در حالی که مدت دو ماههای که گفته میشود دونالد ترامپ برای توافق با جمهوری اسلامی در نظر گرفته رو به پایان است، اختلاف نظر بر سر غنیسازی اورانیوم یادآور مذاکرات دوران باراک اوباما است که در دولت روحانی تا آستانه اعلام شکست پیش رفت و در دولت احمدینژاد به شکست رسید. در حال حاضر غنیسازی به عنوان خط قرمز آمریکا و جمهوری اسلامی اعلام شده است، با این تفاوت که آمریکا هیچ سطحی از غنیسازی را در ایران نمیپذیرد و تهران میخواهد حتما غنیسازی کند.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه به شبکه خبری سیبیاس گفت که ایران نباید هیچ سطحی از غنیسازی داشته باشد. او به صراحت گفت که مشکل برجام در دولت اوباما این بود که غنیسازی را در ایران حفظ کرد. وزیر خارجه آمریکا که در هفته اخیر بارها به هدف «غنیسازی صفر» در ایران اشاره کرده است، همچنین گفت که هدف نهایی، ایران بدون سلاح هستهای و بدون توانایی تهدید همسایگانش است.
در همین حال استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه که تا کنون چهار دور مذاکره با نمایندگان جمهوری اسلامی انجام داده است نیز خط قرمز غنیسازی را برای جمهوری اسلامی ترسیم کرده است. او به روشنی گفته است که هرگونه توانایی غنیسازی در خاک ایران مردود است و حتی اجازه غنیسازی یک درصدی هم داده نخواهد شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سطح پذیرفته شده در برجام غنیسازی ۳.۶۷ درصد بود و دولت اوباما پس از به نتیجه نرسیدن طرح توقف غنیسازی در ایران برای اینکه توافقی را با جمهوری اسلامی اعلام کند آن را پذیرفت.
تاکید آمریکا بر غنیسازی صفر در ایران در حالی ادامه دارد که عباس عراقچی، وزیر خارجه و دیگر مقامات جمهوری اسلامی بر ادامه غنیسازی تاکید دارند.
عراقچی در عین حال میکوشد با خوشبینی درباره ادامه مذاکرات با آمریکا صحبت کند و میگوید که به زودی دور پنجم گفتوگوها برگزار خواهد شد. او پیشتر گفته بود پذیرش محدودیت در غنیسازی برای مدتی امکانپذیر است اما دست کشیدن از «حق غنیسازی» قابل مذاکره نیست.
این در شرایطی است که نخستن دور گفتوگوهای آمریکا و جمهوری اسلامی ۲۴ فروردین برگزار شد و گزارشها حاکی از آن است که ترامپ برای به نتیجه رسیدن مذاکرات فرجهای دو ماهه در نظر گرفته است.
مهلتی که به نظر میرسد مرتبط با زمان مورد نیاز برای فعال کردن مکانیسم ماشه است. بریتانیا، فرانسه و آلمان که همچنان در برجام باقی ماندهاند تا آبان ماه برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران از طریق مکانیسم ماشه فرصت دارند اما در عمل، این روند باید از اوایل تابستان به جریان بیفتد.
از همین رو، روزنامه فرهیختگان با اشاره به مذاکرات روز جمعه با نمایندگان این سه کشور در استانبول گزارش داده است که آنها خواستار تمدید زمان برای فعال شدن مکانیسم ماشه شدهاند. موضوعی که فرهیختگان از آن به عنوان «ماشه پلاس» (ماشه اضافه) نام برده است. در صورتی که گزارش فرهیختگان در این زمینه صحت داشته باشد، میتواند نشان دهنده این نکته باشد که به رغم اینکه دونالد ترامپ گفته است توافق با تهران نزدیک است، آمریکا هنوز با دستیابی به توافق فاصله دارد.