به گزارش بانک جهانی، چین ۱.۷ درصد تولید ناخالص داخلی خود را در سال ۲۰۲۱ صرف ارتش کرده است، در حالیکه ایالات متحده با تعهدات عظیم خود در خارج از کشور، بیش از ۳.۵ درصد از تولید ناخالص ملی خود را هزینه کرده است.

لی کچیانگ در سخنرانی خود، هدف چین را رشد «حدود پنج درصدی»، همراه با برنامه‌هایی برای احیای اقتصاد کشور و رفع اثرات سیاست «کووید صفر» اعلام کرد.

«ارتش آزادیبخش خلق چین» در سال‌های اخیر حضور خود را در خارج از کشور به شدت گسترش داده است. چین در حال حاضر یک پایگاه نظامی خارجی در جیبوتی در شاخ آفریقا دارد و در حال بازسازی پایگاه دریایی «ریم کامبوج» است که می‌تواند حضوری نیمه‌دائمی برای چین در خلیج تایلند در دریای مورد مناقشه چین جنوبی ایجاد کند.

تلاش‌های چین برای مدرن‌سازی ارتش، نگرانی‌هایی را در ایالات متحده و متحدانش، به‌ویژه در ارتباط با وضعیت تایوان، ایجاد کرده است. تایوان دموکراسی‌ای خودگردان است، اما پکن ادعا دارد که این جزیره به قلمروی چین متعلق است و در صورت لزوم، با زور آن را تحت کنترل درخواهد آورد.

این امر باعث شده است که جریان مداومی از فروش تسلیحات، از جمله سامانه‌های زمینی، موشک‌های دفاع هوایی و جنگنده‌های اف‌۱۶، از ایالات متحده به این جزیره سرازیر شود.

تایوان اخیرا خدمت سربازی اجباری را از چهار ماه به یک سال افزایش داده است و برای نخستین بار، صنایع دفاعی خود را، از جمله در زمینه تولید زیردریایی‌، احیا کرده است.

نخست‌وزیر چین در اظهارات خود در مورد تایوان گفت دولت این کشور، سیاست کلی حزب را برای دور تازه‌ای از راه‌جویی در پیوند با مسئله تایوان دنبال کرده و با جدایی‌طلبی و مداخله، قاطعانه مقابله کرده است.

اخیرا تنش‌های چین و ایالات متحده بر سر تلاش چین در نظامی‌سازی جزایر در دریای چین جنوبی و نیز سرنگونی یک بالن جاسوسی چینی به دست ایالات متحده، افزایش یافته است. اافزون بر این، ظرفیت عظیم صنایع دفاعی چین و هزینه‌های هنگفت گلوله‌های توپخانه و سایر تجهیزات روسیه در جنگ با اوکراین، نگرانی‌هایی را در ایالات متحده و در بین کشورهای دیگر ایجاد کرده است که پکن ممکن است به مسکو کمک نظامی کند.

بیشتر از جهان