علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، شامگاه شنبه چهاردهم تیرماه، پس از ۲۲ روز غیبت بالاخره در انظار عمومی حاضر شد. او ساعاتی پس از آغاز حملات اسرائیل به مکانی که احتمالا پناهگاهی زیرزمینی بود، منتقل شد و تا پیش از شب عاشورا در هیچ برنامه و مراسمی حضور پیدا نکرد. خامنهای آخرین بار ۲۱ خرداد، دو روز پیش از آغاز حمله اسرائیل، در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی حاضر شده بود.
غیبت بحثبرانگیز و طولانیمدت علی خامنهای در حالی بود که طی سالهای گذشته او همیشه در مراسم دهه نخست ماه محرم حضور داشت و این آیینها با نظارت و برنامهریزی مستقیم دفتر او برگزار میشد. برپایی چنین مراسمی بدون حضور شخص خامنهای تاکنون سابقه نداشته است و او حتی در دوران همهگیری کرونا هم، ولو بهتنهایی، در این مراسم شرکت کرد.
غیبت طولانیمدت خامنهای در هفتههای اخیر به یکی از موضوعات پرمناقشه در شبکههای اجتماعی تبدیل شد و حتی واکنشهای طنزآمیز کاربران را به همراه داشت. در این مدت گمانهزنیهای مختلفی درباره محل اختفای او منتشر شد، از انتقال احتمالی به پناهگاههای زیرزمینی تا خروج موقت از پایتخت.
رهبر جمهوری اسلامی حتی برای خواندن نماز میت فرماندهان کشتهشده سپاه پاسداران نیز از مخفیگاهش بیرون نیامد و حامیانش ماکت مقوایی او را کنار ماکت خمینی و رئیسی در دست گرفتند. این روال ادامه داشت، تا اینکه براساس تصاویر و ویدیوهای منتشرشده در رسانههای داخل ایران، درنهایت شامگاه شنبه ۱۴ تیرماه، خامنهای در مراسم عزاداری شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری حضور یافت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
براساس ویدیوی منتشرشده از مراسم عزاداری شب عاشورا، محمود کریمی، مداح حکومتی، در حضور خامنهای ترانه «ای ایران» را با تغییراتی در آن اجرا کرد. ترانه «ای ایران» سروده تورج نگهبان و آهنگساز آن محمد سریر است و نخستینبار محمد نوری آن را اجرا کرده است.
این نخستینبار است که در مراسمی رسمی با حضور رهبر جمهوری اسلامی، ترانهای با مضامین ملی اجرا میشود.
پس از پایان جنگ ۱۲روزه، مقامهای جمهوری اسلامی کوشیدهاند با درآمیختن نمادهای ملیگرایی با مراسم نوحهخوانی عاشورا، جلوهای از ایراندوستی به نمایش بگذارند و از این طریق، در یکی از حساسترین مقاطع حیات جمهوری اسلامی، بر افکار عمومی تاثیر بگذارند.
رسانههای وابسته به حکومت هم در زمان غیبت علی خامنهای تلاش میکردند غیبت او را به رعایت پروتکلهای امنیتی ربط دهند و هر شائبه دیگری را انکار کنند.
این رسانهها پس از حضور خامنهای در مراسم شب عاشورا هم واکنش مشابهی نشان دادند و تلاش کردند با ترمیم جلوه ترسیده رهبر جمهوری اسلامی از او قهرمان بسازند.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران، با انتشار تصویری از حضور خامنهای نوشت: «حسینیه «ایران» تا همیشه جاودان و پابرجاست. در روح و جان من میمانی ای وطن.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، هم با انتشار تصویری از اولین حضور علی خامنهای در انظار عمومی، نوشت: «زیباترین تصویری که بعد از رسیدن به برزیل (برای شرکت در اجلاس سران بریکس) دیدم. با تو میشود دل به دریا زد.»
محمدمهدی رحمتی، مدیر مسئول خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، با اشاره به حضور علی خامنهای در مراسم شب عاشورا نوشت: «در شرایط جنگی همچنان حفظ جان رهبری اولویت اول است و هرگونه برنامهریزی میبایست با در نظر گرفتن این شاخص مهم انجام شود. متاسفانه در زمانهای مختلف عدم رعایت اصول کار حرفهای آسیبهایی را متوجه انقلاب و کشور کرده است.»
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاحطلب و از نزدیکان محمد خاتمی، نیز در واکنش به این موضوع در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آقا آمد، با ایران آمد. در اوج بازی روانی دشمن، آرامبخشترین اتفاق، بودنش و دیده شدنش بود.»
حضور علی خامنهای در رسانههای خارجی نیز بازتاب پیدا کرد و خبرگزاریهایی ازجمله رویترز، بیبیسی جهانی و گاردین نوشتند که رهبر جمهوری اسلامی پس از هفتهها غیبت در انظار عمومی ظاهر شد.
سیانان نیز نوشت که حضور خامنهای یک روز پس از آن صورت میگیرد که دونالد ترامپ در هواپیمای ویژه ریاستجمهوری آمریکا به خبرنگاران گفت که ایالات متحده به ایران اجازه نخواهد داد برنامه هستهایاش را از سر بگیرد. ترامپ همچنین افزود که قرار است با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز دوشنبه در کاخ سفید درمورد ایران گفتگو کند.
پیش از اظهارات ترامپ نیز یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، گفته بود که تلآویو باید «برتری هواییاش» را دربرابر ایران حفظ کند تا مطمئن شود که جمهوری اسلامی نمیتواند برنامههای هستهای یا موشکیاش را بازسازی کند.
در همین حال وبسایت اسرائیل هیوم با انتشار تصاویر حضور خامنهای در مراسم شب عاشورا نوشت: «انتخاب رهبر جمهوری اسلامی برای حضور مجدد در انظار عمومی در این روز خاص، بار نمادین برجستهای دارد و ایران را بهعنوان طرف مظلوم در رویارویی با اسرائیل و ایالات متحده معرفی میکند.»
این وبسایت نوشت که «این بازگشت نمادین تلاشی برای احیای مشروعیت ازدسترفته و آسیبدیده علی خامنهای پس از حملات موفق اسرائیل به عمق خاک ایران و گسترش شایعات درباره وضعیت خامنهای بوده است.»
اورشلیم پست هم در واکنش به بازگشت خامنهای نوشت که دخالت دادن آمریکا در حمله به تاسیسات هستهای ایران و خودداری اسرائیل از کشتن خامنهای و پسرش مجتبی، دو اشتباه اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه با ایران بود، اما اسرائیل برای جبران این اشتباهات فرصت کافی دارد.
در ادامه این مطلب آمده است که با توجه به ادامه درگیری با شورشیان حوثی در یمن و تمایل و توانایی آشکار جمهوری اسلامی برای احیای بخشهایی از برنامه هستهای خود، دولت اسرائیل برای اصلاح این دو اشتباه هم فرصت کافی و هم دلیل کافی دارد و ممکن است جنگ ۱۲روزه صرفا نخستین جنگ ایران و اسرائیل بوده باشد.