بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، گفت: «اگر ایران بخواهد افزایش غنیسازی را داشته باشد همانطور که پیشتر نیز اقدام کرده است، نیتش را اعلام میکند و نیاز به مخفیکاری نیست.»
کمالوندی روز سهشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۱، به شبکه خبری پرستیوی گفت که علیرغم همکاریهای جمهوری اسلامی و ارائه «توضیحات درباره موضوعات مختلف» به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نتیجه این همکاری جز تشدید فشار علیه ایران نبوده است.
او آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مدیرکل آن را به اتخاذ رویکردهای سیاسی و نه فنی در قبال ایران متهم کرد و گفت که قدرتهای اروپایی و آمریکایی با استفاده از این فضا علیه ایران «جوسازی» میکنند. کمالوندی سپس گزارش اخیر خبرگزاری بلومبرگ از غنیسازی ۸۴ درصدی در ایران را رد کرد و گفت: «غنیسازی در این سطح انجام نشده و آنچه وجود داشته ذراتی بسیار کوچک است که حتی زیر میکروسکوپ نیز دیده نمیشود.»
این در حالی است که مدیرکل آژانس بارها بر فنی بودن ماهیت کار آژانس تاکید کرده و گفته است که فعالیت بازرسان برای راستیآزمایی صلحآمیز بودن فعالیتها در تاسیسات اتمی ایران ربطی به مسئله احیای برجام و مذاکرات کشورهای قدرتمند جهان و مقامهای جمهوری اسلامی ندارد. تهران دسترسی بازرسان را محدود کرده و شماری از دوربینهای نظارتی آژانس را خاموش کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بلومبرگ چند روز پیش نوشته بود که بازرسان آژانس در تلاشاند تا دریابند که جمهوری اسلامی ایران چگونه اورانیوم غنیشده با خلوص ۸۴ درصد تولید کرده است، و تاکید کرد که این بالاترین درجه غنیسازی اورانیوم در ایران است که تاکنون بازرسان پیدا کردهاند و این مقدار تنها شش درصد کمتر از مقدار مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای است.
تهران پیشتر به آژانس گفته بود که سانتریفیوژهایش را برای برای غنیسازی ۶۰ درصدی تنظیم کرده است.
بلومبرگ به نقل از یک دیپلمات نوشت که حتی اگر مواد کشفشده به اشتباه و بهدلیل مشکلات فنی در عملکرد آبشارهای سانتریفیوژ انباشه شده باشد، این خطر تصمیم حکومت ایران به منظور تولید اورانیوم بسیار غنیشده را نشان میدهد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، چند هفته پیش توافق اتمی با جمهوری اسلامی را «پوسته خالی» توصیف کرد و گفت که اگر تهران تصمیم سیاسی برای حرکت رو به جلو اتخاذ کند، مواد هستهای کافی برای چندین سلاح را در اختیار دارد.
بهروز کمالوندی گفت که جمهوری اسلامی تعهدی ورای مسائل پادمانی ندارد و بار دیگر طرح غنیسازی بیش از ۸۰ درصدی را رد و تاکید کرد که تهران اعلام کرده است که غنیسازی بالای ۶۰ درصد را در شرایط کنونی انجام نمیدهد.
وزیران دفاع اسرائیل و آمریکا دو روز قبل در تماسی تلفنی، درباره برنامه اتمی جمهوری اسلامی گفتوگو کردند. یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، ضمن ابراز نگرانی از تداوم غنیسازی اورانیوم در ایران از لوید آستین خواست عملیات برای جلوگیری از ایران هستهای افزایش یابد.
کشورهای خاورمیانه نگران برنامه هستهای ایراناند و آن را خطری علیه گسترش نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه و علیه منافع خود تلقی میکنند. کارشناسان میگویند دستیابی تهران به سلاح اتمی مسابقه تسلیحات اتمی در منطقه را دامن میزند.
وزیر خارجه اسرائیل نیز روز سهشنبه در دیدار با همتای آلمانیاش در برلین گفت که در رابطه با گسترش برنامه هستهای جمهوری اسلامی دو گزینه موجود است: افزایش تحریمها و حمله نظامی به تاسیسات اتمی در ایران.