رسانه آمریکایی فاکسنیوز در گزارشی درباره فعالیتهای مخرب جمهوری اسلامی ایران در قاره آفریقا، نوشت که وزارت خارجه ایالات متحده و رئیس کمیته روابط خارجی سنا درباره «تهدیدهای ناشی از قابلتوجه اقدامهای جمهوری اسلامی برای امنیت ملی آمریکا» هشدار دادهاند.
تهران به خرید اورانیوم از نیجر، تامین پهپاد برای سودان و نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد، همچنین ترویج تروریسم در این قاره، متهم است.
سناتور جیم ریش، رئیس روابط خارجی سنا، در گفتگو با فاکسنیوز تاکید کرد که «بازوی بلند ترور جمهوری اسلامی در سراسر جهان، از جمله در آفریقا، امتداد دارد».
او افزود: «جمهوری اسلامی دشمن آزادی در همهجا و تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده است. بنابراین شرکای ما در آفریقا باید در رابطه با این رژیم خطرناک و مستبد، با احتیاط عمل کنند.»
گزارشهایی که رسانه فرانسوی آفریقا اینتلیجنس و سپس سازمان مردمنهاد مستقر در واشینگتن به نام موسسه علوم و امنیت بینالمللی سال گذشته منتشر کردند، نشان میداد که کشور نیجر در غرب آفریقا در حال مذاکره برای فروش کیک زردــ اکسید اورانیومــ به ارزش ۵۶ میلیون دلار به تهران است.
گفته میشود این ۳۰۰ تن اورانیوم که به گفته یک منبع، بخشی از آن تحویل داده شده، برای ساخت ۳۰ سلاح هستهای کافی است. در همین حال، تحلیلگران میگویند نیجر ممکن است در حال آماده شدن برای فروش کیک زرد بیشتر به تهران باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اورانیوم موجود در نیجر را تا همین اواخر عمدتا شرکتهای فرانسوی مانند اورانو استخراج میکردند، اما فرماندهان نظامی نیجر که در کودتایی در سال ۲۰۲۳ به قدرت رسیدند، اعلام کردند که مجوزهای سابق در زمینه معدن را لغو و عملیات مرتبط با معدنها در این کشور را ملی خواهند کرد.
به گزارش فاکسنیوز، گفته میشود جمهوری اسلامی ایران میخواهد برای شروع استخراج اورانیوم در نیجر، بهویژه در اطراف ایمورارن، منطقهای که تخمین زده میشود حاوی ۲۰۰ هزار تن فلز اورانیوم باشد، به توافق برسد.
نیجر سال گذشته در اقدامی که به نظر میرسد به نفع مسکو و تهران باشد، به توافقی با دولت بایدن پایان داد که به تعطیلی دو پایگاه نظامی ایالات متحده در آن کشور منجر شد؛ پایگاههایی که بنا بر اعلام ایالات متحده، برای عملیات ضدتروریستی استفاده میشدند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با فاکسنیوز تایید کرد که ایالات متحده فعالیتهای جمهوری اسلامی در آفریقا را زیر نظر دارد. او افزود: «بهویژه در مورد نیجر، ما احتمال دستیابی تهران به اورانیوم را زیر نظر داریم و از انتقال اورانیوم از نیجر یا هر کشور دیگری به ایران نگرانیهایی داریم.»
او ادامه داد: «توسعه مداوم برنامه هستهای جمهوری اسلامی و نقشآفرینی این کشور بهعنوان حامی اصلی تروریسم دولتی در کنار رفتارهای بیثباتکننده منطقهای، برای امنیت ملی ایالات متحده و ثبات جهانی تهدیدهای قابلتوجهی ایجاد میکند.»
طبق گزارشهایی که فاکسنیوز به آنها استناد کرده، جمهوری اسلامی که گفته میشود به طلای سودان علاقهمند است، به دولت خارطوم پهپادهای مهاجرــ۶ فروخته است. سودان بهتازگی از این پهپادها در محافظت از پایتخت و کاخ ریاست جمهوری در برابر مخالفان استفاده کرد.
کارشناسان گفتگوکننده با این رسانه آمریکایی تاکید کردند که «پهپادهای جمهوری اسلامی در چهار قاره جهان به کار میروند که یکی از آنها قاره آفریقا است و با توجه به درگیریها در سودان و اتیوپی، اهمیت ویژهای پیدا کرده است».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در این زمینه گفت: «در مورد سودان، گزارشهایی داشتهایم درباره اینکه هم نیروهای واکنش سریع (RSF) که در درگیریهای داخلی با ارتش سودان نقش دارند و هم نیروهای مسلح دولت سودان، از سلاحهای به دستآمده از عوامل خارجی علیه مردم غیرنظامی و زیرساختها استفاده و حقوق بشر را نقض کردهاند.»
درباره تلاش جمهوری اسلامی برای ایجاد درگیریهای ایدئولوژیک در جوامع آفریقایی هم گزارشهایی وجود دارد. فرانس کرونیه، رئیس بنیاد آزادی یورکتاون مستقر در واشنگتن دیسی، در این زمینه معتقد است: «راهکار اصلی جمهوری اسلامی در آفریقا صدور ایدئولوژی خود به این جوامع و ایجاد جنگ روانی برای رسیدن به اهدافش است.»
کرونیه ادامه داد: «آفریقا ۱.۵ میلیارد نفر جمعیت دارد. تقریبا یکسوم این جمعیت مسلماناند و یکچهارم کل مسلمانان جهان را تشکیل میدهند که بیشتر از تعداد مسلمانان خاورمیانه است. با توجه به این موضوع، جمهوری اسلامی تلاش میکند جای پایش را در این منطقه محکم کند.»
او سه راهکار مدنظر جمهوری اسلامی را برای نفوذ هر چه بیشتر در قاره آفریقا، اینطور برشمرد: «اولین مولفه ارائه آموزش و حمایت مادی به گروههای افراطی در آفریقا برای هدف قرار دادن مسیحیان و جوامع طرفدار غرب در این قاره است. به همین دلیل است که شاخص تهدید تروریسم جهانی برای چندین کشور آفریقایی از کشورهای خاورمیانه فراتر رفته است و مسیحیان آفریقا با حجم فزایندهای از حملات وحشتناک از جمله آتشسوزی کلیساها روبرو شدهاند.»
به گفته این کارشناس، دومین راهکار جمهوری اسلامی، شناسایی آن دسته از جوامع شیعه و سنی در قاره آفریقا است که میتوانند علیه غرب و همچنین علیه مخالفان رژیم حاکم بر جمهوری اسلامی هماهنگ شوند. تهران برای رسیدن به این هدف، از مراکز دانشگاهی و فرهنگی المصطفی در بیش از ۳۰ کشور آفریقایی برای آموزش روحانیون و رهبران مذهبی استفاده کرده است.
او تاکید کرد: «مولفه سومی که جمهوری اسلامی برای فعالیتهای مخربش در قاره آفریقا مدنظر قرار داده، این است که روابط دیپلماتیک و همکاری اقتصادی خود را با دهها دولت و سازمان تجاری آفریقایی تعمیق ببخشد و از این طریق قراردادهای تجاری و سرمایهگذاری منعقد کند که به این کشور کمک میکند هم از تحریمهای بینالمللی بگریزد و هم حمایت دیپلماتیک دولتهای آفریقایی از خود را در مجامع جهانی مانند سازمان ملل، تضمین کند.»
فاکسنیوز در انتها نوشت تهدیدی که جمهوری اسلامی در قاره آفریقا ایجاد میکند، بسیار متنوع است؛ از تلاش برای صدور اندیشههای انقلابی و ایدئولوژیک از طریق نهادهای مذهبی گرفته تا فروش پهپاد. به این ترتیب، جمهوری اسلامی بهعنوان دولتی حامی تروریسم، فرصت حضور و نفوذ در قاره آفریقا را برای ایجاد هرجومرج و مخالفت در برابر غرب از دست نداده است.