طالبان دانشجویان شیعه مذهب را کافر خواندند و مراسم عاشورا را برهم زدند

مراسم عاشورا و شام غریبان در خوابگاه دختران دانشگاه کابل، با خشونت و تهدید از سوی طالبان به پایان رسید

مراسم عاشورای ۱۴۰۱ کم‌رنگ‌تر از هر سال دیگری در افغانستان برگزار شد - WAKIL KOHSAR / AFP

طالبان و عوامل این گروه در داخل خوابگاه دختران دانشگاه کابل، مراسم گرامیداشت محرم و عاشورا را به خشونت کشاندند و دختران شیعه‌مذهب را کافر و آتش‌پرست خطاب کردند. دانشجویان با ارسال ویدیوهایی از داخل خوابگاه، گفتند که ماموران طالبان اداره اطلاعات طالبان به خوابگاه هجوم آوردند و با کتک زدن برخی از دختران دانشجو، به آنان هشدار دادند که از برگزاری مراسم مذهبی در داخل خوابگاه دست بردارند.

خوابگاه دختران در دانشگاه کابل، با بیشترین میزان دانشجویان هزاره و شیعه، هر سال در ماه محرم شاهد برگزاری مراسم عزاداری و گرامیداشت عاشورا و کشته شدن سومین امام شیعیان است. اما امسال طالبان علاوه بر حذف تعطیلی روز عاشورا از تقویم رسمی افغانستان، در بسیاری از اماکن عمومی از  برگزاری مراسم مذهبی شیعیان جلوگیری کردند. 

در این میان، دانشجویان شیعه‌ ساکن خوابگاه دختران دانشگاه کابل که از سال‌ها پیش چنین مراسمی را در مسجد خوابگاه برگزار می‌کردند، امسال اجازه نیافتند که از مسجد خوابگاه برای برگزاری مراسم استفاده کنند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اما به‌رغم ممانعت مدیر خوابگاه و بستن در مسجد به روی آن‌ها، دانشجویان شیعه در طول دوشنبه، ۱۷ مرداد (۸ اوت) و شامگاه آن روز، مراسم خود را در راهروهای خوابگاه برگزار کردند. این اقدام دانشجویان به کشمکش‌های شدید بین آنان و مسئولان خوابگاه انجامید و خبر به گوش اداره اطلاعات طالبان رسید. 

یکی از دختران دانشجو به ایندیپندنت فارسی می‌گوید، افراد مسلح طالبان با خشونت وارد خوابگاه شدند و با حمله به دانشجویان، برخی از آنان را مضروب کردند. به گفته او، نیروهای طالبان با توهین و تحقیر به دانشجویان، هشدار دادند که باید از برگزاری هر گونه مراسم مذهبی یا رسانه‌ای کردن این برخورد خودداری کنند. 

او می‌افزاید: «طالبان تفنگ‌های خود را به سوی ما نشانه گرفتند، ما را کافر خواندند و هشدار دادند که دست به گوشی‌های همراه خود نبریم و چیزی را ضبط نکنیم، و دیگر هرگز چنین مراسمی در خوابگاه برگزار نکنیم.»

برخورد طالبان با مراسم مذهبی شیعیان، نمونه روشن دیگری از روند حذف قومی و مذهبی در افغانستان زیر سلطه طالبان است. طالبان امسال در شهر مزارشریف نیز به عزاداران عاشورا اجازه ندادند که همچون ۲۰ سال گذشته، تا مراسم مذهبی خود را در صحن «روضه شریف»، زیارتگاه و مرقد منسوب به علی، امام نخست شیعیان، برگزار کنند. این در حالی است که در سال‌های گذشته در این روزهای خاص این محل شاهد یک رویداد بزرگ فرهنگی و مذهبی بود و علاوه بر مراسم عزاداری، ایستگاه‌های توزیع غذای نذری و خدمات دیگر، حتی برپا می‌شد، و حتی برخی پزشکان به معاینه رایگان بیماران می‌پرداختند. اما امسال طالبان اجازه هیچ گونه فعالیت مذهبی در فضاهای عمومی را به پیروان مذهب شیعه ندادند و با «عزاداران» عاشورا نیز با خشونت برخورد کردند.