کاظم غریبآبادی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه اعلام کرد، تهران مایل است هرچه زودتر به میز مذاکره با آمریکا بازگردد، اما ابتدا باید اطمینان حاصل کند که این مذاکرات پوششی برای اقدام نظامی بیشتر نیستند.
غریبآبادی گفت که مقامهای آمریکایی ماه گذشته در حالی که درباره تاریخ مذاکرات آینده با تهران مذاکره میکردند، همزمان مشغول هماهنگی طرحهای جنگی با اسرائیل نیز بودند.
او گفت تهران میداند برای لغو تحریمها و جلوگیری از اعمال تحریمهای جدید باید با آمریکا وارد مذاکره شود، اما «ما به آمریکا اعتماد نداریم.»
قرار است نمایندگان جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی موسوم به «تروئیکای اروپا» — شامل فرانسه، آلمان و بریتانیا — روز جمعه در استانبول درباره مکانیسم ماشه گفتوگو کنند.
امضاکنندگان اروپایی توافق هستهای ۲۰۱۵ تا پایان تابستان فرصت دارند مکانیسم ماشه برای بازگشت خودکار تحریمهای بینالمللی علیه ایران را فعال کنند.
غریبآبادی گفت مذاکرات روز جمعه «مهم» است اما «تعیینکننده» نیست، زیرا حتی در صورت نرسیدن به توافق «هنوز فرصت باقی است.»
آمریکا و سه کشور اروپایی بهطور مشترک پایان ماه اوت را بهعنوان ضربالاجل برای اعمال تحریمهای شدید بازگشتی تعیین کردهاند.
اما غریبآبادی این ضربالاجل را خیلی جدی توصیف نکرد و یادآور شد که سه کشور اروپایی با وزیر خارجه جمهوری اسلامی تماس گرفتهاند تا تمایل خود را برای دستیابی به توافق ابراز کنند.
اکسیوس مینویسد، اختیار قانونی برای فعال کردن مکانیسم ماشه در ماه اکتبر منقضی میشود، اما انتظار میرود کشورهای اروپایی بحث تمدید این ضربالاجل را مطرح کنند.
به نوشته اکسیوس، در ازای آن، آنان میخواهند ایران اقداماتی را برای ازسرگیری فعالیت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تاسیسات هستهایاش انجام دهد و حتی احتمالا اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی خود را به کشور دیگری منتقل کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
غریبآبادی اما گفت که بحث درباره تمدید در این مرحله «زودهنگام» است.
او روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در نیویورک گفت اکنون بر عهده ایران است که در خصوص موضوع بازگشت تحریمها با اروپاییها و در مورد مسائل هستهای گستردهتر با آمریکا مذاکره کند.
اما او بهوضوح بیان کرد که این مسیر آسان نخواهد بود.
او گفت در دور پیشین مذاکرات، آمریکا بارها مواضع خود را تغییر داد که همین امر پیشرفت را دشوار کرد، و سپس ایران را بمباران کرد.
غریبآبادی افزود که احتمالا عملیات نظامی از ابتدا هدف اصلی آمریکا بوده — موضوعی که مقامهای آمریکایی آن را رد میکنند — و شاید این بار نیز چنین باشد.
او گفت نگرانی از حملات آینده یکی از دلایلی است که ایران پیش از بازگشت به میز مذاکره خواستار دریافت تضمینهایی درباره جدیت دولت ترامپ است.
غریبآبادی گفت ایران یک تیم فنی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای سفر به تهران در هفتههای آینده دعوت کرده، اما نه برای بازدید از تاسیسات هستهای.
هنگامی که خبرنگاران بارها درباره وضعیت تاسیسات و مواد هستهای ایران پس از حملات سؤال کردند، غریبآبادی با لحنی طنزآمیز گفت:
«بهجای پرسیدن از من، باید به گفته رئیسجمهور ترامپ اعتماد کنید که گفته بود این تاسیسات کاملا نابود شدهاند.»
غریبآبادی گفت از زمان جنگ، آمریکا بارها پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات را مطرح کرده و در تهران نیز چندین گفتوگو درباره شرایط بازگشت به مذاکره انجام شده است.
او تاکید کرد که هرگونه مذاکراتی بهصورت «غیرمستقیم» و از طریق واسطهها خواهد بود.
غریب آبادی در پاسخ به اینکه چرا مذاکرات مستقیم ممکن نیست، گفت: «ما به آمریکا اعتماد نداریم» و روند هنوز به مرحلهای نرسیده که مذاکره مستقیم مناسب باشد.
غریبآبادی جدول زمانی مشخصی برای ازسرگیری مذاکرات با آمریکا ارائه نکرد، اما اشاره کرد که مذاکرات روز جمعه در استانبول میتواند عامل تاثیرگذاری باشد.
در مورد این مذاکرات، غریبآبادی گفت مهم است که اروپاییها مواضع خود را از پیش با واشنگتن هماهنگ نکنند، چرا که در غیر این صورت مذاکره با آنها بیفایده خواهد بود.