درگیری طالبان و کشاورزان در بدخشان؛ دست‌کم ۱۵ تن کشته و بیش از ۵۰ تن زخمی شدند

نیروهای کماندو طالبان بعدازظهر سه‌شنبه با هلی‌کوپتر برای سرکوب کشاورزان معترض به بدخشان اعزام شدند

ترکیبی از عکس نیروهای طالبان در حال تخریب مزارع و کشاوزان معترض‌ــ ارسالی به ایندیپندنت فارسی

درگیری میان کشاورزان در شهرستان خاش ولایت بدخشان در شمال‌شرق افغانستان با ماموران طالبان که برای تخریب مزارع خشخاش به این منطقه رفته بودند، بعدازظهر دوشنبه آغاز شد و تا عصر سه‌شنبه ۱۰ تیرماه ادامه یافت. بر‌ اساس اطلاعات منابع محلی، در این درگیری‌ها تاکنون ۱۵ غیرنظامی کشته و بیش از ۵۰ تن زخمی شده‌اند.

درگیری زمانی آغاز شد که ده‌ها تن از کشاورزان با برپایی تجمع، مانع اقدام طالبان برای تخریب مزارع خشخاش شدند. یک منبع در خاش به ایندیپندنت فارسی گفت که تیراندازی طالبان به‌ سوی تجمع اعتراضی کشاورزان، خشم عمومی را برانگیخت و پس از آن صدها نفر، از جمله زنان و مردان، با سنگ و چوب به نیروهای طالبان حمله کردند.

تا بعدازظهر دوشنبه، کشته‌ شدن چهار غیرنظامی و زخمی‌ شدن ۱۳ تن بر اثر تیراندازی طالبان تایید شد، اما با ادامه درگیری در روز سه‌شنبه، شمار کشته‌شدگان به ۱۵ تن و تعداد زخمی‌ها به بیش از ۵۰ نفر رسید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته منابع مطلع، دو تن از کشته‌شدگان زن‌اند و احتمال افزایش شمار قربانیان وجود دارد.

معترضان در شهرستان خاش بعدازظهر دوشنبه جاده‌های میان این شهرستان و شهر فیض‌آباد، مرکز بدخشان، را با چیدن سنگ و تخریب بخشی از جاده مسدود کردند تا نیروهای کمکی طالبان نتوانند وارد محل درگیری شوند. به همین دلیل نیروهای کماندو طالبان روز سه‌شنبه با دست‌کم سه هلی‌کوپتر از کابل و مزارشریف به شهرستان خاش اعزام شدند.

یکی از منابع با ابراز نگرانی گفت: «احتمال کشتار وسیعی وجود دارد.»

در سه سال گذشته، کشاورزان و طالبان در شهرستان‌های مختلف بدخشان بارها با هم درگیر شده‌اند. این درگیری‌ها که اغلب با تیراندازی و سرکوب نظامی مهار شده، تاکنون جان چندین کشاورز را گرفته‌اند.

در نوامبر ۲۰۲۴ و در پی افزایش اعتراض کشاورزان در بدخشان به اقدام طالبان برای تخریب مزارع خشخاش، ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، ملا جمعه‌خان فاتح، از فرماندهان ارشد این گروه را که به غصب زمین، قتل، اخاذی و وادار‌ کردن اسماعیلیان و شیعیان بدخشان به تغییر مذهب متهم است، به‌عنوان فرمانده واحد ویژه تخریب مزارع خشخاش در این ولایت منصوب کرد.

جمعه‌خان به مردم هشدار داد که در صورت اقدام به کشت و تولید مواد مخدر، با مجازات‌های سنگین مواجه خواهند شد. با وجود این تهدید، در بهار سال جاری کشاورزان در بسیاری از شهرستان‌های بدخشان خشخاش کاشتند.

بر‌ اساس آخرین گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد که در نوامبر ۲۰۲۴ منتشر شد، کشت تریاک در افغانستان ۱۹ درصد افزایش یافته است و کشاورزان افغان با وجود ممنوعیت کشت، قاچاق و مصرف مواد مخدر در رژیم طالبان، در این سال روی ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار از زمین‌های افغانستان تریاک کاشتند.

این گزارش همچنین اشاره کرده است که جغرافیای مزارع خشخاش و تولید مواد مخدر از جنوب به شمال و شمال‌شرق افغانستان منتقل شده و بیشترین مساحت زیر کشت در ولایت بدخشان بوده است.

بدخشان در شمال‌شرق افغانستان واقع و هم‌مرز با تاجیکستان است و بیشتر جمعیت آن تاجیک‌تبارند. چندین مقام ارشد طالبان از جمله قاری فصیح‌الدین فطرت، رئیس ستاد ارتش، مولوی امان‌الدین، فرمانده پیشین نیروی هوایی و فرمانده فعلی پادگان طالبان در قندوز، مولوی شمس‌الدین شریعتی، دادستان پیشین طالبان، دین‌محمد حنیف، وزیر اقتصاد و شماری دیگر از چهره‌های ارشد این گروه، از تاجیک‌های بدخشان‌اند.

پیش‌تر مقام‌های بدخشانی طالبان برای کاهش تنش با کشاورزان مداخله کرده بودند، اما در دو روز گذشته اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. سخنگویان طالبان نیز با سکوت در مورد درگیری در شهرستان خاش، از دسترسی خبرنگاران محلی به محل این حادثه جلوگیری کرده‌اند.