حمله به میدان‌های نفتی در کردستان عراق؛ السودانی دستور تحقیق داد

میدان‌های نفتی کردستان عراق برای سومین روز متوالی هدف حملات پهپادی قرار گرفتند

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق‌ــ خبرگزاری فرانسه

پس از آنکه میدان‌های نفتی منطقه نیمه‌خودمختار کردستان عراق روز چهارشنبه، برای سومین روز متوالی، هدف حمله پهپادی قرار گرفتند، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، دستور تحقیق در مورد این موضوع را صادر کرد.

به گزارش العربیه، در جریان حمله روز چهارشنبه به میدان‌های نفتی در کردستان عراق، تولید در دو میدان تحت مدیریت شرکت نروژی دی‌ان‌او (DNO) متوقف شد و این شرکت که میدان‌های نفتی طاووک و پش‌کبیر در منطقه زاخو در مرز ترکیه را اداره می‌کند، اعلام کرد پس از انفجارهایی که تلفات جانی نداشتند، تولید را موقتا متوقف کرده است.

بنا به گزارش شرکت دی‌ان‌او، ارزیابی خسارات در جریان است و این شرکت پیش‌بینی می‌کند پس از تکمیل ارزیابی، تولید را از سر بگیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سازمان مبارزه با تروریسم کردستان عراق نیز در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که این دو میدان با سه پهپاد حامل مواد منفجره هدف قرار گرفتند که تلفات جانی نداشت، اما خسارات مادی به بار آورد.

در برخی گزارش‌ها اشاره شده که یک میدان نفتی دیگر که شرکت آمریکایی هانت اویل اداره می‌کند و در منطقه دهوک در شمال عراق واقع شده، نیز هدف حمله قرار گرفته است. در مورد این حمله جزئیات بیشتری در دست نیست.

روز سه‌شنبه هم حملات پهپادی، تنها چند ساعت قبل از امضای توافق‌نامه اپراتور آمریکایی با دولت عراق برای توسعه یک میدان دیگر، تولید میدان نفتی سرسینک در منطقه کردستان عراق را متوقف کرد. هیچ گروهی مسئولیت این حملات را بر عهده نگرفته، اما منابع امنیتی در منطقه کردستان عراق گفته‌اند که تحقیقات اولیه نشان می‌دهد پهپاد از مناطق تحت کنترل گروه‌های وابسته به جمهوری اسلامی ایران به پرواز درآمده است.

پیش‌تر در روز دوشنبه هم دو پهپاد در میدان نفتی خورمالا در نزدیکی اربیل کردستان عراق سقوط کردند و به لوله‌های آب در این میدان آسیب رساندند.

این حملات در حالی انجام می‌شوند که تنش بین دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان بر سر صادرات نفت تشدید شده و یک خط لوله صادرات نفت به ترکیه هم به خاطر اختلاف‌های حقوقی از سال ۲۰۲۳، بسته شده است.

داده‌های گزارشی تحقیقی در خبرگزاری رویترز سال گذشته آشکار کرد که از هنگام بسته شدن خط لوله رسمی صادرات نفت، قاچاق نفت عراق از اقلیم کردستان به مقاصدی در ایران و ترکیه افزایش یافته است. بر مبنای آن گزارش، روزانه صدها تانکر نفتی از نزدیکی اربیل، مرکز اقلیم کردستان، با عبور از جاده‌های پرپیچ‌‌وخم‌ مناطق کوهستانی عراق عازم شمال و شرق می‌شوند که ردی هم از آن‌ها در گذرگاه‌های مرزی ثبت نمی‌شود.

این تانکرها که ماموریتشان انتقال نفت از منطقه نیمه‌مختار کردستان به ایران و ترکیه است، در مبادلات نفتی نقش مهمی ایفا می‌کنند و درآمدی حدود ۲۰۰ میلیون دلار در ماه به ارمغان می‌آورند که این درآمد نه به خزانه اقلیم کردستان که به جیب سیاستمداران دو حزب اصلی کرد در اقلیم کردستان یعنی حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان، سرازیر می‌شود. 

مقام‌های عراقی در واکنش به آن گزارش گفتند این میزان صادرات غیررسمی که قبلا در گزارش‌ها نیامده بود، از دلایل ناموفق بودن عراق در پایبند ماندن به توافق اوپک در خصوص کاهش تولید است.

اقلیم کردستان در سال‌های گذشته بیشتر نفت خامش را از طریق خط لوله رسمی عراق به ترکیه صادر می‌کرد. این خط لوله از شهر نفتی کرکوک به بندر جیهان در ترکیه می‌رسید، اما با رای دادگاه بین‌المللی به نفع دولت عراق در ماه مارس ۲۰۲۳، این صادرات به میزان ۴۵۰ هزار بشکه در روز، متوقف شد. درواقع، دولت فدرال عراق که ادعا می‌کند تنها طرف مجاز به فروش نفت عراق است، از دادگاه بین‌المللی، توقف صادرات نفت از اقلیم کردستان را خواستار شد و استدلال کرد که ترکیه این عملیات را با دولت مستقر در اقلیم کردستان و بدون رضایت دولت عراق، اجرا می‌کند.

پس از مسدود شدن خط لوله انتقال نفت از کردستان به ترکیه، مقام‌های محلی تجارت غیررسمی از طریق کشورهای همسایه آغاز کردند و این تجارت پس از متوقف شدن مذاکرات برای بازگشایی خط لوله، سرعت یافت.

بیشتر از جهان