سازمان نظام پزشکی ایران: استفاده از واکسن روسی را تایید نمی‌کنیم

در ادامه مجادلات در ایران، سازمان نظام پزشکی، وزارت بهداشت را مسئول عواقب استفاده از واکسن کرونای روسی دانست

محموله‌های واکسن اسپوتنیک وی در حال بارگیری در فرودگاهی در مسکو - AFP

سازمان نظام پزشکی ایران اعلام کرده که با توجه به تایید نشدن واکسن روسی کرونا، این سازمان نیز قادر نیست که استفاده از آن را تایید کند.

در حالی که قرار است نخستین محموله واکسن اسپوتنیک وی ساخت روسیه تا روز ۱۶ بهمن‌ ماه به ایران برسد، مخالفان این واکسن با شدت بیشتری نسبت به امن بودن تزریق آن هشدار می‌دهند.

حسین کرمانپور، مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، روز یکشنبه گفت که واکسن روسی تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را ندارد. او گفت که به همین دلیل سازمان نظام پزشکی نمی‌تواند استفاده از آن را تایید کند: «از روز اول گفتیم هر واکسنی که معتبر باشد و از نظر مجامع علمی و داخلی از جمله سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و داروی کشور تاییدیه داشته باشد و به کشور وارد شود، قابل استفاده و مورد تایید است. اگر بخواهیم واکسن کرونا را از خارج از کشور وارد کنیم حتما باید این دو خصوصیت را داشته باشد.»

آقای کرمانپور مسئولیت استفاده از واکسن کرونای ساخت روسیه در طرح واکسیناسیون عمومی را، آن هم در حالی که هنوز سازمان بهداشت جهانی آن را تایید نکرده، بر عهده وزارت بهداشت دانست و گفت: «مسئولیت هر نوع واردات واکسن و تزریق آن با وزارت بهداشت است و طبیعتا کسانی که نخواهند واکسن مصوبه سازمان بهداشت جهانی را داشته باشند، مسئولیتش را باید بپذیرند و بقیه هم این واکسن را تزریق کنند.»

واکسنی که در راه است

روز شنبه، ۱۱ بهمن، کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی در روسیه اعلام کرد که نخستین محموله واکسن اسپوتنیک وی تا روز ۱۶ بهمن‌ماه به ایران وارد می شود. او گفت که از این به بعد با فاصله زمانی دو‌هفته‌ای یا ماهیانه محموله‌های این واکسن به ایران ارسال می شود.

واکسن اسپوتنیک وی روز پنجشنبه ۹ بهمن ماه مورد تایید سازمان غذا و داروی ایران قرار گرفت. پس از اعلام این خبر از سوی روابط عمومی وزارت بهداشت گروهی از مقام‌های بهداشتی و پزشکان ایرانی درباره ایمنی این واکسن هشدار دادند.

نخستین مخالف واردات و استفاده از این واکسن از قضا کسی است که در تیم علمی تولید واکسن ایرانی حضور دارد و عضو ستاد ملی مقابله با کرونا است.

دکتر مینو محرز همان روزی که خبر تایید واکسن اسپوتنیک اعلام شد واردات واکسن کرونای روسی را «شانس بد مردم ایران» دانست و اعلام کرد که به‌عنوان یکی از اعضای کادر درمان در ایران، این واکسن را تزریق نخواهد کرد.

به گفته او، واکسن روسی تاییدیه هیچ کشوری را ندارد و اطلاعاتش هم منتشر نشده است. او گفت واکسنی استاندارد است که یکی از منابع بین‌المللی، مانند سازمان بهداشت جهانی یا سازمان غذا و داروی اتحادیه اروپا آن را تأیید کرده باشند.

مینو محرز که به‌عنوان محقق اصلی پروژه تولید واکسن ایرانی کرونا معرفی شده است، در واکنش به خبر تأیید واکسن روسی در سازمان غذا و دارو، گفته بود: «از چه زمانی سازمان غذا و داروی کشور جزو منابع بین‌المللی شده‌؟»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در مقابل، کیانوش جهانپور، رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت، سخنان مینو محرز را «اظهار نظر سلیقه‌ای» خواند و گفت که او «شأنی برای ارزیابی واکسن‌های دیگر ندارد.»

او همچنین یادآوری کرد که مرجع تأیید واکسن کرونای ایرانی زیر نظر محرز نیز سازمان غذا و داروی ایران است.

با این حال ظاهرا خانم محرز و سازمان نظام پزشکی در مخالفت با واکسن ساخت روسیه تنها نیستند. روز گذشته (شنبه ۱۱ بهمن) رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز گفت واکسن روسی کرونا را تزریق نخواهد کرد.

حسینعلی شهریاری با بیان این که واکسن مساله سیاسی نیست و نباید بر اساس نزدیکی سیاسی درباره امنیت و تایید آن قضاوت کرد، گفت وقتی از انجام مراحل کامل کارآزمایی بالینی واکسن اطمینان نداریم نباید روی مردم آزمایش شود.

«اسپوتنیک وی» نخستین واکسن ولی بدون تاییدیه بین‌المللی

در میانه رقابت‌های سال گذشته برای تولید واکسن ضدکرونا در جهان، ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، واکسن «اسپوتنیک وی» را به‌عنوان نخستین واکسن تولیدشده در جهان معرفی کرد و درحالی که هنوز حتی مراحل آزمایش‌های بالینی خود را تکمیل نکرده بود، به آن مجوز تولید و توزیع داد.

«اسپوتنیک وی» نام تجاری واکسن گام-کووید-واک (Gam-KOVID-Vak) است که مؤسسه پژوهشی میکروبیولوژی و همه‌گیرشناسی «گامالیا» وابسته به وزارت بهداشت روسیه، آن را با مشارکت صندوق سرمایه‌گذاری‌های مستقیم روسیه (تشکیلات دولتی تامین‌کننده مالی طرح‌های سرمایه‌گذاری این کشور) ساخته است.

این واکسن که با روش استفاده از ویروس ضعیف‌شده ساخته شده، در ماه اوت سال ۲۰۲۰(مرداد) به ثبت رسیده است.

تاکنون کشورهای آرژانتین، بلاروس، بولیوی، برزیل، مصر، مجارستان، هند، قزاقستان، مکزیک، نپال، صربستان، ازبکستان و ونزوئلا واحدهایی از این واکسن را از روسیه خریداری کرده‌اند. کشورهایی مانند بلاروس، چین، هند، کره‌ جنوبی و ونزوئلا هم با روسیه برای تولید مشترک واکسن در کشورشان قرارداد بسته‌اند.

وزارت بهداشت امارات متحده عربی نیز که یکی از کشورهای میزبان مرحله سوم آزمایش‌های بالینی واکسن «اسپوتنیک وی» بود، دوم بهمن ماه، از تأیید این واکسن برای استفاده اضطراری خبر داد.

منتشر نشدن عمومی اطلاعات مربوط به مرحله سوم آزمایش‌های بالینی واکسن «اسپوتنیک وی»، صدور مجوز زودهنگام تولید آن در روسیه و همچنین تأیید نشدنش در سازمان‌های بین‌المللی متولی بهداشت و درمان، نکاتی است که موجب نگرانی کارشناسان از ایمنی و تأثیرگذاری این واکسن شده است.