استودیو العزائم، شاخه رسانهای داعش خراسان، در یک ویدیو جدید ۳۶ دقیقهای با عنوان «حادثه مستونگ و دسیسه کفار»، برای نخستینبار درگیری مرگبار این گروه با شبهنظامیان بلوچ در شهرستان مستونگ ایالت بلوچستان پاکستان را تایید کرد و هشدار داد که از این پس، اعضای ارتش آزادیبخش بلوچستان بخشی از اهداف انتقامجویانه این گروه خواهند بود.
در آن درگیری که اواسط مارس رخ داد، نزدیک به ۳۰ عضو گروه داعش خراسان از کشورهای مختلف کشته شدند.
این نخستین بار است که داعش خراسان، علاوه بر تایید این درگیری، در پیامی به شبهنظامیان بلوچ درباره انتقامجویی هشدار میدهد. داعش خراسان در این ویدیو خطاب به شبهنظامیان بلوچ میگوید: «جنگ ما با همه مشرکان، کفار، مرتدها و گروههای نیابتی است» و تاکید میکند که شبهنظامیان بلوچ «برای خوشحال کردن آمریکا»، به یکی از مراکز نظامی این گروه حمله کردند.
عکسی از ویدیو تبلیغاتی داعش خراسان-العزائم
بر اساس اطلاعات ارائهشده در این ویدیو تبلیغاتی، اعضای داعش خراسان به مدت سه شبانهروز با شبهنظامیان بلوچ درگیر بودند و در نهایت پس از پایان یافتن مهماتشان، به دست مهاجمان بلوچ کشته شدند. در این ویدیو، نام و هویت کشتهشدگان و اینکه چه مسئولیتهایی در صفوف داعش داشتند، ذکر نشده است.
داعش خراسان در این ویدیو، شبهنظامیان بلوچ را «خائن و گروه نیابتی» مینامد و به مردم هشدار میدهد که در گردهماییهای مربوط به این گروه شرکت نکنند، زیرا از این پس هدف قرار خواهند گرفت.
پناهگاههای داعش خراسان در مستونگ
نخستین بار ذبیحالله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، در سپتامبر ۲۰۲۴، از استقرار عناصر داعش خراسان در مستونگ بلوچستان پاکستان خبر داد و در اطلاعیهای اعلام کرد که اعضای داعش از قرارگاههایشان در مستونگ، برای اجرای عملیات نظامی وارد افغانستان میشوند و اقدام به حمله میکنند.
در اطلاعیه مجاهد که ۳۰ سپتامبر منتشر شد، آمده بود که یکی از اعضای داعش که شهروند تاجیکستان است و در عملیات نیروهای ویژه طالبان بازداشت شد، از مستونگ به افغانستان آمده بود تا حمله انتحاری انجام دهد و ادعا شد که رهبران و اعضای باقیمانده شاخه داعش خراسان «با کمک بعضی سازمانهای استخباراتی»، به بلوچستان و خیبر پختونخوا منتقل شدهاند و در آنجا پادگانهای آموزشی دارند.
پس از آن، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، و چندین تن از مقامهای این گروه، هم در سخنرانیهایشان از شهرستان مستونگ در بلوچستان بهعنوان پایگاه داعش خراسان یاد کردند و مدعی شدند که داعش در داخل افغانستان پایگاه و قرارگاه نظامی ندارد.
شهرستان مستونگ در ایالت بلوچستان پاکستان-usf.org.pk
مستونگ از شهرستانهای راهبردی و ناامن ایالت بلوچستان پاکستان است که در ۵۵ کیلومتری جنوبشرقی کویته، مرکز این ایالت و در امتداد شاهراه کویتهــکراچی قرار دارد. این منطقه که جمعیت آن حدود ۲۵۰ هزار نفر است، عمدتا محل زندگی اقوام بلوچ، براهویی و اقلیتی از پشتونها است و شبهنظامیان بلوچ در مناطق کوهستانی این شهرستان پایگاههای نظامی دارند. مستونگ به دلیل قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی پروژه اقتصادی چین و پاکستان و همجواری با مناطق مرزی افغانستان، اهمیت ژئوپلیتیکی بالایی دارد.
ویدیو تبلیغاتی موسسه العزائم نخستین سند از تایید حضور این گروه در شهرستان مستونگ بلوچستان به شمار میرود. با این حال، هنوز روشن نیست چه تعداد از اعضای داعش خراسان در این منطقه کوهستانی پناه گرفتهاند. داعش خراسان در این ویدیو تبلیغاتی، به حملات مرگباری که در چهار سال گذشته در روسیه، پاکستان، ایران و افغانستان انجام داد، اشاره و تهدید کرده است که این نوع حملات ادامه خواهند یافت. در بخشی از این حملات رهبران طالبان هدف قرار گرفتند و طی آنها، دستکم ۹ مقام ارشد این گروه در استانهای مختلف از جمله کابل، بلخ و بدخشان کشته شدند.
در این ویدیو، از زلمی خلیلزاد، فرستاده پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان که از معماران توافقنامه صلح دوحه بود، بهعنوان «پدر معنوی طالبان» یاد شده و طالبان هم «نیروی نیابتی آمریکا و پاکستان» توصیف شدهاند و تاکید شده است که جنگ علیه طالبان و گروههای همپیمان آن ادامه خواهد داشت.
زلمی خلیلزاد با انتشار بخشی از ویدیو داعش خراسان در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت که این ویدیو از زبان خود داعش تایید میکند که این گروه در شهرستان مستونگ پایگاههای نظامی فعال دارد. او افزود: «در این ویدیو، داعش خراسان به ارتش آزادیبخش بلوچستان و سایر گروههای بلوچ هشدار میدهد و آنها را اهداف اصلی عملیاتهای آینده خود اعلام میکند. این گروه تصریح میکند که توافق عدمتجاوز پیشین با این گروهها پایان یافته است و اکنون داعش خراسان و نیروهای امنیتی پاکستان در یک جبهه مشترک علیه ملیگرایان بلوچ قرار دارند.»
البته مشخص نیست که آیا واقعا پیش از این، توافقی رسمی میان داعش خراسان و شبهنظامیان بلوچ برای حمله نکردن به یکدیگر وجود داشته است یا نه، اما برخی رسانههای پاکستانی نزدیک به ارتش این کشور هم در گزارشهایی نوشتند که داعش خراسان با موافقت ضمنی شبهنظامیان بلوچ، در مستونگ مستقر شد و اکنون «بر سر منافع شخصی» با هم درگیر شدهاند.