نئوم، معمار آینده فوتبال زنان سعودی از زمین‌های خاکی تا لیگ برتر

میزان مشارکت دختران سعودی در فوتبال پایه به ۷۷ هزار نفر رسیده است و لیگ مدارس دخترانه فدراسیون فوتبال عربستان سعودی شاهد رشد ۴۶ درصدی بوده است

تصویری از دختران فوتبالیست عربستان سعودی‌ــ X/FIFAcom

همزمان با شتاب گرفتن برنامه‌های تحول‌آفرین چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی، فوتبال زنان به نمادی پویا از پیشرفت، غرور ملی و فرصت در این کشور تبدیل شده است. در قلب این حرکت نئوم قرار دارد، پروژه آینده‌نگرانه‌ای که با سرمایه‌گذاری گسترده در برنامه‌های پایه، در حال ایجاد مسیری پایدار برای رشد استعدادهای زن در حوزه ورزش است.

با حمایت قابل‌توجه دولت و پشتیبانی نهادهای ورزشی، فوتبال زنان در عربستان سعودی شاهد رشد سریع است. جان پترسون، رئیس بخش ورزش در نئوم، در گفت‌و‌گو با العربیه می‌گوید: «در نئوم، ما ورزش را در گسترده‌ترین معنایش، به‌عنوان یکی از ارکان اصلی ساختن جامعه‌ای آینده‌محور، فراگیر، فعال و بلندپرواز می‌بینیم. فوتبال زنان تجسمی نیرومند از این چشم‌انداز است.»

این چشم‌انداز در مارس ۲۰۲۵ نمود عینی داشت، وقتی تیم فوتبال زنان باشگاه نئوم به لیگ برتر صعود کرد.

در مرکز راهبرد نئوم، برنامه «شحوب» برای توسعه فوتبال پایه قرار دارد که در سال ۲۰۲۲ راه‌اندازی شد. این طرح تاکنون به بیش از ۱۰ هزار کودک ۷ تا ۱۲ ساله در شهرهای ریاض، جده، دمام و تبوک دسترسی داشته و فضایی ساختارمند و فراگیر برای آموزش فوتبال فراهم کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نئوم همچنین در تلاش است تا ورزش بخشی از زندگی روزمره مردم باشد، نه یک تجمل. پترسون می‌افزاید ما ورزش را کالایی لوکس نمی‌دانیم؛ «هدف این است که هر دختر در هر سطحی امکان پرداختن به ورزش فوتبال را داشته باشد‌.»

آمارها نیز گویای این تحول‌اند. بر اساس گزارش «پیشگامان تغییر» که نئوم منتشر کرده است، میزان مشارکت دختران در فوتبال پایه به ۷۷ هزار نفر رسیده است. همچنین، لیگ مدارس دخترانه فدراسیون فوتبال عربستان سعودی (SAFF) نیز شاهد رشد ۴۶ درصدی بوده و از ۴۸ هزار نفر به بیش از ۷۰ هزار نفر افزایش پیدا کرده است.

تعداد مراکز آموزش منطقه‌ای برای کودکان ۶ تا ۱۷ سال نیز در فاصله سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ از یک به شش مرکز رسیده که باعث افزایش چشمگیر شمار بازیکنان فعال از ۲۲ به ۱۹۲ نفر شده که معادل رشدی ۷۷۳ درصدی است.

داستان‌های موفقیت برنامه شحوب نیز گویای این پیشرفت‌ است. یکی از دختران شرکت‌کننده می‌گوید پیش از پیوستن به این برنامه، حتی یک بار هم توپ فوتبال را لمس نکرده بود، اما حالا هفته‌ای دو بار تمرین می‌کند و رویای ورود به دنیای فوتبال حرفه‌ای را در سر دارد. 

اهداف نئوم فراتر از مرزهای داخلی است، و به‌عنوان شریک رسمی مسابقات زنان کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC)‌ــ از جمله لیگ قهرمانان زنان آسیا‌ــ در تلاش است تا استعدادهای سعودی را به عرصه بین‌المللی وارد کند.

تیم فوتبال زنان نئوم اکنون به الگویی درخشان تبدیل شده است. پترسون می‌گوید این موفقیت‌های نخبگان در واقع آخرین حلقه از زنجیره‌ای است که از فوتبال پایه آغاز می‌شود.

پترسون تاکید می‌کند که پنج سال آینده بسیار تعیین‌کننده خواهد بود و هدف این است که مراکز آموزش پر از ورزشکار شوند و «دختران جوان سراسر عربستان سعودی باور داشته باشند که فوتبال متعلق به آن‌ها است».

در حالی‌ که کسب جام‌های قهرمانی یکی از اهداف است، برنامه نئوم گسترده‌تر است و بر توسعه زیرساخت‌ها، افزایش مشارکت ملی و بین‌المللی و ایجاد تغییر فرهنگی ماندگار متمرکز است.

به گفته پترسون، این اقدام‌ها کاملا با اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ و برنامه «کیفیت زندگی» عربستان در راستای ترویج سلامت و برابری از طریق ورزش هماهنگ است.

بیشتر از فوتبال