گشایش ایستگاه فضایی بین‌المللی ناسا به‌روی گردشگران

قرار است نخستین گردشگر فضایی تا سال ۲۰۲۰ به ایستگاه فضایی بین‌المللی فرستاده شود

ناسا 17 خرداد در یک کنفرانس خبری در نیویورک از پذیرش گردشگران در ایستگا فضایی بین‌المللی خبر داد- AFP

ناسا به گردشگران اجازه خواهد داد تا در ایستگاه فضایی بین‌المللی زندگی کنند.

سازمان فضایی ناسا اعلام کرده است که قصد دارد تا آزمایش‌گاه شناور در فضا را به روی فضانوردان شخصی و شرکت‌های تجاری باز کند. این اقدام، به‌عنوان مثال شامل گروه‌های فیلم‌برداری خواهد شد که اجازه خواهند یافت تا آگهی‌های تجاری یا فیلم‌های کامل خود را در فضا بسازند.

طبق اعلام ناسا، نخستین توریست فضایی تا سال ۲۰۲۰ به ایستگاه فضایی بین‌المللی خواهد رفت.

این طرح به شرکت‌های تجاری اجازه خواهد داد تا بخش از ایستگاه فضایی را که متعلق به ناسا است، اجاره دهند. ناسا همچنین قصد دارد فضانوردان خود را برای مقاصد تجاری به کار بگیرد و فن‌آوری خود را به این آزمایشگاه معلق در فضا ببرد. البته انتظار می‌رود استفاده از این امکانات بهای سنگینی داشته باشد.

ناسا برای مدتی طولانی در برابر ایده تجاری‌سازی عملیات خود، از جمله این ایستگاه فضایی، مقاومت می‌کرد. پیش از این، هر چیزی که به این ایستگاه فضایی برده می‌شد، می‌بایست جنبه آموزشی و تحقیقاتی می‌داشت.

اما نگاه ناسا نسبت به این ایده، در این اواخر باز‌تر شده است. برای نمونه، «جیم برایدِنستاین»، رییس ناسا، حتی پیشنهاد داده است که آمریکا می‌تواند به شرکت‌ها اجازه دهد تا حق درج نام تجاری خود را بر روی موشک‌های فضایی خریداری کنند.

این مأموریت‌های جدید، بخشی از برنامه گسترده‌تر ناسا برای اعطای مجوز به شرکت‌های تجاری برای ورود به فضا است. امید می‌رود که بخش خصوصی بتواند فن‌آوری آینده فضایی را توسعه دهد، و به طرح‌های بازگشت به کره ماه در سال ۲۰۲۴ کمک کند که طی آن نخستین انسان پس از چندین دهه، این بار نخستین زن فضانورد، به ماه خواهند رفت.

ناسا امیدوار است که این مأموریت‌ها به عملیات آزمایشی و تشویق شرکت‌های خصوصی برای انجام  مأموریت در فضا کمک کند. مبلغ تهیه شده از این راه قرار است سپس صرف تامین بودجه لازم برای اکتشافات بیشتر در سال‌های آینده بشود.

 

در بیانیه ناسا آمده است که این نهاد فضاشناسی، از ایستگاه فضایی بین‌المللی به‌عنوان مکانی برای انجام آزمایش‌ها و تحقیقات در مدار پایینی جو زمین استفاده خواهد کرد و از این طریق، به طرح سفر به ماه کمک خواهد کرد. این سازمان در عین حال در همکاری با بخش خصوصی با اعطای مجوز استفاده از ایستگاه فضایی برای آزمایش فن‌آوری‌ها و آموزش فضانوردان، مشوق توسعه «اقتصاد فضایی» خواهد بود.

ناسا همچنین به ایجاد یک فضاپیمای کاملا خصوصی شناور بر گرد زمین کمک خواهد کرد که به‌عنوان اقامت‌گاهی برای مردم در فضا، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

گردشگران، که ناسا آنان را «فضانوردان خصوصی» می‌نامد، به ماموریت‌های حداکثر ۳۰ روزه خواهند رفت، و در دوران اقامت در فضا، به وظایفی مانند فعالیت‌های بازاریابی و تجاری، مبتنی بر محدودیت‌هایی بر مبنای مقررات ناسا، خواهند پرداخت.

بنا به اظهارات ناسا، هر سال دو ماموریت کوتاه مدت برگزار خواهد شد. این سفر‌ها با بودجه شخصی افراد، و با استفاده از فضاپیماهای آمریکایی انجام خواهد شد که در چارچوب طرح‌های ناسا برای تشویق بخش خصوصی به همکاری برای ساخت فضاپیمای جدید، توسعه یافته‌اند.

فضانوردان بخش خصوصی همچنین باید در آزمایش‌های پزشکی ناسا شرکت کنند و مراحل آموزشی لازم را برای حصول اطمینان از دارا بودن امنیت و سلامت در ایستگاه فضایی بین‌المللی، بگذرانند.

در نهایت شرکت‌های خصوصی می‌توانند از اماکن فضایی مانند ایستگاه فضایی بین‌المللی، برای استراحت در راه سفر به مقاصد دورتر در منظومه شمسی، استفاده کنند.

تصمیم ناسا به گشودن ایستگاه فضایی بین‌المللی به روی شرکت‌های تجاری، آغازگر امکان گردشگری فضایی در آینده است. در این راستا، ناسا قرار است ایلان ماسک، مالک شرکت فضایی «اسپیس اِکس»، یک میلیاردر ژاپنی و هشت هنرمند را در یک ماموریت خصوصی برنامه‌ریزی شده برای سال ۲۰۲۳، به سفری گرداگرد کره ماه بفرستد.         

© The Independent

بیشتر از جهان