پیش‌بینی روسای موساد از احتمال انتقام‌جویی ایران بعد از تحلیف بایدن

«ایران پس از کشته شدن سلیمانی و فخری‌زاده هنوز خود را بازیابی نکرده است»

شباتا شوویت، یکی از روسای سابق موساد است که اعتقاد دارد ایران انتقام قاسم سلیمانی را به تاخیر می‌اندازد - THOMAS COEX / AFP

دو رئیس سابق موساد و یک رئیس شورای امنیت ملی سابق اسرائیل احتمال دادند که ایران پیش از روی کار آمدن جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا، انتقام کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس را نخواهد گرفت.

این مقامات سابق امنیتی اسرائیل به روزنامه اورشلیم‌پست گفتند که جمهوری اسلامی در گرفتن انتقام کشته شدن یکی از مقامات ارشد خود در سال ۲۰۲۰ ناکام ماند اما سرانجام زمانی را برای انتقام قاسم سلیمانی پیدا خواهد كرد.

شبتای شوویت، رئیس سابق موساد، به اورشلیم پست گفت که «صبر ایرانی ها پایان ناپذیر است.»

شوویت تاکید کرد كه كشته شدن سلیمانی در ژانویه سال ۲۰۲۰ همراه با کشته شدن محسن فخری‌زاده، چهره کلیدی برنامه هسته‌ای ایران، «ضربه‌ای مضاعف علیه فعالیت نظامی ایران در خاورمیانه» بود كه پس از این ضربه، آنها هنوز خود را بازیابی نکرده‌اند.

این رئیس موساد در سال‌های ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۶ گفت که اسماعیل قآنی، جانشین سلیمانی، از لحاظ اهمیت، قابلیت‌ها و توان مدیریتی «حتی نزدیک» به قاسم سلیمانی هم نیست.

او در عین حال به بحث‌های همیشگی درباره لزوم ترورها اشاره کرد و گفت که در خصوص سلیمانی و فخری‌زاده هیچ تردیدی وجود نداشت: «برخی می‌گوید که این کارها فایده ندارد. یکی می‌رود و دیگر جایگزین می‌شود. اما سطح توانایی فردی که پایش را در کفش سلیمانی کرده، این بحث را رد می‌کند.»

در خصوص تلافی‌جویی، شوویت گفت که «اگرچه تهران تاکنون موفق به انتقامی بزرگ نشده است؛ موشک‌هایی را به پایگاه‌های ایالات متحده شلیک کرد و در برخی دیگر از نقشه‌هایش شکست خورد، ما باید توجه داشته باشیم که آنها پاسخ خواهند داد. آنها منتظر فرصتی برای حمله به هدفی با ارزش خواهند ماند.»

او حملات ایران و نیروهای نیابتی آن به سفارت اسرائیل و مرکز جامعه یهودیان در آرژانتین در سال ۱۹۹۲ و ۱۹۹۴ را به عنوان مثال عنوان کرد و در پاسخ به این پرسش که آیا مثالش به این معناست که معتقد است ایران به اهداف اسرائیل یا یهود در خارج از این کشور یهودی حمله خواهد کرد، پاسخ داد: «وقتی آنها عملیاتی را انجام می‌دهند، از استراتژی انکارپذیری استفاده می‌کنند تا از نظر قانونی هیچ کس نتواند آنها را به دادگاه بکشاند، اما آشکارا همه می‌دانند که آنها این کار را انجام داده‌اند.»

دنی یاتوم، رئیس سابق دیگر موساد هم ترور سلیمانی را اقدامی با ارزش استراتژیک خواند و به اورشلیم‌پست گفت: «از هنگامی كه قآنی با سلیمانی جایگزین شده، این احساس وجود دارد كه سپاه قدس هنوز به وضعیت قبل برنگشته است و من تردید دارم كه بتواند دوباره برگردد.»

او با اشاره به گزارش‌هایی حاکی از مترصد بودن ایران برای حمله به یک هدف اسرائیلی یا آمریکایی، ادامه داد: «نمی‌گویم غیرممکن است ... اما آنها یک سال تمام برای انتقام صبر کرده‌اند و موفق نشده‌اند انتقام یکی از مهمترین افراد ایران را بگیرند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

یاتوم توضیح داد که «این امر ضعف‌های نیروی قدس و سپاه امروز را كه دیگر سلیمانی را ندارد، به ما معرفی می‌کند.»

این رئیس سابق موساد افزود كه «حتی تحت فرماندهی او [سلیمانی]، تلاش‌ها برای هدف گرفتن اسرائیل در قلمرو خودش موفقیت‌آمیز نبود، از جمله سال‌هایی كه وی سعی کرد با استفاده از شبه‌نظامیان شیعه در بلندی‌های جولان سوریه، توانایی حمله ایجاد کند.»

گیورا آیلند، رئیس سابق شورای امنیت ملی اسرائیل هم در یک مراسم مجازی در باشگاه مطبوعاتی اورشلیم گفت که ایران «در دو هفته آینده قبل از انتقال ریاست جمهوری آمریکا، علاقه‌ای به از سرگیری درگیری گسترده با کسی، به ویژه با ایالات متحده ندارد.»

ایلند تاکید کرد: «بنابراین فکر نمی‌کنم که اتفاق چشمگیری در چند روز یا ساعت آینده اتفاق بیفتد فقط به دلیل اینکه سالگرد مرگ سلیمانی است.»